Mitä yllätyskustannuksia voi tulla vastaan muuttovalmiissa tai täysvalmiissa talopaketissa?

Omakotitalon rakentaminen on kallista puuhaa ja yllättäviä kustannuksia voi tulla vastaan vaikka ottaisikin mahdollisimman kiinteähintaisen talopaketin. Muuttovalmiin tai edes täysvalmiin talopaketin lopullinen hinta ei välttämättä ole sama kuin "kiinteä" hinta joka talon hankintasopimukseen kirjattiin.

Maatyöt

Maatöiden kustannuksia voi olla vaikea ennakoida koska lähtökohtaisestihan et voi tarkalleen tietää mitä tontin maaperästä löytyy ennen kuin kaivurityöt alkavat. Toki nykyään ainakin eteläisessä Suomessa jotkin maaurakoitsijat antavat kiinteitä tarjouksia maatöistä. Mutta näihinkin tarjouksiin jätetään ehtoja joiden perusteella urakoitsija voi laskuttaa tilaajalta ekstraa mikäli kaivuutöissä tulee vastaan yllätyksiä, kuten esimerkiksi:

  • Louhintatöitä
  • Ongelmajätteen poiskuljetusta
  • Tarve rakentaa pumppaamo (mikä voi toteutua jos käy esimerkiksi niin että tontin korkeustaso ei mahdollista riittäviä kaatoja talon salaoja- tai sadevesien purkamiseksi suoraan kunnan viemäriin)
  • Liitostöistä johtuvia kaivuu- ja asennustöitä tontin rajojen ulkopuolella (esim. tapauksissa joissa kunnallistekniikkaa ei ole tuotu valmiiksi tontin rajojen sisäpuolelle)

Perustukset

Perustukset voi ottaa kiinteään hintaan ja nykyisin monet talopakettitoimittajat voivat suoraan sisällyttää yhteistyökumppaneittensa kautta jopa paaluperustukset talopaketin hintaan. Kiinteä perustustarjous kuitenkin lasketaan tietyin oletuksin. Jos taloon tulee paaluperustus, niin kiinteään tarjoukseen lasketaan alustavasti (ennen kuin rakennesuunnittelu on tehty) arvioitu määrä paaluja ja paalumetrejä. Todellinen paalujen määrä tarkentuu rakennesuunniteluvaiheessa ja lopullinen paalumetrien määrä selviää vasta sitten kun paalut on lyöty maahan. Käytännössä "kiinteän" perustustarjouksen hintalappu saattaakin nousta koska pitääkseen tarjouksen kilpailukykyisenä perustustoimittaja laskee siihen alkuvaiheessa mukaan mahdollisimman vähän paaluja ja paalumetrejä. Jokainen ylimääräinen paalu ja jokainen paalun jatkometri maksaa ekstraa. Ei ole mitenkään mahdotonta että päädyt maksamaan useita tuhansia euroja ylimääräistä paalutuksesta verrattuna siihen mitä talopaketin hankintasopimukseen tai perustustarjoukseen on kirjattu.

Muutokset

Talon rakennesuunnitteluvaiheessa saatetaan huomata että jotkin taloon suunnitellut ratkaisut eivät ole toteutettavissa tai vaativat muutoksia. Ehkäpä rakennesuunnittelija päätyy suosittelemaan että talon terassin pohjaa pitäisi vahvistaa. Suunnitelmia saatetaan joutua päivittämään ja näistä muutoksista ja niihin liittyvistä materiaaleista ja rakennustyöstä joudut luonnollisesti maksamaan ekstraa.

Voi myös käydä niin että kunnan rakennusvalvonta havaitsee puutteita ja vaatii suunnitelmiin muutoksia. Tällaisista muutoksista talopakettitoimittajasi voi laskuttaa korkeahkon hinnan - sinun neuvotteluasemasi ei ole vahva koska olet jo täysin sitoutunut projektiin eikä sinulla juuri ole muuta vaihtoehtoja kuin hyväksyä talopakettitoimittajan laskema muutoshinta.

