Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se

Järkytymme edelleenkin säännöllisesti siitä kuinka törkeästi ja välinpitämättömästi Sievitalo on omakotitaloamme rakentanut - uusia rakennusvirheitä paljastuu edelleen vaikka muutimme taloon jo melkein vuosi sitten. Jo projektin alkumetreillä meille tuli selväksi että Sievitalon työmaalla tehdään jatkuvalla syötöllä laiminlyöntejä ja rakennusvirheitä. Tästä syytä palkkasimme hankkeelle ylimääräisen valvojan (eli toisenkin henkilön vastaavan mestarin lisäksi) ja aloimme vierailla työmaalla päivittäin. Tehostetusta valvonnasta huolimatta osa Sievitalon tunaroinneista ja laiminlyönneistä jäi kuitenkin valitettavasti huomaamatta. Tämä blogikirjoitus kertoo eräästä harvinaisen törkeästä rakennusvirheestä ja epäonnistuneesta yrityksestä piilottaa se asiakkaalta.

Talon kylpyhuoneesta löytyi nimittäin koko kylpyhuoneessa sijaitsevan ulko-oven ympäryksen kokoinen (reunuksiltaan 5,7 metriä pitkä) tiivistämätön aukko höyrynsulussa. Kyllä - siis valtava tiivistämätön aukko höyrynsulussa talon märkätilassa! Sievitalon asentaja oli ilmeisen tietoisesti jättänyt höyrynsulun tiivistämättä ja piilottanut virheen oven syvennystä ympäröivien listojen taakse.

Aloimme epäille että jotain on pielessä kun talon kylpyhuoneesta takaterassille johtavan ulko-oven syvennyksestä alkoi pakkaskeleillä tuntua selvää vedon tunnetta. Kylmä ilmavirta tuntui tulevan taloon oviaukon syvennystä ympäröivien listojen välisestä raosta. Rako näytti tältä:

Tiivistämätön höyrynsulku

Kun rakoa tarkasteli tarkemmin lähietäisyydeltä taskulampun kanssa, paljastui että raosta näkee seinärakenteen sisälle. Ja raosta pilkistivät seinävillat ja tiivistämättömän höyrynsulkumuovin reuna. Tilanne näytti allaolevan kuvan mukaiselta. Kyseisen kuvan askartelimme Sievitalolle lähettämäämme reklamaatiota varten.

Sievitalon ensimmäinen reaktio reklamaatioihin on tyypillisesti kiistää virheet. Saimme reklamaatioomme vastauksen että ei haittaa että höyrynsulkumuovi on teippaamatta, koska höyrynsulku on suljettu uretaanivaahdolla. Tämä oli hölynpölyä - uretaanivaahto puuttui myöskin. Eikä höyrynsulkumuovin taakse kuuluvien seinävillojen pitäisi missään nimessä olla näkyvissä ja kosketeltavissa talon sisäpuolelta. Ja kylmää ulkoilmaa ei tulisi tietenkään virrata seinärakenteen kautta taloon. 

Lämpökamerakuvaus

Lisätodisteita hankkiaksemme alipaineistutimme talon ja kuvautimme raosta virtaavan kylmän ilmavirran lämpökameralla. Tulos näytti tältä:

Kuvassa pystysuuntainen tummansininen viiva on ovisyvennyksen rako. Tummansininen ja violetti väri viittaavat kylmään lämpötilaan, siis kylmään pakkasilmaan, joka virtaa sisälle alipaineiseen taloon. Oranssi ja keltainen taas tarkoittavat korkeaa lämpötilaa (keltainen alue kuvan vasemmassa alakulmassa on lattialämmityksen lämmittämät kylpyhuoneen lattialaatat). Kuvan perusteella on selvää, että raosta siis todellakin virtaa kylmää ulkoilmaa (pakkasilmaa) taloon. Kuva on otettu huonolla lämpökameralla; myöhemmin tilanteesta otettiin parempia kuvia Vertian ja Polygonin toimesta.

