Mitä on maakostea betoni?

Kuten aiemmin kirjoitimme, talomme lattia valettiin käyttäen ns. maakosteaa betonia, joka oli meille uusi tuttavuus. Maakosteaa betonia ei Suomessa ole vielä kovin montaa vuotta käytetty asuinrakentamisessa. Maakostea betoni sekoitetaan pumppuautossa paikan päällä työmaalla. Betonimassaa valmistetaan sitä mukaa kun sitä levitetään.

Toisin kuin maakostea betoni, tavallinen "märkäbetoni" sisältää runsaasti vettä betonin kuljetuksen, pumppaamisen ja työstön helpottamiseksi. Vanhan nyrkkisäännön mukaan märkäbetonilattia kuivuu 1cm paksuudestaan viikossa. 10cm paksulla märkäbetonilaatalla kestää siis ainakin noin kymmenen viikkoa kuivua. Tosin joidenkin lähteiden mukaan tuo vanha nyrkkisääntö ei pidä paikkaansa paksumpien (esim. 10cm) laattojen tapauksessa, vaan kuivumisaika on vieläkin pitempi. Meidän taloomme tuli juurikin 10cm paksu betonilattia.

Mitkä ovat maakostean betonin edut?

  • Toisin kuin märkäbetoni, maakostea betoni kuivuu nopeasti, parhaimmillaan kolmessa viikossa. Kuivumisaika riippuu siitä minkä toimijan maakostean betonia käytetään, jokaisella toimijalla kun on oma reseptinsä. Syy maakostean betonin nopealle kuivumiselle on että se sisältää noin kolme kertaa vähemmän vettä kuin märkäbetoni. Märkäbetonilattia luovuttaa kuivuessaan kosteutta noin ämpärillisen vettä per lattianeliö jos valetun laatan paksuus on 10cm. Vastaavanpaksuinen maakostea betonilattia luovuttaa vettä noin kolme litraa per neliö. Tämä tarkoittaa sitä että betonin kuivumisen aiheuttama kosteusrasitus rakenteille jää pienemmäksi. Mutta omasta kokemuksesta voimme sanoa että kyllä työmaalla on maakostean betonin käytöstä huolimatta silti aika kosteat olosuhteet ensimmäisinä päivinä lattiavalun jälkeen:

  • Maakosteata betonia käytettäessä betonijätettä syntyy vain murto-osa märkäbetoniin verrattuna, mikä on tietysti ympäristön kannalta hyvä asia. Meidän työmaallamme jätettä syntyi ehkä noin kaksi ämpärillistä.
  • Maakosteaa betonilattiaa ei tarvitse hioa. Märkäbetonin tapauksessa valun pinnalle muodostuva sementtiiliima on hiottava pois. Mutta pientä hiontaa meidän lattiamme kyllä kaipaa - sinne tänne jäi betonikokkareita jotka pitää hioa pois ennen kuin betonin päälle voidaan laittaa parkettilattia.
  • Maakostea betoni on märkäbetonia huokoisempaa ja johtaakin tämän vuoksi paremmin lämpöä. Erityisen hyvin se sopii yhteen lattialämmityksen kanssa.
  • Maakosteasta betonilattiasta saadaan suora, koska työmiesten ei tarvitse kiirehtiä betonimassan ennenaikaisen jämähtämisen pelossa. 
  • Maakostea betonilattia on valmis pinnoitettavaksi heti kuivuttuaan. Se vaatiikin paljon vähemmän jälkitöitä kuin märkäbetonilattia. Meidän lattiamme on pääosin hyvin tasainen. Talon keskipaikkeilta tosin löytyi kahden metrin matkalta noin 2mm korkeuseroa.
  • Maakostean betonin valaminen on siistiä puuhaa, joten seiniä ei tarvitse välttämättä suojata. Massa ei roisku samalla tavalla kuin märkäbetoni.

Entäs mitkä ovat maakostean betonin huonot puolet?

  • Maakostea betonilattia ei ole yhtä kantavaa kuin märkäbetonilla valettu lattia. Tämän vuoksi se ei sovellu esim. autotallin tai varaston lattiaksi. Näissä tiloissa kun lattiaan voi kohdistua suuria pistekuormia. Sievitalo kylläkin laittoi maakosteaa betonia myös meidän varastomme lattiaan. Täytynee tästä syystä aikanaan välttää raskaiden kamojen kasaamista kapeajalkaisten hyllyköiden päälle.
  • Maakostean betonin levitys on märkäbetonia hitaampaa, koska betonimassa on kuivaa ja jäykkää. Tämä luonnollisesti lisää kustannuksia.
  • Joidenkin lähteiden mukaan maakostea betonilattia voi huokoisuutensa vuoksi vuotaa tiiveysmittauksessa. Tätä emme voi vielä vahvistaa koska meille ei ole vielä tiiveysmittausta tehty.
  • Yksi rakennusalan ammattilainen, jolle juttelimme oli huolissaan siitä että saadaanko jäykkää maakosteaa betonimassaa lattiaa valettaessa johdettua riittävissä määrin lattialämmityksen putkiston ja sen alla olevan teräsverkon alle, vai jääkö putkiston ja verkon alle onkaloita. Nämä onkalot voisivat hankaloittaa lämmön johtumista putkistosta betoniin.
  • Luonnollisesti maakostea betoni on kalliimpaa kuin märkäbetoni. Toki maakosteaa betonia käytettäessä säästetään jälkitöiden kustannuksissa.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se