Valkoisen värin haasteista

Olemme tähän päivään saakka eläneet kuplassa jossa valkoinen väri on ollut, no, valkoista. Talon sisustus- ja materiaalivalintoja tehdessä on tullut selväksi että valkoista löytyy moneen lähtöön: lämpimän kellertävää valkoista, harmaaseen taittavaa valkoista, vihertävää valkoista, beigeen taittavaa valkoista, puhtaanvalkoista, jne. 

Listavalkoinen

Sisustajan päänsärky numero yksi on ns. listavalkoinen jota käytetään mm. ovissa, ikkunoissa, karmeissa, kattolistoissa, lattialistoissa ja valokatkaisimissa. Listavalkoinen tunnetaan myös nimellä NCS S 0502-Y. Se on sävyltään lämpimän kellertävä. Listavalkoisen ongelma on että jos sitä laittaa vierekkäin puhtaanvalkoisen pinnan kanssa, niin listavalkoisen keltaisuus korostuu merkittävästi. Eli jos sinulla on normaali listavalkoinen ovi ja maalaat oviseinän puhtaanvalkoiseksi, niin ovesi alkaa näyttämään keltaiselta. Allaoleva kuva havainnollistaa tätä. Kuvassa on kolme valkoisen sävyä: vasemmalta oikealle lueteltuna ne ovat Tikkurilan Valkoinen (TIKV), Tikkurilan F300 Kamelia ja Tikkurilan F497 Paperi. F300 Kamelia on sävyltään lähellä listavalkoista. TIKV taas on Tikkurilan mukaan suunniteltu sopimaan yhteen listavalkoisen kanssa. Ja F497 Paperi on melko puhtaanvalkoinen, joten se saa listavalkoisen (ja F300 Kamelian) näyttämään kellertävältä. Nuo kuvassa olevat värikortit ovat Tikkurilalta tilaamiani A4-kokoisia maalikortteja, jotka ovat muuten todella käteviä ja paljon parempia kuin normaalit mikroskooppisen pienet värikortit.

Tikkurilan Valkoinen (TIKV), Tikkurilan F300 Kamelia ja Tikkurilan F497 Paperi

Listavalkoisen haasteista on kirjoitettu lukemattomia blogipostauksia, aiheesta löytyy juttua keskustelupalstoilta ja myös sisustussuunnittelijat ja maalinvalmistajat ovat asiaan tarttuneet. Miksei valkoinen vain voisi olla valkoista?

Meillä oli alunperin ajatuksena laittaa taloon puhtaanvalkoista MDF-kattopaneelia ja kattolistaa. Tykästyimme Sievitalon valikoimaan kuuluvaan E.T. Listojen STS 10x175x2080 -kattopaneeliin. STS-profiilin etu on että se on teräväreunainen (viimeinen S-kirjain profiilin nimessä tarkoittaa Suoraa). Tämän vuoksi paneeleiden väliin jää vain kapea rako ja kokonaisuus näyttää modernilta. Muiden talonrakentajien blogeja lukiessa tuli kuitenkin ilmi että puhtaanvalkoinen kattopaneeli ja kattolista saavat listavalkoiset ikkunat ja ovet näyttämää kellertäviltä. Toisaalta puhtaanvalkoinen katto korostaa huonetilan korkeutta. 

Päädyimme vaihtamaan kattopaneelin ja kattolistat listavalkoisiksi. Valitettavasti listavalkoista kattopaneelia Sievitalo ei tarjoa STS-pontilla, vaan ainoastaan STP-pontilla. STP-profiilin nimessä viimeinen P tarkoittaa Pyöreää eli paneelin reuna on pyöristetty, mikä johtaa isompaan rakoon paneelien välissä ja perinteisempään ilmeeseen.

