Lattia saatiin valettua

Tämän viikon maanantaina rakenteilla olevaan omakotitaloomme valettiin lattia. Maanantaiaamuna työmaalle saapui Bekasonin auto.

Lattia saatiin valettua yhden päivän aikana ja illalla työmaalla odottikin valmis, valettu lattia.

Valu tehtiin ns. maakostella betonilla, joka on varsin mielenkiintoista ainetta. Ajattelimme kirjoittaa siitä enemmän tulevassa blogipostauksessa. Maakosteaa betonia käytettäessä saadaan mm. tehtyä kaadot lattian valun yhteydessä. Tässä kuvassa näkyy kodihoitohuoneen lattian kaadot:

Tiistaina valu alkoi tosissaan luovuttaa kosteutta ja lämpöä. Olosuhteet olivat kuin saunassa:

Vesihöyryä nousi valun pinnasta melkein kuin saunan kiukaan kiville heitetystä vedestä:

Tässä vielä yksi kuva höyrypilvestä:

Kosteutta tiivistyi höyrynsulkumuoveihin seinillä ja katossa ja sitä valui noroina alas seiniä pitkin. Tältä näytti olohuoneen ison ikkunan ulommainen lasi tiistai-iltana:

Ja ei, kosteuden ei pitäisi tuolla tavalla päästä tiivistymään ikkunalasien väliin. Kirjoittelimme asiasta enemmän tässä blogipostauksessa. Makuuhuoneiden ikkunat olivat oikeaoppisesti suojassa höyrynsulkumuovien sisällä ja ikkunat olivat tiiviit, joten niiden tapauksessa kosteus valui pitkin höyrynsulkumuoveja.

Kosteutta riitti vielä keskiviikkonakin:

Myös käyttöullakon kulkuaukon kohdalta puhkaistujen höyrynsulkumuovien pintaan tiivistyi vielä keskiviikkonakin kosteutta:

Kosteutta tihkui käyttöullakon aukosta betonille aukon alla (ks. allaolevassa kuvassa lattialla keskellä näkyvä tummempi kohta), mutta muuten lattia alkoi näyttää selvästi kuivemmalta:


Sievitalo käytti kahta erilaista lähestymistapaa ikkunoiden ja ovien suojaamiseen - oikeaa ja väärää. Oikeassa lähestymistavassa ikkunna on suojassa tiiviin höyrynsulkumuovin sisällä. Kosteus tiivistyy höyrynsulkumuovin pintaan eikä itse ikkunan pintaan. Väärä tapa on peittää ikkuna muovikelmulla jonka reunoja ja liitoskohtia ei tiivistetä. Kosteus pääsee kelmun raoista läpi ja tiivistyy ikkunan laseihin. Kosteus valuu laseja pitkin alas ja jää seisomaan ikkunan maalatuille puuosille.

Vieläkin virheellisempi tapa suojata ikkuna on tämä:

Tässä höyrynsulkumuovista on leikattu irti isohko palanen. Aukko on peitetty muovikelmulla, mutta se on jätetty ylhäältä auki. Kosteus pääsee tiivistymään suoraan ikkunan lasin pintaan, josta se valuu höyrynsulkumuovin sisään ja päätyy lopulta puurakenteisiin ja villoihin ikkunan alla. Tästä samaisesta ikkunasta oli tässä blogipostauksessa pari kuvaa ulkoapäin ylempänä (seitsemäs ja yhdeksäs kuva).

Ylimääräinen valvojamme tarkisti lattian tasaisuuden ja kaadot loppuviikosta. Kaadot olivat tehty oikein. Lattia oli muuten tasainen mutta talon keskivaiheilta löytyi kohta jossa korkeuseroa oli kahden metrin matkalla pari millimetriä.

Nyt sitten tulevat päivät ja viikot odotellaan betonin kuivumista. Työmaalla käytetyn maakostean betonin kuivumisaika on parhaimmillaan 21 päivää.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se