Kiintokalustesuunnittelu

Muutto- tai täysvalmiin talopaketin hintaan sisältyy yleensä kiintokalustepaketti joka sisältää mm. keittiökaapiston, kodinhoitohuoneen kaapiston, WC:eiden pesualtaat ja allaskaapit sekä makuuhuoneiden ja eteisen vaatekomerot. Tämän paketin sisältö kannattaa käydä läpi suurennuslasin kanssa. Vakiokiintokalustepaketti voi olla varsin suppea, mikä tarkoittaa että kiintokalustesuunniteluvaiheessa voit joutua maksamaan lisähinnan kaikista lisäyksistä tai muutoksista jotka haluat tehdä. Vakiopaketti ei välttämättä sisällä niitä kauan haaveilemiasi peililiukuovikaapistoja makuuhuoneisiin, kvartsitasoja, välitilalaattoja, kalusteovella varustettuja kodinkoneita, aamiaiskaappia, keittiösaareketta, komposiittiallasta, vaimennettuja saranoita kaapinoviin, ja niin edelleen. Muutoksista voidaan pyytää kova hinta koska tässä vaiheessa olet jo täysin sitoutunut valitsemaasi kiintokalustetoimittajaan etkä voi kilpailuttaa muutosten hintaa.

Sähkösuunnnittelu

Talosi toimistussisältöön on kirjattu esimerkiksi tietty määrä pistorasioita, valaisimien kattorasioita, ja ulkovalaisimia. Niiden lukumäärät alkuperäisessä toimitussisällössä voivat olla riittämättömiä, jolloin joudut maksamaan ekstraa jokaisesta lisäyksestä. Sähkösuunnitteluvaiheessa voit myös päätyä tekemään lisäyksiä tai muutoksia, kuten esimerkiksi laittamaan upotettuja LED-kohdevalaisimia vaikkapa keittiön tai eteisen kattoon.

Viranomaiskulut

Talon eri rakennusvaiheisiin ja rakennusluvan hakemiseen liittyen sinun täytyy hyväksyttää eri työvaiheita ja suunnitelmia sekä tilata katselmuksia ja erilaisia asiakirjoja kuntasi rakennusvalvonnalta. Jokaisesta näistä joudut tietenkin maksamaan ja hinnat voivat olla melko suuriakin rakennuspaikkakunnastasi riippuen. Näitä kustannuksia voi olla vaikeaa arvioida etukäteen ja ne voivat olla helposti useita tuhansia euroja.

Maalämpö

Jos taloosi tulee maalämpö, niin kannattaa lukea maalämpötoimittajan kanssa tekemäsi sopimus huolellisesti läpi. Tähänkin sopimukseen on saatettu kirjata ehtoja kuten esimerkiksi maksimäärä porausmetrejä. Jos maksimimäärä ylittyy koska esimerkiksi peruskallio on tontin kohdalla syvällä ja maalämpökaivoa joudutaan poraamaan ja suojaputkea asentamaan pitkä matka pehmeään maahan, joudut maksamaan ylimääräistä jokaisesta lisämetristä. Saattaa myös olla että joudut itse järjestämään ja maksamaan kaivosta poraamisesta syntyvän maa-aineksen ja kivituhkan poiskuljetuksen.

Muita kuluja

On myös joukko muita kuluja joita on vaikeahko arvioida etukäteen: työmaan jätehuolto (esim. kuinka monta vaihtolavojen tyhjennystä joudut tilaamaan), työmaasähkö ja työmaan vedenkulutus. Nämä ovat toki melko pieniä kuluja talon kokonaiskustannuksiin verrattuna.

Ja vastaan voi varmasti tulla paljon muitakin yllätyksiä joita tässä kirjoituksessa ei ole mainittu.



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se