Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Meidän Sievitalo-projektissamme viimeiset hommat saatiin lopulta hoidettua seitsemän kuukautta aikataulusta jäljessä. Talon piti valmistua kuudessa kuukaudessa, mutta lopulta aikaa vierähti hulppeat 13 kuukautta. Sievitalon rakennuttaminen oli järkyttävä kokemus, jossa pääsimme aitiopaikalta kokemaan suomalaisen pientaloteollisuuden alennustilan - huonoa rakentamista, emämunauksia, käsittämätöntä välinpitämättömyyttä ja olematonta asiakaspalvelua. Hankkeemme valvojaa lainataksemme - "yhdenkään maksavan asiakkaan ei pitäisi joutua kokemaan tällaista".

Läpi projektin pidimme kirjaa sen vastoinkäymisistä. Lista löytyy aiemmasta blogipostauksestamme.

Sievitalon aikataulut eivät pitäneet

Aikataulut eivät pitäneet, työvaiheita unohdettiin hoitaa ja varata ja jopa projektihallinnan perusteet olivat täysin hukassa. Hankkeesta vastaava Sievitalon projektipäällikkö ei tuntunut olevan ajan tasalla siitä mitä työmaalla milloinkin tapahtui, tai useimmiten, ei tapahtunut. Välillä sekoilun määrä työmaalla meni täysin yli ymmärryksen.

Jouduimme muuttamaan taloon, joka oli käsiin levinneen aikataulun takia niin keskeneräinen, että hommia viimeisteltiin vielä puoli vuotta muuttopäivän jälkeen. Asuimme käytännössä puoli vuotta työmaalla.

Huonoa asiakaspalvelua

Ongelmien sattuessa kehenkään Sievitalolla ei tyypillisesti saanut yhteyttä. Sievitalon asiakaspalvelua ei kokemuksemme mukaan käytännössä ollut olemassa. Asiakaspalvelu ja projektipäällikkö eivät liiemmin vastanneet puheluihin (eivätkä sähköposteihin, tekstiviesteihin, eivätkä mihinkään muuhunkaan yhteydenottomuotoon), ei edes silloin kun jokin ongelma työmaalla vaati välittömiä toimenpiteitä. Sievitalon vaihdekin on ulkoistettu toisen yrityksen hoidettavaksi eikä vaihdekaan saanut asiakaspalveluun yhteyttä. Vaihteeseen jätettyihin soittopyyntöihin ei koskaan vastattu. Asiakas jäikin liian usein työmaan ongelmien kanssa yksin. Akuutit ongelmat (joita riitti) piti hoitaa omalla työpanoksella ja/tai kustannuksella.

Huonoa rakentamista

Rakentamisen jälki oli lähes poikkeuksetta huonoa. Ainoa asia, johon saattoi luottaa, oli että mitä tahansa työmaalla tehdäänkin, sitä ei tulla tekemään kunnolla. Jouduimmekin vaatimaan lukuisia työvaiheita tehtäväksi toiseen tai jopa kolmanteenkin kertaan ennen kuin työn jälki oli hyväksyttävää. Kaikkia virheitä ei tosin edes suostuttu korjaamaan, ei vaikka vastaava mestari oli asiasta huomauttanut (jopa useita kertoja) tai vaikka virheistä oli reklamoitu. Virheiden myöntämisen sijaan Sievitalo keskittyi murheellisen usein asiakkaalle kuittailuun taktiikkanaan "hyökkäys on paras puolustus". Näin huonoon asiakaspalveluun ja asiakaspalveluasenteeseen emme ole ikinä törmänneet.

Epäsiisti työmaa

Työmaa oli läpi projektin karmeassa kunnossa. Välisiivouksia ei tehty kunnolla. Piha ja talon sisäpuoli pursuivat jätettä. Asentajat heittivät jopa ruoanjätteet ja tupakantumpit lattialle ja tupakoivat talon sisällä. Valvojamme huomautti että työmaan epäsiisteys on työturvallisuusriski, mutta asialle ei tehty mitään.

Sievitalon sekoilua aitiopaikalta seurannut lähiseudun asukas totesi että työmaalla tehtiin käsittämättömiä emämunauksia. Oli kuulemma ihme että henkilövahingoilta vältyttiin. Emämunauksista pahimpia oli kun riittämättömästi tuetut kattoristikot kaatuivat ja tulivat voimalla katolta alas kesken ristikoiden asennuksen (ks. kuvat 2 ja 3 alla). Siinä olisi oikeasti voinut joku kuolla.

