Katoton talo odottelemassa syysmyrskyä
Rakennusprojektissamme tuli mutkia matkaan kun tuuli puhalsi tontille pystyyn tuetut kattoristikot kumoon kesken niiden asennuksen perjantaina reilu viikko sitten. Vahingon jälkeen seinäelementit jäivät seisomaan perustuksen päälle pressuilla suojattuina. Näin komeilta ne pressut näyttivät:
Kuvassa ovat näkyvissä metalliset tuet, joilla seinäelementit on tuettu pystyyn. Seinäelementit oli tärkeä suojata hyvin, jotta villat niiden sisällä eivät pääsisi kastumaan. Jos villat kastuisivat, niin ne jouduttaisiin vaihtamaan uusiin. Ja pressujen alta löytyvät mm. talon ikkunat elementteihin valmiiksi asennettuina. Niidenkään sisäpuolisten puuosien ja maalipintojen kastuminen ei innostanut ajatuksena.
Sievitalolta ei osattu arvioida että kuinka kauan uusien kattotuolien valmistamiseen ja toimitukseen menisi. Yhdeltä tutulta saimme sellaisen arvion että nykyisessä tilanteessa, jossa rakennustavaralle on poikkeuksellisen kova kysyntä korona-ajan synnyttämän rakennusbuumin vuoksi, uusien kattotuolien saaminen voisi kestää ainakin 2-3 viikkoa. Se on pitkä aika seisottaa seinäelementtejä työmaalla.
Elementtien asennuspäivää (perjantai) seuranneelle illalle sattui kaksi sadekuuroa, mutta tämän jälkeen seuraavat viisi päivää olivat sääennusteissa poutaisia. Maanantaiaamuna tosin verenpaine nousi kun uutisiin ilmestyi varoitus syysmyrskystä saman viikon perjantaille. Tuulta luvattiin puuskissa 19 m/s ja keskimäärinkin 9 m/s. Ja päälle tulisi vielä useampi millimetri sadetta yhden päivän aikana. Huolena oli että pressujen kiinnitykset joutuisivat voimakkaissa tuulenpuuskissa koville. Myöskään ajatus voimakkaan tuulen mukana mahdollisesti sivusuunnassa tulevasta vesisateesta ei tuntunut hyvältä. Ja jos paljon pienempi tuulenpuuska kuin 19 m/s oli viime viikolla riittänyt kaatamaan pystyyn tuetut kattoristikot, joissa on aika vähän pinta-alaa johon tuuli voi tarttua, mitä voimakas tuuli tekisikään talon eteen pystyyn tuetuille päätykolmioelementeille? Tässä vaiheessa ilmoittelimme Sievitalolle syysmyrskystä ja tiedustelimme että olisiko mitenkään mahdollista että uudet kattoristikot ja aluskate saataisiin asennettua viimeistään torstain aikana. Sievitalolta luvattiin selvitellä asiaa.
Alkuviikosta työmaalla oli huomattavasti rauhallisempaa kuin aiempina viikkona. Eihän siellä nyt kauheasti mitään kannattanut tehdä niin kauan kuin talossa ei ollut kattoa. Maanantain suurin tapahtuma oli että edellisellä viikolla rikkoutuneet kattoristikot pilkottiin pienempiin paloihin ja lastattiin vaihtolavalle. Polttopuuksi kelpaavat pätkät menivät hyötykäyttöön.
Tiistaina ei hirveästi tapahtunut. Tontille alkoi putkahdella kaiken maailman tavaratoimituksia joille ei oikeastaan ollut tarvetta ennen kuin aluskate saataisiin paikalleen. Caruna myös toimitti sähkökeskuksen. Tiistai-iltana tuli Sievitalolta tieto että uudet ristikot saataisiin työmaalle torstaiaamuna ja että niiden asennus tehtäisiin torstain aikana. Myös aluskate saataisiin paikalleen torstaina. Tämä oli hyvä uutinen, koska myös tiistain aamulehdissä oli edelleen myrskyvaroitus perjantaille ja lisäksi sääennusteisiin oli ilmestynyt sateita torstai-illaksi.
