Olohuoneen isot ikkunat hajosivat elementtejä asennettaessa

Kuten kirjoitimme aiemmassa blogipostauksessa, lattiavalun jälkeen rakenteilla olevan talomme yhden ison 2,0m x 2,3m - kokoisen ikkunan lasien väliin tiivistyi kosteutta, jota valui ikkunalaseja pitkin ja kertyi lammikoiksi alakarmin päälle. Kun tutkimme ikkunaa seuraavana päivänä ulkoapäin päivänvalossa, huomasimme puolivahingossa että ikkuna ei ollut kunnolla kiinni, vaan sitä sai raotettua painamalla ikkunaa kevyesti sisäänpäin:

Ensimmäinen ajatus, joka tuli mieleen, oli että timpurit olivat avanneet ikkunan ja unohtaneet sen auki. Emme tässä vaiheessa uskaltaneet mennä taloon sisälle sulkemaan ikkunaa koska lattiavalu oli vielä märkä eikä välttämättä kestäisi kävelyä. Soitimmekin Sievitalolle ja kyselimme että koska valu olisi niin kuiva että voisimme mennä sulkemaan ikkunat.

Tässä vaiheessa Sievitalolta kerrottiin että ikkuna ei ollut unohtunut auki, vaan itse asiassa kaikki olohuoneen kolme isoa ikkunaa olivat vaurioituneet kuusi viikkoa sitten elementtejä pystytettäessä ja olivat siitä asti roikkuneet irrallaan. Sievitalon asennusporukka oli yhden päivän aikana sekä rikkonut kattoristikot että nämä ikkunat. 

Sievitalolta kerrottiin että ikkunoiden saranat olivat vääntyneet ja karmit ja puitteet haljenneet. Sievitalon asennusporukka jätti vauriot piiloon höyrynsulkumuovien taakse (ikkunat ovat talon sisäpuolella sinisten höyrynsulkumuovien takana) eikä asiasta kerrottu meille eikä edes vastaavalle mestarillemme.

Nyt kun lopulta saimme tietää vaurioista, niin aloimme tutkimaan miltä höyrynsulkumuovien takana näyttää. Sieltä paljastui tämännäköistä jälkeä:

Eli saranat olivat vinksallaan ja puitteet halki. Karmien sisäkulmat puolestaan näyttivät tältä:

Kuvassa oikealla näkyy kuinka karmin vaakaosa ja pystyosa ovat irronneet toisistaan. Lisäksi ikkunan sisällä on näkyvissä vettä. Pahimmassa tapauksessa vettä on valunut karmin pysty- ja vaakaosan välisistä raoista rakenteisiin ikkunan alapuolella (noista raoista on suora yhteys eristevilloihin ja seinäelementin käsittelemättömiin puurakenteisiin ikkunan alla). Rakenteiden kunto täytyy nyt selvittää kosteusmittauksilla.

Sievitalo lupasi korvata kaikki kolme vaurioitunutta ikkunaa uusilla. Kalliiksihan tämä heille tulee sillä ikkunat maksavat ainakin Pihlan verkkokaupassa noin 1300 euroa kappale (niissä on mm. turvalasia, auringonsuojakalvot ja integroidut sälekaihtimet).

No, ikkunat voidaan korvata uusilla, kastuneet villat vaihtaa ja puuosat kuivata. Mutta luottamukseen tällainen toiminta jättää särön. Meidän on vaikea ymmärtää miksi asiasta vaiettiin kuusi viikkoa ja siitä kerrottiin vasta kun aloimme kysellä.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se