Rakennusvirheet

Välillä rakentaminen oli hämmästyttävän välinpitämätöntä. Läpivientejä jätettiin järjestelmällisesti tiivistämättä. Tiilikatteeseen jätettiin reikiä. Pihalle toimitettua tavaraa kastui ja jäätyi pilalle. Yhtenä päivänä Sievitalon timpurit olivat dyykanneet jätelavalta märkiä ja mutaisia eristelevyjä ja laittaneet ne märkinä ja mutaisina saunan seinille vasten eristevilloja. Jopa kuukausia pihalla sateessa seisoneet läpimärät kipsilevyt (joita luulimme rakennusjätteeksi) asennettiin paikalleen.

Ongelmat reklamaatioiden kanssa

Töitä, joista olimme Sievitalolle maksaneet, jätettiin tekemättä. Reklamaatioita tekemättömistä töistä ja rakennusvirheistä jätettiin huomioimatta. Kuukausien kuluttua reklamaatioihin vastattiin toteamalla että työt on hoidettu, vaikka ne olivat edelleen tekemättä. Ja korvausvaatimuksiin tekemättömistä töistä ei suostuttu.

Kirsikkana kakun päälle viimeisten hommien lopulta valmistuttua Sievitalolta tuli ilmoitus että talosta ei voi enää tehdä reklamaatioita (vaikka takuuaika on vasta alkanut). Reklamaatioita ei oteta vastaan eikä niitä hoideta ennen kuin takuukorjausaika koittaa (eli vuoden päästä). Röyhkeydellä ei taida olla rajoja.

Toimitussisältö ei vastannut luvattua

Toimitussisällöksi valitsimme Sievitalon laajimman Täysin Valmis (uusi nimi on MuuttovalmisPlus) -talopaketin, jossa Sievitalon markkinointipuheiden mukaan "sinä hankit tontin ja teet valinnat, muusta sinun ei tarvitse huolehtia". Tämä on ehkä harhaanjohtavinta markkinointia, johon olemme koskaan törmänneet. Meidän huolehdittavaksemme jätettiin jotakuinkin kaikkea kuviteltavissa olevaa. Täysin Valmis -toimitussisältö oli valtava pettymys. Sievitalo on päivittänyt kyseisen toimitussisällön nimeä ahkerasti. Vuonna 2021 nimi oli Sievitalo Huoleton. Vuonna 2022 nimi vaihtui muotoon Sievitalo Täysin Valmis. Vuonna 2023 se on MuuttovalmisPlus.

Yhteenveto - Sievitalo-kokemuksia

Lyhyesti sanottuna: tämä projekti oli silkkaa roskaa alusta loppuun. Työn laatu oli ensimmäisellä (ja usein toisellakin) yrityksellä huonoa, välinpitämättömyys käsittämätöntä, projektihallinta surkeaa, asiakaspalvelu olematonta, asiakaspalveluasenne pahasti pielessä, aikataulut eivät pitäneet ollenkaan, Sievitalon laajin Täysin Valmis -toimitussisältö ei vastannut lupauksia ja kaikki mikä oli mahdollista mokata, mokattiin. Ainoa hyvä puoli tässä 13 kuukauden helvetissä on se että se on toistaiseksi (tulevaan takuukorjausvääntöön saakka) ohitse. 

Kuvia Sievitalo-projektin varrelta

Olemme keränneet alle kuvia Sievitalo-projektimme vastoinkäymisistä. Valitettavan usein jouduimme korjauttamaan Sievitalon tunaroinnit omalla kustannuksellamme, mutta kaikki ongelmat on nyt hoidettu. Viimeisin urakka on ollut ryömiä talon alla tiivistäen alapohjan läpivientejä, jotka Sievitalo jätti reklamaatioista huolimatta tiivistämättä, ja eristämässä eristämättä jätettyä tulovesiputkea.

Kuva 1 - Sievitalon käyttämä asentaja unohti tiivistää maalämmön putkiliitännät, poistui työmaalta ja jätti keruupiirin nesteen (etanolin) valumaan putkista teknisen tilan lattialle. Jäi asiakkaan vastuulle pitää paikat kuivana etanolista yön yli. Kuvasta saa myös käsityksen siitä miten karmea sotku työmaalla vallitsi. Sievitalo jätti talon loppusiivouksessa teknisen tilan (ja muitakin tiloja) täysin siivoamatta, joten jäi asiakkaan vastuulle siivota varasto ja roudata rakennusjäte kaatopaikalle.