Kuluttajaneuvonta

Lämpökamerakuvauksen lisäksi uhkasimme viedä asian Kuluttajeneuvontaan. Tämän jälkeen Sievitalo lopulta aktivoitui ja he lupasivat tulla kuukauden(!) päästä tutkimaan asiaa. Meidät jätettiin siis kuukaudeksi elelemään vuotavan höyrynsulun kanssa. Ongelma tässä oli että talo imee raon kautta korvausilmaa. Ja koska korvausilma kulkee seinärakenteen läpi, se sisältää mukanaan epäpuhtauksia, joita irtoaa seinävilloista ja Sievitalon seinärakenteen sisälle jättämästä rakennusaikaisesta pölystä.

Avattu seinärakenne

No, kuukauden kuluttua Sievitalon projektipäällikkö ja törkeän virheen tehnyt Sievitalon listoittaja saapuivat paikalle. Rakenne avattiin repimällä ovisyvennystä ympäröivät listat auki. Lopputulos näytti tältä:

Ja lähikuva raosta näyttää puolestaan tältä:

Kuvassa näkyy kiistattomasti, kuinka a) sininen höyrynsulkumuovi on tiivistämättä eli teippaamatta kiinni seinäelementin runkoon ja b) ulkoseinän seinävillat ovat paljaina ja niistä on suora yhteys talon sisäilmaan. Lisäksi kylmän ulkoilman virtaamisen taloon voi todeta ihan vain laittamalla käden raon eteen.

Törkeä rakennusvirhe

Koko juttu on uskomattoman törkeä ja täydellinen rimanalitus Sievitalolta. Tällaista virhettä ei ole mahdollista tehdä vahingossa. Höyrynsulkua on tiivistämättä oven ympärillä yhteensä 5,7 metrin matka. Tämä virhe on tehty täysin tietoisesti. Ilmeisesti Sievitalon asentaja ei ole jaksanut lähteä teippailemaan höyrynsulkumuovia höyrynsulkuteipillä, vaan hän on aikaansa ja vaivaansa säästääkseen päättänyt piilottaa tiivistämättömän höyrynsulun ovea ympäröivien listojen taakse. Ajatuksena on varmaankin ollut että tällaisesta teosta ei voi jäädä kiinni - kun tiivistämätön höyrynsulku on piilotettu listojen taakse, kukaan ei tule sitä ikinä huomaamaan.

Mitä avoimesta höyrynsulusta voi sitten seurata, varsinkin kun se on talon kylpyhuoneessa?

  • Kun talo on ylipaineinen, niin sisäilmaa tunkeutuu tiivistämättömän höyrynsulun kautta talon rakenteisiin, muun muassa seinävilloihin. Eli siis vesihöyry saunomisen ja päivittäisen suihkussakäynnin aikana ja sen jälkeen tunkeutuu avoimesta höyrynsulusta rakenteisiin. Ajan saatossa (tähän tosin vaaditaan vuosia) seinävilloihin muodostuu mikrobikasvustoa (hometta). Seinäelementin puurunkoon ilmestyy aluksi hometäpliä ja lopulta puurunko alkaa lahota.
  • Kun talo on alipaineinen, ulkoilmaa virtaa avoimen höyrynsulun kautta talon sisälle. Ja koska ilmavirta kulkee seinärakenteen läpi, tarttuu siihen epäpuhtauksia seinävilloista ja Sievitalon seinärakenteen sisälle jättämästä rakennusaikaisesta pölystä (mm. tasoitteen hiomisesta syntynyt pöly, sahanpuru ja suihkuseinän kevytharkkojen hiomisesta syntynyt pöly). Ja jos seinävilloihin on päässyt muodostumaan mikrobikasvustoa, niin sisäilmaan tulee myös hometta. Seurauksena on terveysongelmia talon asukkaille.

Tällaisen "lahjan" Sievitalo siis piilotti talon rakenteisiin. Tällaista on vaikea ymmärtää. Asiakkaan taloon jätetään kosteus- ja homevaurioon johtava virhe. Vastaavanlaisia törkeyksiä olemme toki kokeneet jo lukuisia murheellisen Sievitalo-projektimme aikana, mutta tämä laiminlyönti rikkoo röyhkeydessään kaikki törkeyden rajat.

