Omakotitalon perustukset ja paalutus

Tällä viikolla tontilla tapahtui paljon kun siellä tehtiin paalutus ja valettiin sokkeli. Lähtötilanne näytti allaolevan kuvan mukaiselta. Kuvassa talon nurkilla näkyy salaojakaivoja ja sadevesiputkia. Vasemmalla on sähkökaapelin keltainen suojaputki. Keskellä ovat maalämmön keruupiirien keltaiset suojaputket ja vesijohto. Oikealla näkyvät tietoliikennekaapelit (valokuitu ja kuparikaapeli) kerälle laitettuna ja lisäksi viemäriputki.

Paalutus tehtiin tiistaina. Tämän jälkeen tontilla näytti seuraavan kuvan mukaiselta. Paalut ovat noita kuvissa näkyviä mustia matalia hatullisia pyöreitä teräsputkia. Kuvassa näkyvät pinot ovat sokkelin valumuotteja. Oikealla näkyvät teräshäkit ovat sokkeliin tulevaa raudoitusta. Valkoiset kuutiot ovat routaeristelevyjä.

Paaluttajat olivat merkinneet osaan paaluista paalujen pituudet. Allaolevassa kuvassa on paaluista pisin, jolle pituutta tuli huimat 19,55 metriä. Kaikkiaan paaluja upposi vanhaan peltomaahan 39 kappaletta. Niitä piti tulla alun perin "vain" 28 kappaletta mutta rakennesuunnitteluvaiheessa päädyttiin lisäämään paalujen määrää. Laskua paalutuksesta emme ole vielä saaneet, joten paalumetrien kokonaismäärä ei ole tiedossa. Mutta otimme itse ylös paaluihin merkittyjä pituuksia ja keskipituus saattaa olla luokkaa 16,3 metriä. Tämä tarkoittaisi että paalua tuli kaikkiaan päätähuimaavat 636 metriä. Hintaahan tälle lystille varmasti tulee kertymään.

Keskiviikkona tontille pystytettiin sokkelin valumuottien ulompi kehä. Sitä voi ihastella seuraavasta kuvasta. Kuvassa näkyy vasemmalla miten sokkelin raudoitus on asetettu autokatoksen vasemman sivun paalujen päälle.

Ja alla on vielä kuva josta näkee miltä "talon" sisäpuolella näyttää.


Torstaina muotit saatiinkin sitten kokonaan asennettua. Seuraavassa kuvassa näkyy lopputulos.

Ja allaolevassa kuvassa ovat valmiit muotit sisältäpäin katsottuina.

Sokkelin valu tapahtui perjantaina 13. päivä elokuuta. Päivämäärä kuulostaa kieltämättä pahaenteiseltä - mikäpä voisikaan mennä pieleen? Sään puolesta päivä vaikutti ihan lupaavalta - ennusteet povasivat poutaista hellepäivää. Hellepäivän haittapuoli tietenkin on että betoni saattaa kuivua liian nopeasti. Mutta ainakaan sadetta ei ollut ennusteen mukaan luvassa. Paitsi että sitä tuli. Ja paljon. Valupäivän iltapäivällä sattui rajuhko ukkoskuuro joka kastelikin paikat sitten oikein kunnolla. Allaolevassa kuvassa näkyvät betonilla täytetyt valumuotit.

Ja seuraavassa kuvassa näkyy miltä autokatoksen vasemman kyljen sokkelin yläpinta näyttää.

Niin ja se ukkoskuuro. Kuten allaolevassa kuvassa näkyy, paikoitellen sokkelin yläpinnan päällä lainehti vettä.

Vesi sinänsä on ihan hyvä juttu koska se hidastaa betonin kuivumista ja pienentää halkeiluriskiä. Valettu betoni pidetäänkin normaalisti kosteana - avoimet yläpinnat joko suojataan liian nopealta kuivumiselta tai pidetään kosteana kastelemalla (lähde: Pienrakentajan betoniopas). Mutta mitä yllättävä sade ilmeisesti aiheutti oli että sokkelin yläpintaan pääsi muodostumaan muutaman millin kalvo joka alkoi hilseilemään pois. Tämä ilmiö on näkyvissä seuraavissa kolmessa kuvassa.


Tuo hilseilevä kalvo hiotaan ensi viikolla pois. Muotit olisi tarkoitus poistaa heti maanantaina kunhan betoni on kuivunut viikonlopun yli. Jäämme jännityksellä odottamaan että millainen pinta muottien alta paljastuu ja että miten hyvin tuo sokkelin yläpinnan hiominen tulee sujumaan.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se