 

Kuva 2 - Sievitalon asentajat mokasivat pahimman kerran ja tukivat kattotuolit riittämättömästi niiden asennusvaiheessa. Tuulenvire kaatoi kattoristikot. Osa ristikoista romahti voimalla talon sisäpuolelle. Onneksi kukaan ei kuollut.

Kuva 3 - Useita tuhansia euroja maksaneet kaatuneet ristikot päätyivät jätteeksi. Tämä ja kaikki käsittämätön mokailu työmaalla lisäsi Sievitalon omia kustannuksia projektissa arviomme mukaan jopa kymmenillä tuhansilla euroilla.

Kuva 4 - Sievitalon maalari tasoitti kipsilevyjen saumakohdat olohuoneen katossa todella huonosti. Saumakohta paistoi selvästi maalipinnan läpi katossa 10 metrin matkalla. Katto jouduttiin hiomaan ja maalaamaan uudestaan.
 
Kuva 5 - Sievitalon maalarin maalausjälki oli paikoitellen järkyttävän huonoa. Kuvassa on keittiön seinä. Tämäkin seinä jouduttiin maalaamaan uudestaan.

Kuva 6 - Sievitalon maalari ei jaksanut nostaa seinään nojannutta asentamatonta väliovea sivuun (Sievitalon sisäänkantaja oli jostain syystä jättänyt oven maalauspäiväksi nojaamaan seinää vasten), vaan sen sijaan maalasi seinän levyn ympäriltä. Asiakkaan piti itse käydä nostamassa ovi pois.
 
Kuva 7 - Sievitalon sisäänkantaja käveli lattialaattojen päällä, vaikka laasti oli vielä märkää ja laatoittaja oli nimenomaan kieltänyt laattojen päällä kävelyn.
 
Kuva 8 - Sievitalon timpurit jättivät tiilikatteeseen reikiä eivätkä katsoneet aiheelliseksi kertoa kenellekään asiasta. Aluskate piti paikat onneksi kuivina, mutta tällainen välinpitämättömyys menee yli ymmärryksen.

Kuva 9 - saunan ilmanvaihtoputkien läpiviennit jätettiin tiivistämättä. Tällaisista tiivistämättömistä läpivienneistä saunan kuuma, kostea ilma pääsisi talon rakenteisiin. Tiivistämättömistä läpivienneistä reklamoitiin. Ne luvattiin tiivistää, mutta näin ei tehty, vaan sen sijaan tiivistämättömät läpiviennit piilotettiin ilmanvaihtoventtiilien alle. Mutta koska osasimme epäillä Sievitalon laiminlyövän tämänkin asian, tarkastutimme läpiviennit venttiilien alla. Lopulta Sievitalo joutui tiivistämään läpiviennit jälkikäteen purkamalla paikkoja.
 
Kuva 10 - ilmanvaihtoventtiilin ympärille jätettiin reikiä ja maalausjälkikin oli vähän mitä sattuu. Tämä reklmaatio onneksi suostuttiin hoitamaan.

Kuva 11 - ulkoseinälaudat pitäisi aina maalata kerralla koko pituudeltaan, jotta seinälle ei jää saumakohtia. Sievitalon maalarit eivät tällaisia suosituksia noudattaneet, vaan jättivät puoliksi maalatut laudat kuivumaan yön yli. Seinille jäi näkyviä saumakohtia. Lisäksi maalarit jättivät seinälautoihin maalaamattomia laikkuja, joita jouduimme itse paikkailemaan.
 
Kuva 12 - noin 2000 euron arvoinen maali- ja vesieristetoimitus jäätyi pihalle, koska Sievitalo unohti hoitaa tavaran vastaanoton ja sisäänkannon. Olimme maksaneet ekstraa Sievitalolle siitä, että he nimenomaan hoitaisivat tavaran vastaanoton ja sisäänkannon. Tästä huolimatta Sievitalo ilmoitti toistuvasti meidän yhteystietomme kuljetusyhtiöille oman sisäänkantajansa yhteystietojen sijaan.
 