Onneksi Sievitalo hoiti törkeän rakennusvirheensä piilottamisen huonosti. Listojen väliin jäi tuo ylhäällä ensimmäisessä kuvassa näkyvä rako. Ja rako avautui suuremmaksi seinän puurakenteen elämisen myötä, mikä mahdollisti virheen havaitsemisen.

Kosteusvauriotutkimus

Vaadimme Sievitaloa suorittamaan seinärakenteelle kosteusvauriotutkimuksen. Sievitalo ei tietenkään suostunut tähän, mutta he lähettivät sentään asiantuntijan tekemään kosteusmittauksia seinälle. Seinärakenteen sisälle tungettiin oviaukon eri sivuilta pitkiä antureita, joilla mitattiin rakenteen kosteusarvot. Pisimmät anturit uloittuivat aina talon päätyyn saakka. Lisäksi palkkasimme omalla kustannuksellamme Polygonin ottamaan näytteitä seinävilloista. Näytteet viljeltiin laboratoriossa, jotta selviäisi oliko villoihin päässyt muodostumaan mikrobikasvustoa.

Hyvä uutinen oli että seinärakenne todettiin täysin kuivaksi ja täysin puhtaaksi mikrobikasvustosta. Kosteusmittaaja kertoi että meillä oli ollut onnea matkassa - koska höyrynsulun aukko oli niin valtavan suuri, seinän läpi virtasi kauttaaltaan korvausilmaa, joka piti rakenteet ja seinävillat kuivina. Tilanne olisi ollut toinen, jos höyrynsulun aukko olisi ollut pienempi - tällöin ilmavirtaus ei olisi välttämättä riittänyt kuivattamaan paikkoja. Ja toki havaitsimme myös virheen sen verran nopeasti, että vahinkoa ei ollut ehtinyt vielä syntyä. Mutta jos ongelma olisi itänyt seinärakenteen sisällä vuosikaudet, riski kosteusvaurion muodostumiselle olisi ollut varsin korkea.

Kosteusmittaaja myös tiivisti höyrynsulun aukon höyrynsulkuteipillä. Lopputulos näyttää allaolevan kuvan mukaiselta. Höyrynsulkuteippi (Tectis Sitko Flex) on ovea ympäröivää vihreää teippiä.

Valitettavasti ovi jäi juurikin tuollaisen näköiseksi. Sievitalo lupasi laittaa ovisyvennykseen uudet listat vielä saman viikon aikana, mutta homma jäi tekemättä. Kaiken kukkuraksi Sievitalo jätti irtirevityistä listoista jääneet naulat törröttämään vaarallisesti kauttaaltaan oven ympärille.

Voi hyvä tavaton. Ensin tehdään harvinaisen räikeä ja törkeä rakennusvirhe. Sitten yritetään piilottaa se. Kun törkeydestä jäädään kiinni, koko asia yritetään kiistää. Kun asiakas uhkaa Kuluttajeneuvonnalla, kestää kuukausi ennen kuin virhe tullaan toteamaan ja korjaus aloitetaan. Ja edes korjaukselle luvattu aikataulu ei pidä. Ei näin.

Miksi tällaisia törkeyksiä tehdään työmaalla? Jaoimme tästä ajatuksia aiemmassa blogikirjoituksessa, joka löytyy täältä: Miksi nykyrakentaminen on niin huonoa?

Yhteenveto Sievitalo-kokemuksistamme löytyy puolestaan tästä blogikirjoituksesta: Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Ja murheellisen pitkä lista Sievitalon tunaroinnista taloprojektissamme on täällä: Yhteenveto vastoinkäymisistä Sievitalomme rakennusprojektissa.

Sievitalo-kokemuksiamme Sievitalon Täysin Valmis / MuuttovalmisPlus -toimitussisällöstä on täällä: Sievitalo Täysin Valmis -kokemuksia täysvalmiista talopaketista.

Aiemmin olimme huolissamme saunan ulkoseinältä löytyneestä 20cm aukosta höyrynsulussa, mutta nyt tämän 5,7 metriä pitkän tiivistämättömän höyrynsulkupätkän tultua ilmi ymmärrämme miksi Sievitalo ei suostunut korjaamaan "vain" 20cm pituista aukkoa höyrynsulussa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta