Keittiövalintojen tekemisestä

Keittiövalintojen tekeminen on ihan oma urakkansa. Sievitalo käyttää kahta eri kiintokalustetoimittajaa joista toinen pitäisi valita. Toimittaja on joko Omega-keittiöt tai Aina-keittiöt. Valmistauduimme keittiövalintoihin mm. käymällä molempien kiintokalustetoimittajien myymälöissä ja lukemalla blogeja ja esitteitä. Saimme selville tällaisia asioita:

  • Niin sanottuja push-mekanismisaranoita ei välttämättä kannata laittaa koska toisen kiintokalustetoimittajan edustajan mukaan ne kestävät vain kaksi tai kolme vuotta. Push-mekanismisaranat ovat sellaiset että kaappien ovissa ei ole vedintä vaan ovet aukeavat kun ovea painaa sisäänpäin. Toinen push-mekanismin haittapuoli on että kaapinoviin jää sormenjälkiä kun niitä painellaan jatkuvasti.
  • Jos haluaa yläkaappien ovet ilman vetimiä, niin vaihtoehto push-mekanismisaranoille on yläkaapinovi jonka takaa kaapin pohjaa on poistettu pari senttiä. Näin oven saa avattua ilman vedintä laittamalla sormet kaapinoven ja kaapin pohjan väliin.
  • Sormiurilla varustetuista kaapinovista (joita kutsutaan myös päätyripaoviksi) joudutaan tekemään normaaliovea paksumpia jotta urasta saadaan tarpeeksi syvä. Paksuus lisää oven hintaa. Lisäksi toisen kiintokalustetoimittajan mukaan sormiurat ovat haasteelliset kalusteovilla varustettujen kodinkoneiden kanssa - esim. jääkaapin, pakastimen ja varsinkin astianpesukoneen avaaminen on vaikeaa koska sormiurasta ei pysty vetämään ovea auki yhtä tehokkaasti kuin vetimestä. Sormiuralla varustetussa maalatussa kaapinovessa maali kuluu ajan kanssa pois varsinkin jos ovea avaa usein märillä käsillä.
  • Musta keittiö on ollut trendikäs viime vuosina. Toisen kiintokalustetoimittajan mukaan tämä trendi alkaa kuitenkin olla jo ohi. Mustissa kaapinovissa näkyvät lisäksi sormenjäljet ja muu lika selvästi ja kaapinovia pitääkin pyyhkiä säännöllisesti.
  • Olimme yhdessä vaiheessa aikeessa valita mattavalkoiset ovet keittiön kaappeihin. Kiintokalustetoimittaja kuitenkin neuvoi välttämään mattasävyjä koska niissä näkyvät sormenjäljet paremmin kuin puolikiiltävissä sävyissä.
  • Kvartsitasot - kvartsi on sitä pehmeämpää mitä tummempaa se on koska väriaine pehmentää kvartsia. Vaalea kvartsi on kaikkein kestävin vaihtoehto. Toinen seikka joka on hyvä huomioida on että varsinkin kvartsitaso johon on lisätty materiaalin sekaan lasinpalasia ei kestä kuumuutta. Palaset voivat sulaa jos tasolle laskee esim. kuuman kattilan. Kvartsitaso myös ilmeisesti lohkeilee helposti jos tason reunaan osuu esimerkiksi kattilalla.
  • Musta graniitti on kaikkein kovin tasomateriaali. Graniitti on sitä pehmeämpää mitä vaaleampaa se on, eli homma toimii päinvastoin kuin kvartsin kanssa.
  • Yksi vaihtoehto tiskialtaaksi on ns. altaliimattu allas, joka on huomaamaton. Nimensä mukaisesti allas liimataan pöytätasoon altapäin, jolloin altaan reunat eivät tule näkyviin tason päälle.
  • Komposiittialtaista löytyy paljon mielipiteitä eri keskustelupalstoilta. Musta komposiittiallas kieltämättä näyttäisi tyylikkäältä mutta aika moni tuntuu katuvan että valitsi komposiittialtaan. Komposiittialtaasta saattaa ilmeisesti lohjeta paloja, siihen voi pinttyä likaa, joku oli saanut altaan halki kaatamalla sinne kuumaa vettä, materiaalin tulee kulumia ja kuoppia, jne.
  • Lasisen välitilalevyn voi toisen kiintokalustetoimittajan mukaan saada halki jos siihen osuu kattilalla kohtaan johon on jäänyt ilmakupla levyn ja seinän väliin.
  • Liesitasoon integroitu Bora-liesituuletin: liesituulettimen koneisto on aika matala eikä syö kovin paljon kaappitilaa tason alla. Ilma palautuu huoneeseen kaappien alla olevaan pystylevyyn (sokkeliin) tulevien ritilöiden kautta. Borassa on kaksi moottoria eli se imee käryjä tehokkaasti. Kilpailijoilla on tyypillisesti yksi moottori. Boran suodatin kestää noin 120 tuntia ja maksaa noin 120 euroa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se