Taloprojekti edistyy Kuluttajaneuvonnan tuella

Talouselämä-lehti julkaisi 8.2.2024 artikkelin, jossa paljastetaan mistä talopakettitoimittajista kuluttajat tekivät eniten yhteydenottoja Kilpailu- ja kuluttajavirastoon vuoden 2023 aikana.

Meidän kokemuksemme Sievitalosta on ollut että yritys hoitaa lähestulkoon kaiken ala-arvoisen huonosti ja yrittää viimeiseen asti välttää vastuunsa. Näin ollen meille ei tullut laisinkaan yllätyksenä että Sievitalon nimi löytyy listan kärkisijoilta.

Itse asiassa, jos yhteydenottojen määrän Kilpailu- ja kuluttajavirastoon suhteuttaa yrityksen kokoon, niin Sievitalosta ollaan ylivoimaisesti eniten yhteydessä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon.

Yhteydenotot talopakettitoimittajista Kilpailu- ja kuluttavirastoon - top 6

Lista menee näin: 1. Kastelli-talot (31), 2. Jukkatalo (mennyt konkurssiin, 23), 3. Den Finland (myy taloja tuotenimillä Designtalo, Finnlamelli ja Ainoakoti, 21), 4. Sievitalo (18), 5. Deko-Talo (14) ja 6. Kannustalo (10). 

Sulkeissa oleva luku on yhteydenottojen määrä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Kaikkiaan talopaketteihin liittyviä yhteydenottoja oli 235 kappaletta vuoden 2023 aikana.

Se että listan kärjessä ovat Kastelli ja Den Finland ei ole yllätys, koska molemmat ovat huomattavasti kaikkia muita talopakettitoimittajia suurempia liikevaihdolla mitattuna. Isoilla yrityksillä on enemmän työmaita, joilla sattuu ja tapahtuu luonnollisesti lukumääräisesti enemmän. Jos yhdellä yrityksellä on 500 työmaata ja toisella 50, niin 500 asiakkaan joukosta tulee taatusti enemmän yhteydenottoja Kilpailu- ja kuluttajavirastoon kuin 50 asiakkaan.

Jukkatalon korkea sijoitus ei sekään yllätä, koska yritys ajautui viime vuonna konkurssiin. Nurin menneen Jukkatalon asiakkaat ovat oletettavasti joutuneet olemaan paljon yhteydessä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Jukkatalo oli myös liikevaihdoltaan huomattavasti suurempi kuin listan kolme viimeistä yritystä.

Sievitalo, Deko-Talo ja Kannustalo ovat puolestaan liikevaihdoiltaan aika samaa kokoluokkaa. Mutta Sievitalon asiakkaat näyttäisivät olevan huomattavasti useammin yhteydessä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon kuin Deko-Talon ja Kannustalon asiakkaat.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Sievitalosta ollaan yhteydessä Kilpailu- ja Kuluttavirastoon lähes yhtä paljon kuin Den Finlandista, vaikka Den Finlandin liikevaihto on lähes 11 kertaa suurempi kuin Sievitalon (Den Finland rakentaa paljon, paljon enemmän taloja kuin Sievitalo - Denin oma arvio vuodelle 2023 oli yli 530 taloa). Tämä viittaisi siihen että Sievitalon asiakkailla on merkittävästi paljon enemmän ongelmia kuin Den Finlandin asiakkailla. 

Den Finland on muuten myös työntekijöidensä määrällä mitattuna paljon suurempi kuin Sievitalo. Denillä on yli 400 työntekijää (2023), kun taas Sievitalolla on vain 46 (2022). Koska Denin luvut (liikevaihto ja työntekijät) ovat mittaluokkaa 10 kertaa suurempia kuin Sievitalon, todella karkea arvio Sievitalon vuosittain rakentamien talojen määrästä voisi olla 50. Siis Denillä 530 ja Sievitalolla ehkä 50. Denin 530 asiakkaasta 21 joutuu olemaan yhteydessä Kilpailu- ja kuluttavirastoon. Sievitalon 50 asiakkaasta sinne on yhteydessä 18. Erot kuulostavat valtavan isoilta - Sievitalon asiakkaat ovat kahdeksan kertaa enemmän yhteydessä Kilpailu -ja kuluttajavirastoon kuin Denin asiakkaat.

Ylläoleva top 6 -lista ei siis sikäli ole reilu että se ei ota huomioon yritysten kokoeroja. Rapatessa roiskuu ja koska työmaita on enemmän, niin ongelmiakin on enemmän. Denin sadoilla työmailla tulee luonnollisesti vastaan lukumääräisesti enemmän ongelmia kuin Sievitalon kymmenillä työmailla.

Yllämainittujen talopakettitoimittajien liikevaihdot vuonna 2022 olivat tällaiset:

  • Kastelli-talot Oy 153 M€ (153 miljoonaa euroa)
  • Jukkatalo Oy 95 M€
  • Den Finland Oy 251 M€
  • Sievitalo Oy 26 M€
  • Deko-Talo Oy 24 M€
  • Kannustalo Oy 23 M€

Yhteydenotot suhteutettuna talopakettitoimittajan kokoon

Jos yhteydenottojan määrä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon suhteutetaan yrityksen liikevaihtoon, top 6 -lista menee järjestykseltään uusiksi:

  1. Sievitalo
  2. Deko-Talo
  3. Kannustalo
  4. Jukkatalo
  5. Kastelli
  6. Den Finland

Listan kärkeen nousee ylivoimaisesti Sievitalo. Eli siis liikevaihtoon suhteutettuna Sievitalosta ollaan ylivoimaisesti eniten yhteydessä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Liikevaihtoon suhteutettuna Sievitalosta ollaan yhteydessä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon yli kahdeksan kertaa enemmän kuin Den Finlandista. Ja melkein kolme kertaa enemmän kuin konkurssiin menneestä Jukkatalosta. Kyllä, siis konkurssiin menneen yrityksen asiakkaat ovat suhteellisesti vähemmän yhteydessä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon kuin Sievitalon asiakkaat! Tämä ei kuulosta hyvältä Sievitalon kannalta.

Jotain tällaista vähän epäilimmekin. Asiat meidän projektissamme ovat sujuneet niin anteeksiantamattoman surkeasti Sievitalon kanssa, että ei ole yllätys että muutkin Sievitalon asiakkaat ovat ajautuneet yrityksen kanssa vaikeuksiin ja joutuneet turvautumaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston apuun


Sievitalo-kokemuksia

Lisää meidän Sievitalo-kokemuksiamme löytyy aiemmista blogikirjoituksistamme:


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se