Tiilikatteen viimeistelyä ja kattovillojen asentelua

Tämän viikon ensimmäinen työvaihe oli kattotiilien asennuksen viimeistely. Maanantaina tiiliä saatiin katolle lisää ja vain pieni kulma tiilikatetta jäi puuttumaan.

Sisältäpäin talo oli maanantaina siistissä kunnossa odottelemassa seuraavia työvaiheita:

Maanantaina tehtiin myös mm. radonputken ja ilmanvaihdon läpiviennit katolle. Sisältäpäin ne näyttivät siisteiltä:

Tiistaina näytti siltä että viimeisetkin kattotiilet, harjatiilet ja reunatiilet oli saatu paikoilleen.

Olimme aluksi aikeissa ottaa kattoon reunapellit, mutta vaihdoimme ne lopulta reunatiiliin. Nyt kun reunatiilet näki ensimmäistä kertaa, niin lopputulos näyttää ihan ok:lta.

Tiistain jälkeen talo vaikutti olevan viimeinkin säältä suojassa. Meillehän kävi niin että pelkkä aluskate ei riittänyt pitämään sadevesiä talon ulkopuolella, joten tiilikatteen viimeistelyä on odotettu hartaasti syyssateiden keskellä. Kokonaisuudessaan aikaa ehti kulua noin kuukausi seinäelementtien asennuksen jälkeen ennen kuin talo oli lopulta säältä suojassa. Tosin myöhemmin huomasimme että pieni pätkä harjatiiliä uupuikin vielä kattoa tarkistaessamme:

Puuttuvien harjatiilien alta vaikuttaisi pilkistävän harjatiiviste. Työmaalla edellisellä viikolla käyttämämme konsultti oli kehottanut meitä tarkistamaan että harjatiiviste varmasti asennetaan. Tulipahan tämäkin siis varmistettua.

Tiistaina sovimme paikallisen rakennusmestarin kanssa että hän alkaa käymään työmaalla ylimääräisen valvojan / konsultin roolissa. Yksi seikka, johon valvoja kiinnitti huomiota olivat tuulensuojalevyjen väliin jääneet raot, joita löytyi talosta noin 15 kappaletta. Yksi raoista näytti tältä:

Noista raoista pitäisi tehdä reklamaatio, jotta ne paikattaisiin. Toinen asia josta valvoja kehotti kyselemään Sievitalolta olivat höyrynsulkumuoveissa olleet reiät ja repeämät, joita löytyi useita kymmeniä. Allaolevassa kuvassa on repeämistä isoin.

Kolmas huomautus tuli raoista ja painaumista seinävilloista. Nekin pitäisi korjata. Tässä yksi esimerkki painaumista:

Painaumien korjaaminen vaatii höyrynsulkumuovin viiltämistä auki ja paikkaamista höyrynsulkuteipillä villojen oikaisun jälkeen. Painaumat ja raot ilmeisesti heikentävät lämmöneristystä.

Torstaina höyrynsulkuteippejä oli alkanut ilmestyä eri puolille taloa. Tässä on ilmeisesti paranneltu talon nurkan tiiveyttä:

Perjantaina kattovilloja ja niiden alle asennettavia höyrynsulkumuoveja oli saatu aika paljon paikoilleen erityisesti olohuoneen, ruokailutilan ja keittiön vinon sisäkaton kohdalla:

Ylläoleva kuva on otettu perjantai-iltana auringonlaskun jälkeen. Lauantain päivänvalossa työmaa näytti tältä talon sisäpuolella:

Työmaa alkoi viikon puuhastelun jälkeen näyttää hieman sotkuiselta. Sieltä löytyi mm. villojen ja muovien palasia, lautojen ja rimojen pätkiä, uretaanivaahtoa, kaikenlaista muuta rakennusjätettä, mikroaterioiden kupposia, aterioiden rippeitä, tupakantumppeja, tupakkarasioita (timpurit tupakoivat talon sisällä), tyhjiä juomatölkkejä, jne. Ylimääräinen valvojamme kyseli että kenen vastuulle työmaan siivoaminen kuuluu ja muistutti että liiallinen jäte on tapaturmariski. Työmaan siivous kuuluu meidän talopaketissamme Sievitalon vastuulle.

Sievitalo ei juurikaan tiedottele siitä että mitkä työvaiheet ovat edessä seuraavaksi. Mutta ensi viikolla oletettavasti viimeistellään villojen ja höyrynsulkumuovien asentaminen kattoon ja mahdollisesti asennetaan styroksit ja vesikiertoisen lattialämmityksen putkisto lattiaan. Itse lattiaa ei varmaankaan ehditä vielä ensi viikolla valamaan.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.











Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se