Tontilla jo useamman päivän katotta seissyt talo herätti ihmetystä ohikulkijoissa - normaalistihan ristikot ja aluskate ovat paikoillaan mielellään samana päivänä kuin elementit tai viimeistään seuraavana päivänä, jotta riski elementtien kastumisesta minimoidaan.
Nappasimme kuvan keskiviikkona, jolloin tontille toimitettiin vielä lisää tavaraa. Keskiviikon sääennusteissa syysmyrsky oli hieman laantunut - nyt voitaisiin selvitä keskimäärin 7 m/s -tuulenvoimakkuudella ja 15 m/s -puuskilla. Sademäärätkin olivat pienentyneet. Harvoin meitä on sää kiinnostanut yhtä paljon kuin viimeaikoina.
Torstaiaamuna tontilla odotti näin iloinen näky - kattoristikot olivat saapuneet ja olipa niistä jo suurin osa paikallaankin.
Vastaava mestarimme soitti kattoristikoiden asennuspäivän aamupäivällä. Hän oli käynyt tekemässä kosteusmittaukset elementeille ja kaikki arvot olivat normaaleita, myös sateessa olleiden vain osittain suojattujen päätykolmioelementtien tapauksessa. Tämä oli todella hyvä uutinen. Kuivumista oli varmaan edesauttanut viikon aurinkoinen poutasää ja parhaimmillaan jopa 20 asteen lämpötila. Ja kirsikkana kakun päälle työmiehet olivat kertoneet että aluskate saadaan paikalleen loppupäivän aikana.
Homma näytti etenevän hyvin. Tällä kertaa kaikki ristikot saatiin ehjinä paikoilleen, kuten myös päätykolmiot. Iltapäivällä suurin osa aluskatteestakin oli jo paikallaan.
Nyt talon lopullinen muoto alkaa jo hahmottua. Kuvassa myös näkyy että taivas on alkanut synkistymään ja illan sateet lähestymään.
Myöhemmin illalla menimme koko perheen voimin helpottunein mielin ihastelemaan lopputulosta. Autolla pihaan ajaessamme emme vielä huomanneet että aluskatteen asennus oli jäänyt kesken. Mutta sisäpuolella odotti tällainen näky:
Aluskatetta puuttui talon harjalta noin kahden metrin levyinen kaistale joka ulottui lähes talon päästä päähän. Tämä ei ollut mieluinen yllätys. Tihkusade oli jo alkanut ja sitä alkoi tulemaan avoimena olevan harjan kautta sisään. Sade ei sinänsä ole ongelma koska pystysuoraan tuleva sade ei yllä seinäelementtehin saakka.
Illan alkaessa hämärtyä vesisade ja tuuli alkoivat voimistua. Tuulen voimakkuus taisi puuskissa olla säätietojen mukaan juurikin se ennustettu 15 m/s. Tämän vuoksi avonaisen harjan kautta sadetta tuli sisään myös sivusuunnassa, mikä tarkoitti että sadevettä päätyi myös talon päätyseinien elementtejä suojaaviin pressuihin ja suojamuoveihin. Tältä talon sisäpuolella näytti joskus puoli yhdentoista alkaan torstai-iltana:
Kosteampaahan siellä oli kuin mitä olisi toivonut. Illan aikana päivystimme työmaalla ja paikkailimme pressuissa olleita aukkoja.
Perjantaina aluskate käytiin laittamassa myös talon harjalle ja lopultakin talon sisäpuoli oli täysin säältä suojassa.
Kaiken kaikkiaan talo ehti tasan viikon verran seisoskella tontilla ilman kattoa. Suojapressuja ei tätä blogikirjoitusta kirjoitettaessa oltu vielä poistettu eikä uusia kosteusmittauksia tehty, joten meillä ei ole vielä tiedossa että säilyivätkö elementit kuivina torstai-illan sateessa ja tuulessa.
Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.