Kuva 13 - Sievitalon sisäänkantaja tutki jäätyneet maalipurkit ja lajitteli ne käyttökelpoisiin ja jäätyneisiin. Tässä yksi maalipurkeista, joka sisäänkantajan mielestä ei ollut jäätynyt, vaan joka voitaisiin vielä käyttää. Sievitalon maalari ei onneksi suostunut maalaamaan pilalle menneillä maaleilla, joten jäätyneet maalipurkit (eli kaikki talon sisämaalit) lopulta korvattiin uusilla. Sievitalo tosin jätti jäätyneen tavaran (ongelmajätteen) toimittamisen kaatopaikalle asiakkaan harteille eikä edes suostunut korvaamaan ongelmajätteen vastaanottomaksuja.

Kuva 14 - Sievitalon maalari ruiskutteli tasoiteruiskulla talon kaikki kattorasiat täyteen tasoitetta, koska ei jaksanut suojata niitä. Sievitalo ei suostunut puhdistamaan kattorasioita.
 

Kuva 15 - Sievitalon maalari maalasi ruiskulla myös lattialaatat, koska ei jaksanut suojata lattioita. Laattoja ei koskaan puhdistettu, vaan homma jäi asiakkaan hoidettavaksi. Tarpeeksi sinnikäällä jynssäämisellä ja kemikaaleilla saimme laatat lopulta puhtaiksi. Kuvassa on jo yksi laatta saatu puhtaaksi.


Kuva 16 - Sievitalon projektipäällikkö käytti maakostean betonin kuivatukseen valmistajan suositusten vastaisesti rakennuskuivainta, mikä johti betonivalun halkeiluun. Sievitalo joutui paikkaamaan halkeamia useampaan kertaan. Halvemmaksi olisi tullut noudattaa valmistajan ohjeita.

Kuva 17 - Sievitalon laatoittaja ei jaksanut puhdistaa saumalaasteja märkätilojen seinälaattojen pinnoilta, vaan jätti laastin kuivumaan laattojen pintaan. Sievitalon siivooja ei puolestaan jaksanut siivota märkätiloja ollenkaan saati sitten puhdistaa laattoja, vaan laastien jynssääminen irti kemikaalien avulla jätettiin asiakkaan vastuulle. Laasti jämähti laattoihin sen verran tiukasti että laattojen puhdistamiseen kului päiväkausia. Sievitalon laattojen pintaan jättämä laasti oli muuten epoksilaastia, joka on liki mahdotonta poistaa, jos se ehtii kuivumaan laatan pintaan.
 
Kuva 18 - Sälekaihtimien asennus osoittautui Sievitalolle haasteelliseksi. Tässä olohuoneen ikkunan sälekaihtimen naru oli kiertynyt ikkunan saranan ympärille, eikä sälekaihdinta siksi voinut käyttää. Makuuhuoneessa puolestaan sälekaihtimen mekanismi oli irti ikkunan sisällä, eikä kyseinenkään sälekaihdin toiminut. Asiakas joutui itse korjaamaan osan sälekaihtimista.
 
Kuva 19 - Sievitalon asiakaspalvelu unohti tilata taloomme pakastimen. Aina-keittiöt ei asentanut jääkaappiinkaan kalusteovea ennen kuin pakastin oli tomitetettu. Asuimme viikkoja asunnossa ilman pakastinta ja kalusteovia. Jääkaapin ovessa ei ollut edes kahvaa, vaan ovi avattiin työntämällä sormet tiivisteen väliin.
 

Kuva 20 - lasiterassin syöksytorvea ei lasiterassin asentajien toimesta yhdistetty talon sadevesijärjetelmään, vaan torven pää jätettiin tylysti terassin alla tiputtamaan vettä perustuksen anturapalkin päälle. Asiakkaan piti itse kaivaa piha auki, asentaa sadevesiputki ja yhdistää se lähimpään rännikaivoon.

Kuva 21 - Oven kynnystä ei suojattu riittävästi työmaa-aikana ja kynnys jäikin varsin karmeaan kuntoon. Reklamoinnin jälkeen kynnys onneksi suostuttiin korjaamaan.
 
Kuva 22 - Sievitalon sähköasentaja ei jaksanut käyttää A-tikkaita, vaan teki sähköasennuksia keittiön kattoon kävelemällä kengät jalassa saarekkeen ja sen tasojen päällä. Tasojen asentajat kauhistelivat tällaista toimintaa. Tasot onneksi vaihdettiin uusiin, mutta tosin aivan muista syistä.
 
