Villat kastuivat

Kuten jo aiemmassa blogipostauksessa kirjoitimme, rakenteilla olevaan omakotitaloomme valettiin lattia tämän viikon maanantaina. Tiistaina taloa ei vielä päässyt sisältäpäin tarkastelemaan koska valu oli vielä sen verran märkää että se ei kestänyt kävelyä. Koska tiistaina huomasimme talon ulkopuolelta että olohuoneen ikkunalasien väliin oli päässyt kosteutta, kiinnostus päästä selvittelemään syytä tälle talon sisäpuolelta oli kova. 

Keskiviikkona Sievitalon projektipäällikkö kertoi että nyt lattia kestäisi jo kävelemistä. Saman keskustelun aikana selvisi myös syy sille miten kosteutta oli ikkunalasien väliin päässyt - mutta siitä enemmän myöhemmässä postauksessa - tämän postauksen aihe kun on ikkunoiden pintaan talon sisäpuolella tiivistynyt kosteus. 

Jos ikkunat ovat jo paikallaan valun aikana, mikä oli tilanne meidän tapauksessamme, niin ehkäpä paras tapa suojata ne on laittaa ikkunat tiiviin höyrynsulkumuovin taakse. Tämä voidaan tehdä jo elementtitehtaalla. Näin varmistetaan se että kuivuvasta betonista vapautuva kosteus tiivistyy höyrynsulkumuovin pintaan, eikä itse ikkunan pintaan.

Valitettavasti Sievitalon timpurit olivat jostain tuntemattomasta syystä päätyneet poistamaan ison palasen yhden olohuoneen ison ikkunan höyrynsulkumuovista:

Timpurit eivät olleet vaivautuneet paikkaamaan höyrynsulkumuovia, vaan olivat sen sijaan teipanneet muovikelmun höyrynsulkumuoviin tekemänsä aukon päälle. Aukon yläosa oli ikävästi jäänyt suojaamatta (sieltä paistaa läpi itse ikkunan pinta). Tämä johti siihen että valusta vapautuva kosteus pääsikin nyt tiivistymään ikkunan sisäpintaan:

Ikkunan sisäpintaan tiivistynyt vesi pääsi valumaan noroina ikkunan alapuitteelle (joka on siis tuo valkoinen vaakasuuntainen puuosa ikkunan alareunassa). Koska alapuite on höyrynsulkumuovin takana, niin alapuitteelta vesi pääsi valumaan höyrynsulkumuovin sisään ja sieltä edelleen ikkunan alla oleviin eristevilloihin. Myös ikkunan vieressä oleva pystysuuntainen puupalkki oli alkanut imeä itseensä kosteutta alhaaltapäin:

Aika vähän tuolla ikkunan alla on villaa, mutta nyt arvatenkin höyrynsulkumuovit joudutaan viiltämään auki ja laittamaan tilalle uudet villat. Lisäksi kastuneet puurakenteet pitänee kuivattaa tai vaihtaa.

Eli mitä tässä nyt siis tapahtui? Ikkunat ja niiden alapuoliset villat ja elementtien puurakenteet olivat alun perin suojassa höyrynsulkumuovin takana - vertauskuvauksellisesti voisi sanoa että ne olivat turvassa tiiviin muovipussin sisällä. Mutta timpurien poistettua osan höyrynsulkumuovista ikkuna, villat ja puurakenteet jäivät loukkuun avonaisen muovipussin sisälle. Ja sinne muovipussin pohjalle pääsi valumaan ikkunaan tiivistynyttä vettä.

Vastaava mestarimme kävi perjantaina työmaalla mittaamassa kosteudet ikkunoiden alla olevista puurakenteista ja odotusten mukaisesti kosteutta löytyi. Sievitalolle lähti kehotus poistaa villat ja laittaa uudet tilalle kun puurakenteet on todettu kuivuneiksi.

Seuraavassa blogipostauksessa olisi tarkoitus avata sitä miten ikkunalasien väliin pääsi vettä. 

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.




Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se