Tässä tietoisku listavalkoisesta ja puhtaanvalkoisesta:

  • Jos laittaa vierekkäin listavalkoista ja puhtaanvalkoista, niin listavalkoisen keltaisuus korostuu. Perinteinen ratkaisu on maalata seinät ns. maalarinvalkoisella, joka on viileä valkoinen. Maalarinvalkoinen ei sovi hyvin yhteen listavalkoisen kanssa.
  • Sisustuksessa ei kannata yhdistellä lämpimiä ja kylmiä valkoisen sävyjä, vaan kannattaa pysytellä joko kokonaan kylmissä sävyissä tai kokonaan lämpimissä sävyissä. Kuitenkin jos sisustuksessa kylmät valkoisen sävyt hallitsevat, niin kokonaistunnelmasta tulee myös kylmä.
  • Teknoksen mukaan listavalkoisen kanssa käy hyvin yhteen sävy T1733, sillä se on samaa lämpimyysastetta listavalkoisen kanssa
  • Myös Tikkurilan sävy F487 Höyhen ilmeisesti soveltuu hyvin yhteen listavalkoisen kanssa. Höyhen on lämpimään harmaaseen taittava valkoinen.
  • Tikkurilan mukaan Tikkurilan Valkoinen -sävy (TIKV) sopii täydellisesti yhteen listavalkoisen kanssa
  • Jos katon sävy on kirkkaamman valkoinen kuin seinän sävy, niin tilan korkeus korostuu
  • Valo osuu kattoon eri tavalla kuin seiniin ja katto näyttääkin tyypillisesti tummemmalta kuin jos sama valkoisen sävy olisi seinällä
  • Harmaa lattia (jollaisen aiomme laittaa) voi saada valkoiset seinät näyttämään sinertäviltä. Tämän vuoksi seiniin kannattaisi laittaa puhtaanvalkeaa maalia (mikä ei siis toimi yhteen listavalkoisen kanssa)
  • Kiintokalusteiden sävy kannattaa ottaa huomioon seinän sävyä valittaessa. Jos laittaa keittiöön valkoiset kaapinovet, niin keittiön seinä kannattaa maalata astetta tummemmalla valkoisella (esim. Tikkurilan H497 Kaoliini)
  • Puhtaanvalkoiset sisäovet ja listat luovat modernia skandinaavista tunnelmaa. Jeld-wenin ovia saa puhtaanvalkoisella sävyllä NCS S 0500-N. Ongelmana tosin on että puhtaanvalkoisia listoja voi olla vaikea löytää.
  • Jotta homma ei jäisi liian helpoksi, niin se millaisena havaitsemme valkoisen riippuu valaistuksesta. Saman valkoinen seinä näyttää erilaiselta riippuen sisävalaistuksen lämpimyysasteesta. Se näyttää myös erilaiselta kirkkaassa päivänvalossa ja auringonlaskun aikaan. Suomen olosuhteissa luonnonvalo on suurimman osan vuodesta kylmääntaittavaa ja sen pariksi sopiikin parhaiten lämpimän valkoinen sävy.
  • Ja jos asioista haluaa vieläkin monimutkaisempia, niin huomioon pitäisi vielä ottaa valkoiset huonekalut (joita meillä on paljon) ja mm. takka - puhtaanvalkoinen takka (jollaisesta alun perin haaveilimme) listavalkoisen oven vieressä voipi olla pelottava ilmestys.
  • Sellainenkin yksityiskohta löytyi jostain että vihreä väri (kenties myös vihreään taittava valkoinen) lisää mielenrauhaa kun taas keltainen väri (ehkä myös keltaiseen taittava valkoinen) vapauttaa kehossa serotoniinia, mikä lisää onnellisuuden tunnetta ja parantaa keskittymiskykyä.
Miten ratkaista tämä piinaava dilemma?
  1. Valitaan puhtaanvalkeat sisäväliovet, lattialistat, kattolistat, kattopaneelit, ovenkarmit, ulko-ovien sisäpuolet, ikkunoiden sisäpuolelle näkyvät puuosat, keittiön kaapinovet, liukuovet, valokatkaisimet, jne. 
  2. Musta on ollut trendikästä viime vuosina. Näin ollen tarjolla olisi mustia ovia, ikkunoita, listoja, jne. Mustat keittiötkin ovat olleet suosittuja. Jos listavalkoiset pinnat korvaa mustilla pinnoilla, niin listavalkoisen aiheuttamat murheet huuhtoutuvat unholaan.
  3. Laitetaan sitä listavalkoista ja etsitään sen rinnalle sopiva lämpimä valkoisen sävy joka sointuu yhteen myös harmaan lattian kanssa. Tikkurilan Valkoinen (TIKV) olisi vahva kandidaatti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se