Kuva 23 - Sievitalon maalarin taidonnäyte. Makuuhuoneen seinän kipsilevyjen saumakohdat tasoitettiin niin huonosti, että seinään jäivät ohuen maalinkerroksen alta näkyviin pystysuuntaiset raidat. Valvojamme ei hyväksynyt tällaista jälkeä. Sievitalo joutuikin hiomaan seinän ja maalaamaan sen uudestaan. Eikä vain tätä seinää vaan monta muutakin seinää (ja kattoa).
 
Kuva 24 - Laattojen katkaisu ei aina mennyt Sievitalolta ihan putkeen, vaan katkaistuihin laattoihin jäi paljon säröjä. Varmaankin kannattaisi käyttää terävämpää leikkuria. Nämä säröt jäivät onneksi laattalistojen alle piiloon.
 
Kuva 25 - Lattiakaivojen vedeneristykset näyttivät siltä että ne oli tehty vasemmalla kädellä.
 
Kuva 26 - Alapohjan läpiviennit jätettiin alhaaltapäin tiivistämättä. Reklamoimme asiasta. Reklamaatio ilmoitettiin hoidetuksi, mutta todellisuudessa asialle ei tehty mitään.
 
Kuva 27 - Sievitalon sähkömiehet unohtivat talon tietoliikennekaapelin kerälle talon alle eivätkä tuoneet sitä alapohjan läpiviennin kautta ryhmäjakokeskukseen. Yritimme tuloksetta saada Sievitalolta selityksen sille miten on mahdollista että sähköasentaja voi unohtaa tietoliikennekaapelin talon alle. Kaiken lisäksi läpivienti tukittiin yläpäästään uretaanilla, mikä esti kaapelin asennuksen jälkikäteen. Kaapelin kytkentävaiheessa yksi seinä jouduttiin avaamaan ja läpivienti kaivertamaan puhtaaksi uretaanista jotta tietoliikennekaapeli saatiin lopulta asennettua.
 
Kuva 28 - Sievitalon kovaonnisten asentajien hajotettua kattoristikot talon elementit jäivät seisomaan viikoksi työmaalle ilman kattoa ja aluskatetta. Onneksi säät suosivat ja elementit säilyivät kuivina.
 
Kuva 29 - Sievitalon timpurit jättivät epämääräisen reiän saunan alumiiniteippauksiin saunon katonrajassa. Reiästä saunan kuuma ja kostea ilma pääsisi talon rakenteisiin. Vastaava mestari huomautti Sievitalon timpureille asiasta kolme kertaa, mutta reikää ei Sievitalon toimesta korjattu. Tämänkin ongelman korjaus jäi asiakkaan vastuulle.

Kuva 30 - Sivietalon timpurit asensivat saunan seinän vaakakoolaukset siten että seinän sisälle ei juuri jäänyt tuuletusrakoja. Valvojamme mielestä seinän sisäistä tuuletusta ei mitenkään voinut pitää riittävänä. Taas yksi asia, joka piti hoidattaa itse kuntoon.

Kuva 31 - Talon ikkunat suojattiin elementtitehtaalla oikeaoppisesti höyrynsulkumuovin taakse, jotta ikkunat olisivat suojassa kosteudelta erityisesti lattian valamisen aikana. Sievitalon timpurit kuitenkin viilsivät jostain syystä höyrynsulkumuovit auki, kenties katsellakseen maisemia. Tämä käsittämätön teko johti myöhemmin rakenteiden kastumiseen ikkunan alla. Vastaava mestari puuttui tässä vaiheessa peliin. Rakenteet jouduttiin kuivattamaan ja toteamaan kosteusmittauksilla kuiviksi ja kastuneet villat vaihdettiin.
 
Kuva 32 - Sievitalon epäonninen elementtien asennusporukka onnistui hajottamaan talosta peräti neljä ikkunaa. Kolmen olohuoneen ikkunan karmit ja pielet hajosivat ja saranat vääntyivät (kuvassa näkyy kuinka karmin nurkka irvistää). Erikoisena piirteenä Sievitalo ei kertonut meille että ikkunat olivat hajonneet, vaan asia myönnettiin ja ikkunat vaihdettiin uusiin vasta kun havaitsimme ongelman itse. Ikkunoiden vaihtaminen lisäsi Sievitalon kustannuksia projektissa arviolta useilla tuhansilla euroilla (pelkät ikkunat maksoivat 4000-5000 euroa ja päälle tulivat asennustyöt).
 
