Aluskate vuotaa

Tällä viikolla omakotitalomme työmaalla on ollut huomattavasti rauhallisempaa kuin aiempina viikkoina. Dramatiikkaakin on ollut vähemmän - ei hajonneita kattotuoleja eikä syysmyrskyä joka iskee kun aluskate on vielä osittain asentamatta. Loppuviikkoon eli aina sunnuntaihin asti asiat edistyivät ihan lupaavasti. 

Alkuviikosta maanantaina kattoa valmisteltiin kattotiilien asennusta varten. Sisältäpäin tilanne näytti maanantaina tältä:

Viikon aikana seinäelementtejä suojaavia pressuja alettiin poistaa. Pressut laitettiin seinäelementtien suojaksi aiemmin kun elementit jäivät tontille seisomaan sään armoille kattotuolien hajottua. Pressuja irrotettaessa kävi ilmi että Sievitalon elementtien pystytysporukka oli paikoitellen ampunut pressuja niiteillä kiinni suoraan höyrynsulkumuoviin:

Noita höyrynsulkumuoviin niitattuja pressuja ei ole vielä poistettu, joten jää nähtäväksi kuinka pahasti höyrynsulkumuovi tulee vaurioitumaan.

Viikon aikana mm. siivottiin työmaalta jätteitä, asennettiin tuulensuojalevyjä räystäiden alle, laitettiin taloon otsalaudat ja rakennettiin etuterassin lippa. Sievitalon projektipäällikkö totesi loppuviikosta että talo on nyt säältä suojassa.

Viikonlopun sääennuste oli sateinen, mutta se ei niin huolettanut koska aluskate oli nyt paikallaan. Sunnuntaina kävimme työmaalla tarkistamassa miten hyvin aluskate on taloa sateelta suojannut. Kummastus oli suuri kun talon sisältä löytyi kosteita laikkuja. Tässä on yksi esimerkki:

Samanlaisia laikkuja löytyi ympäri taloa ontelolaattojen pinnasta. Kattotuoleja pitkin oli valunut vettä, seinäelementtien päältä löytyi vettä ja seinäelementtien suojamuovien pystypinnoissa oli vettä jota oli valunut noroina pitkin muoveja. Lattialla lojuvien muovien päälle oli myös tippunut vettä. Yhdellä nurkalla taloa palolevy oli alkanut imeä itseensä elementtien päälle kertynyttä vettä:

Elementtien päällä näytti myös paikoitellen kostealta:

Onneksi nuo suojamuovit ovat vielä paikallaan. Maallikon silmiin syy veden valumiselle talon sisälle voisi olla löysästi asennettu aluskate. Aluskatteessa on paikoitellen tämän näköisiä pusseja:

Ehkäpä noiden kautta vettä pääsee lorahtamaan sisälle asti? Myös tässä blogipostauksessa aiemmin olleessa kuvassa aluskatteesta näkyy kuinka aluskate näyttäisi olevan asennettu hieman löysästi - meidän edellisessä omakotitalossamme se oli paljon kireämmällä ja myös kattotuoleja oli laitettu tiuhemmin. Olemme pyytäneet Sievitaloa ja vastaavaa mestariamme selvittelemään asiaa. 

Aluskatteen asennuksessa on kuulemma kaksi koulukuntaa: toiset pingottavat aluskatteen kireälle ja toiset jättävät sen jonkin verran löysälle. Ilmeisesti liiallinen kireys voi johtaa ongelmiin kuten repeilyyn ja venymiseen lämpöelämisen seurauksena, roskien kerääntymiseen aluskatteen päälle ja veden ohjautumiseen vääriin paikkoihin. Jotkut aluskatevalmistajat suosittelevat että aluskate jätettäisiin noin 10-30mm löysälle, mutta pusseja ei saisi asennukseen jäädä.

Ulkoapäin aluskate näyttää tältä:

Vähän löysälle vaikuttaisi aluskate ehkä jääneen. Silmämääräisesti arvioiden aluskate on noin ehkä 70mm-100mm löysällä isoimpien pussien kohdalla (pussien koko vaihtelee).

Valitettavasti tilanne on se että vaikka elementtien asennuksesta on kulunut jo liki kaksi ja puoli viikkoa, niin vieläkään Sievitalo ei ole näköjään saanut taloa täysin säältä suojaan.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.





Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se