Kattotiilet saapuivat mutta jäivät osittain asentamatta

Tämän viikon maanantaina omakotitalomme työmaalla poistettiin loputkin seinäelementtejä suojanneet pressut. Pressut laitettiin elementtien suojaksi koska Sievitalon asennusporukan hajotettua kattoristikot seinäelementit jäivät seisomaan työmaalle viikoksi ilman aluskatteen tuomaa suojaa. Mutta nyt talo on viimeinkin sellaisessa vaiheessa että seinäelementit, kattoristikot ja aluskate ovat paikallaan. Tältä näyttävät pressuista riisutut seinäelementit:

Etuoven aukkoa koristava vanerikaunistus on työmaaovi. Työmaaoven saaminen työmaalle kesti viikon (minkä aikaa oviaukko ammotti paljaana). Lukon saaminen oveen kesti vielä kaksi viikkoa lisää (lähinnä kai siksi että Sievitalon edustaja käy työmaalla vain harvakseltaan) - tällä aikaa ovi "lukittiin" poraamalla ruuvi vinosti läpi ovesta kiinni karmiin. Näin ollen avaimen virkaa toimitti ruuvinväännin!

Takaovi talosta puuttui vielä kauemmin kuin etuovi. Taloon tuleva Profin-lasiliukuseinä toimitettiin tontille jo siinä vaiheessa kun maatöitä vasta viimeisteltiin, viikkoa ennen kuin itse seinäelementit saapuivat. Lasiliukuseinä seisoi paketissaan tontilla liki kuukauden ennen kuin se lopulta asennettiin.

Meille tuli yllätyksenä että Profin-lasiliukuseinän oikea osa on pääosin hopeanvärinen kun taas vasen osa on tummanharmaa, vaikka koko oven piti olla ulkopuolelta täysin tummanharmaa. Lähemmin tarkasteltuna paljastui että hopeanvärinen osa onkin oveen ostamamme "hyönteisrulo" (oikea termi taitaa olla hyönteisovi), joka koostuu näköjään oven ulkopuolen pintaan ruuvattavasta kehyksestä ja kotelosta jonka sisään hyönteisverkko rullautuu. Ulkonäöllisesti ratkaisu ei ehkä omia silmiämme välttämättä hivele. Ei ihme että Profinin sivuilta ei ratkaisusta löydy kuvia. Hyönteisovea saa vain kolmessa eri värissä: valkoinen, anodisoitu hopea tai ruskea.

Tiistai-ilta oli varsin tuulinen ja aluskate lepattikin tuulessa melkoisesti. Edellisellä viikollahan meille kävi niin että sadevesi pääsi sisälle taloon aluskatteesta huolimatta koska aluskatteeseen jäi pusseja. Tältä aluskate näytti talon päädyssä tiistai-illan auringonlaskussa:

Sievitalo lupasi aluskatteesta reklamoituamme että he korjaavat isoimmat pussit lyömälle niiden alle ylimääräistä rimaa. Tarkoitus on estää pusseihin kerääntyvän veden (tiilikatehan ei ole täysin tiivis, vaan periaatteessa aluskate on varsinainen vesikate) mahdollisuus purkautua talon sisäpuolelle, miten ilmeisesti tapahtui edellisen viikon sateiden aikana. Yritimme kysellä vastaavalta mestariltamme että onko tämä hänen mielestään hyväksyttävä ratkaisu, mutta vastaava oli lähtenyt viikoksi Lappiin lomailemaan ilmoittamatta siitä meille etukäteen, emmekä saaneetkaan häneltä kommenttia asiaan. Näin ollen jouduimme käyttämään ulkopuolista konsulttia työmaalla arvioimassa tilanteen ja kommentoimassa Sievitalon korjausehdotusta. Teimme tämän siksi että halusimme tilanteesta arvion ennen kuin kattotiiliä ryhdyttiin asentamaan - kattotiilien asennuksen jälkeen aluskatetta kun ei pääse enää yläpuolelta korjailemaan. Konsultilta saimme runsaasti muitakin hyviä vinkkejä, kuten että meidän kannattaisi palkata hankkeelle ylimääräinen valvoja joka kävisi paikalla useammin kuin Sievitalon Täysin Valmis -pakettiin kuuluva, Sievitalon palkkaama vastaava mestari, joka käy työmaalla ehkäpä turhan harvakseltaan.

Keskiviikon aikana saapuivat kattotiilet ja ne myös nostettiin odottelemaan asennusta katolle.

Torstaina alkoi kattotiilien asennus. Talon yleisilme muuttuikin oleellisesti kun tiilet olivat asettuneet paikoilleen.

Etupihan puolelle työmiehet eivät ehtineet kaikkia kattotiiliä asentamaan. Lisäksi harjatiilet ja reunatiilet jäivät puuttumaan.

Valitettavasti työmiehet eivät tulleet jatkamaan urakkaa perjantaina, joten talo jäi tuohon tilaan viikonlopun ajaksi. Onneksi viikonloppuna satoi vain kevyesti - Sievitalo ei ollut vielä tässä vaiheessa ehtinyt tukemaan aluskatteen pusseja, joista osa siis odotteli edelleen päälleen tiilikatetta. Itse aiomme huokaista helpotuksesta vasta siinä vaiheessa kun loputkin kattotiilet, harjatiilet ja reunatiilet ovat paikoillaan ja aluskatteen pussit on tuettu. Niin ja räystäät ja syöksytorvetkin olisi toki mukava saada.

Seinäelementtien asennuksesta on tässä vaiheessa kulunut jo yli kolme viikkoa eikä talo oikeastaan vieläkään ole täysin säältä suojassa.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.






Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se