Kuva 33 - Ikkunat unohdettiin työmaalla raolleen lattiavalun kuivumisen ajaksi, mikä edesauttoi kosteuden tiivistymistä ikkunan sisälle ja veden lammikoitumista karmin pohjalle. Tämäkin ikkuna vaihdettiin uuteen.

Kuva 34 - Sievitalo laiminlöi tavaran suojausta työmaalla. Näin huonosti oli suojattu nippu kipsilevyjä. Sievitalo ei suostunut vaihtamaan kastuneita kipsilevyjä uusiin. Sievitalon projektipäällikön mukaan levyjä ei vaihdeta uusiin elleivät ne ole homeessa tai murene asentajan käsiin.

Kuva 35 - Sievitalon elementtitehtaalle seinävilloja asennettiin vähän miten sattuu. Tässä villojen väliin oli jäänyt rako, josta lämpöä vuotaa harakoille. Valvojamme vaati että tällaisiin kohtiin pitää lisätä villaa.
 
Kuva 36 - liesitasoa ei voitu asentaa, koska Sievitalon asiakaspalveu oli ilmeisesti mokannut keittiön pöytätasoja tilatessaan ja ilmoittanut väärät mitat. Liesitaso ei mahtunut sitä varten kivitasoon tehtyyn aukkoon. Seuraavakin tilaus mokattiin ja kivitasot asennettiinkin kolmeen kertaan ennen kuin homma meni lopulta putkeen. Tässä sekoilussa meni jälleen tuhansia euroja harakoille.

Kuva 37 - Sievitalon timpurit dyykkasivat jätelavalta sinne heitettyjä auringon kellastamia, märkiä ja mutaisia eristelevyjä. Dyykatut eristelevyt laitettiin märkinä ja mutaisia talon seinille eristevilloja vasten. Kuvassa näkyvä talouspaperi on imenyt kosteutta villojen ja levyjen välistä. Vaadimme että levyt ja villat vaihdettaisiin uusiin.
 
Kuva 38 - Työmaalle ilmestyi päivän aikana talon seinustoille tällaisia salaperäisiä märkiä läiskiä. Sievitalon työmiehet tekivät tarpeensa talon ympäristöön. Erityisesti autokatos toimitti käymälän virkaa. Myös talon lattiakaivoihin virtsattiin ja samalla niiden ympäristö töhrittiin virtsalla. Työmaalla oli käytössä Bajamaja kaksi ensimmäistä viikkoa, mutta sen jälkeen Sievitalo jätti asentajansa ilman WC:tä.
 

Kuva 39 - Kun talon lämmin varasto oli levytetty erilleen muista huonetiloista, Sievitalo ei vaivautunut laittamaan sinne rakennuslämmitintä, vaikka ulkona oli toistakymmentä astetta pakkasta ja varastossa betonivalu kuivumassa. Koska projektipäällikköön ja asiakaspalveluun ei saanut yhteyttä, jouduimme itse hankkimaan varastoon rakennuslämmittimen ja vetämään varastoon sähköt talon ryömintätilan kautta (varastossa ei ollut vielä tässä vaiheessa pistorasioita), jotta varasto ei jäisi pakkasen armoille yön ja tulevien päivien ajaksi.

Kuva 40 - Sievitalon asentajilla oli vaikeuksia ymmärtää että työmaata pitäisi lämmittää pakkasella. Tässä maalari oli tasoitellut seiniä ja sen jälkeen jättänyt märän tasoitteen seinille ja työmaan ilman lämmitystä. Vesi eteisen lattialla oli jo ehtinyt jäätymään, kuten kuvasta näkyy. Tämä tunarointi meni täysin yli ymmärryksen - eihän märkää tasoitetta voi jättää seinille jäätymään.
 
Kuva 41 - Maalämmön putkien eristys jäi asentajalta kesken. Eristeisiin jäi aukkoja ja putki jäi osittain paljaaksi. Eristämättömän putken pintaan tiivistyy kosteutta, joka valuu maahan ja suojaputken sisään. Kuvassa näkyvä paksu musta putki on tulovesiputken suojaputki. Jopa tulovesiputki jötettiin lämpöeristämättä. Se jäätyi, minkä vuoksi LVI-asennuksia ei voitu tehdä loppuun. Tulovesiputken eristämisen sijaan Sievitalon asentajat odottivat että putki suli ja tämän jälkeen jättivät edelleen putken eristämättä. Putkea ei ole tätä blogipostausta kirjoitettaessakaan tultu eristämään.
 
Kuva 42 - Sen lisäksi että putkia jätettiin eristämättä, myös putkien läpivientejä alapohjan läpi jätettiin täysin avoimiksi. Maalämmön keruupiirin kahden läpiviennin kautta jäi suora yhteys talon tekniseen tilaan. Lisäksi alapohjaan jätettiin orgaanista ainesta (esim. puuta, pahvia, paperia ja tupakantumppeja) homehtumaan. Haju ja ilma ryömintätilasta pääsevätkin avoimien läpivientien kautta talon sisäpuolelle. Asiasta reklamoitiin. Sievitalo ilmoitti hoitaneensa reklamaation vaikka se todellisuudessa jätettiin hoitamatta. Kyllä asiakas hoitaa.
 
Kuva 43 - Sievitalon maalari ei viitsinyt maalata teknisen tilan seinää putkien ja laitteiden ympäriltä. Seinä näyttää edelleen tältä.

Kuva 44 - Kattoristikoiden hajottua talon päätykolmioelementit jäivät seisomaan tontille. Sievitalon asentajat jättivät ne puoliksi suojattuina sateeseen ja lähtivät kotiin. Jäi asiakkaan tehtäväksi hoitaa suojaus loppuun.
 
Kuva 45 - Sievitalon kiinnostus höyrynsulkumuovien paikkaamisen suhteen oli rajallista. Lattiavalun kuivumisen ajaksi (jolloin muovien pintaan tiivistyy valtavasti kosteutta) muoveihin jätettiin tällaisia jopa yli puoli metriä pitkiä repeämiä. Jäi asiakkaan tehtäväksi paikata nämä reiät ja estää villojen kostuminen.

Kuva 46 - Kattoristikoiden hajottua talon elementit jäivät seisomaan työmaalle ilman katon tai edes aluskatteen suojaa. Elementit suojattiin pressuilla, jotka ammuttiin kiinni elementtien puuosiin niiteillä. Niitit lävistivät höyrynsulkumuovit. Kun pressut revittiin irti, niitit repivät höyrynsulkumuovit rikki. Sievitalo ei näitäkään reikiä paikannut koska projektipäällikkö piti reikien paikkaamista täysin turhana tomintana. Tämäkin homma jäi asiakkaan tehtäväksi.
 
Kuva 47 - Kas näin johdetaan vedet pois syöksytorvesta. Syöksytorvi jätettiin purkautumaan takaterassin laudoituksen päälle. Näin saadaan tehokkaasti kasteltua sokkeli. Kesti yli puoli vuotta ennen kuin tähän saatiin aikaiseksi asennettua rännikaivo. Täksi ajaksi jäi asiakkaan tehtäväksi järjestää sadevesien johtaminen kauemmas sokkelista.

Kuva 48 - Vastaavan mestarimme mukaan yksi yleisin syy kosteusvaurioihin omakotitaloissa ovat tiivistämättömät saunan läpiviennit. Sievitalon timpurit jättivät järjestelmällisesti kaikki saunan läpiviennit tiivistämättä. Kuvassa näkyvät kiukaan sähköjohdon ympärillä pitäisi olla alumiiniteippiä, joka estää vesihöyryn kulkeutumisen talon rakenteisiin läpiviennin kautta. Vastaava mestarimme neuvoi meitä liikkumaan työmaalla alumiiniteippirulla mukanamme, jotta voisimme tiivistää läpiviennit itse siltä varalta että Sievitalo jättää ne tiivistämättä (vastaava mestari osasi epäillä että näin kävisi, koska oli nähnyt saman laiminlyönnin aiemmilla työmailla). Tämä neuvo osoittautui valitettavasti tarpeelliseksi.
 
Kuva 49 - Sievitalon timpureiden laiminlyötyä saunan läpivientien tiivistämisen heräsi epäilys että tiivistämättömiä läpivientejä voisi löytyä vielä lisää. Tämän vuoksi kuvautimme seinät paneelien takana tähystyskameralla. Paljastui että lauteiden kuituvalojen sähköpiuhan läpivienti oli myös jätetty saunan ulkoseinällä tiivistämättä. Mikä pahinta, sähköpiuha pingoitti noin 30-40cm leveän raon höyrynsulkumuovin ja seinän eristelevyn väliin. Paikkaamattoman raon kautta kylmää ulkoilmaa pääsisi virtaamaan saunaan. Korjaamattomana tämä olisi johtanut kosteusvaurioon. Sievitalo kieltäytyi korjaamasta läpivientiä. Edes tämä kuva ei riittänyt Sievitalolla todisteeksi tiivistämättömästä läpiviennistä. Asiakas joutui korjauttamaan tämänkin törkeän laiminlyönnin itse.
 
Kuva 50 - Sievitalon maaurakoitsija muotoili takapihan puutteellisesti, mikä johti veden voimakkaaseen lammikoitumiseen takapihalle. Sievitalon käyttämä maalämpökaivon poraaja pumppasi kaivosta poraamisen aikana nousseen veden takapihan lammikon jatkeeksi. Vesi alkoi nousta kohti talon perustuksia. Asialle ei tehty mitään ja jäi asiakkaan tehtäväksi kaivaa pihalle noin 40-50 metriä ojaa, jotta vesi ei nousisi perustuksiin asti.
 
Kuva 51 - Sievitalon timpurit käyttivät työmaalla seisovia kipsilevynippuja ruokapöytinään ennen kuin asensivat ne paikalleen. Kipsilevyjä tuhrittiin rasvalla ja ruoantähteillä. Tällaisetkin levyt päätyivät talon seinille. Levyjä ei suostuttu vaihtamaan vaikka asiakas reklamoi asiasta.

Kuva 52 - Kattoon ja seinille päätyi myös lohjenneita kipsilevyjä. Tämä on vähän kuin palapeliä kasaisi.
 
Kuva 53 - Sievitalo tunaroi talon alla urakalla. Tulovesiputki asennettiin järjettömimpään mahdolliseen kohtaan: ryömintätilan kapeimpaan paikkaan aivan keskelle kahden ryömintätilan tuuletusaukon välistä linjaa. Talvella tulovesiputki jää keskelle läpivetoa, jossa pakkasilma virtaa putken ympärillä. Kuin varmistaakseen sen että putki jäätyy, Sievitalo jätti putken kaiken lisäksi täysin eristämättä. Ja putkihan todellakin jäätyi jo ensimmäisenä talvena. Kuvasta myös näkyy kuinka ryömintätilaan jätettiin runsaasti rakennusjätettä, jonka siivoaminen jätettiin asiakkaan tehtäväksi.
 
Kuva 54 - Teimme virheen ja otimme pihatyöt ja jopa nurmikon kylvämisen Sievitalon kautta. Sovimme Sievitalon kanssa että pihatyöt tehdään toukokuun ensimmäisellä viikolla (joka on hyvä hetki kylvää nurmikko). Sievitalo tunaroi tämänkin eikä muistanut varata töitä ajallaan. Projektipäällikkö ei reagoinut asiakkaan muistutuksiin asiasta. Pihatyöt lykkääntyivät lopulta aina kesäkuun loppuun saakka. Nurmikko kylvettiin huonoimpaan mahdolliseen aikaan pari päivää ennen juhannusta. Nurmikon kylvämisen jälkeen ei satanut liki kuukauteen, mikä johti melkoiseen kastelu-urakkaan.


Kuva 55 - Talon ulkomaalaus kuuluu Sievitalon Täysin Valmis (MuuttovalmisPlus) -toimitussisältöön. Sovimme Sievitalon kanssa että ulkomaalaus tehdään huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Sievitalon projektipäällikkö unohti kuitenkin varata ukomaalauksen. Asiakas yritti muistuttaa asiasta toistuvasti, mutta puheluihin ja viesteihin ei vastattu viikkokausiin. Koska talon takajulkisivu oli saatava maalattua ennen lasiterassin asennusta, asiakas joutui lopulta itse maalaamaan talon takajulkisivun, vaikka oli maksanut hommasta Sievitalolle. Täydellisen raivostuttavaa. Maaleja ja maalaustyön hintaa ei korvattu asiakkaalle.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se