Betonilattia halkeilee liian voimakkaan kuivatuksen vuoksi

Meidän Sievitalomme lattia valettiin maakostealla betonilla reilu kuukausi sitten. Kirjoitimme tästä ihmeaineesta aiemmassa blogipostauksessa. Lattian valaneen yrityksen, Bekasonin, mukaan heidän maakostea betoninsa kuivuu 3-5 viikon kuluessa niin kuivaksi että lattian voi jo pinnoittaa eli siis meidän tapauksessamme asentaa parketin. Lattiaan on sen kuivuessa alkanut ilmestyä kuoppia ja halkeamia, jotka ovat myös kuivumisprosessin aikana laajentuneet. Halkeamia on tähän mennessä ilmestynyt ainakin eteisen, WC:n, yhden makuuhuoneen, olohuoneen ja kylpyhuoneen yhteydessä olevan WC:n lattiaan. Tässä yksi esimerkki, jossa näkyy halkeama kodinhoitohuoneen oviaukon kohdalla:

Pisin halkeama on noin nelimetrinen. Se alkaa heti ulko-oven nurkalta ja jatkuu läpi koko eteisen keittiöön saakka:
Tässä vielä lähikuva ulko-oven nurkalta alkavasta halkeamasta:

Maakostean betonin yksi hyvistä puolista piti olla että se ei halkeile läheskään yhtä paljon kuin tavallinen, eli siis niin sanottu "märkäbetoni". Näin ollen meitä on alkanut kummastuttaa miksi lattiaamme on kuitenkin alkanut muodostua halkeamia. 

Miksi betoni ylipäätään halkeilee? Kuivuessaan betoni kutistuu, mikä on sille ihan luonnollinen ominaisuus. Tällaisen kutistumiskuivumisen syy on että sementtikiven tilavuus pienenee kun vettä haihtuu kiven huokosista. Ja vettä haihtuu betonista valun jälkeen paljon. Kuutiossa märkäbetonia voi olla 160 litraa vettä, kun taas kuutiossa meidän toimittajamme maakosteaa betonia on vettä vain 60 litraa. Meidän lattiavalumme paksuus ja lattian pinta-ala huomioiden vastavalettu betonilattia sisälsi siis "vain" 1086 litraa (noin 109 ämpärillistä) vettä.

Ja kutistuminen voi aiheuttaa halkeilua, erityisesti jos kuivuminen tapahtuu liian nopeasti. Liian nopeasti kuivuva betoni ei vielä kestä kutistumisesta aiheutuvia vetojännityksiä, jolloin syntyy halkeamia. Halkeamat puolestaan eivät ole hyvä juttu koska ne heikentävät betonin säilyvyyttä. Lisäksi halkeamat voivat johtaa ajan kanssa esim. lattialaattojen irtoamiseen tai ne voivat tulla näkyviin lattiapinnoitteen läpi, varsinkin jos ne on korjattu huonosti.

Soitimme lattian valaneeseen yritykseen ja tiedustelimme osaisivatko he kertoa syytä lattiamme halkeilulle. Heidän mukaansa kuulosti siltä että meidän lattiamme on nimen omaan kuivunut liian nopeasti. He lisäsivät että heidän maakostean betoninsa jälkihoidossa ei saa käyttää ilmankuivaimia. Tässä selvisikin syy halkeamille - Sievitalon projektipäällikkö laittoi rakennuskuivaimen pöhisemään työmaalla heti muutama päivä valun jälkeen ja laite on kuivattunut betonilattiaa nyt jo kuukauden ajan. Nytkään ei siis mennyt homma ihan putkeen.

Minkä takia Sievitalo päätyi siis maakostean betonin toimittajan kiellosta huolimatta käyttämään rakennuskuivainta? Selitystä emme ole saaneet, mutta veikkaisimme että työmaalla esiintyneiden aiempien ongelmien (mm. hajonneet kattotuolit, särkyneet ikkunat ja kastuneet villat) takia aikataulusta ollaan jo sen verran myöhässä että Sievitalo yrittää käyttää kaikki keinot jotta myöhästymisiä saataisiin kurottua kiinni. Tässä nyt päädyttiin uhraamaan lattian säilyvyys jotta aiempien virheiden takia menetettyä aikaa saataisiin takaisin.

Tässä vielä muutama kuva halkeamista. Makuuhuoneen halkeama ja lattiapinta ovat tällaiset:

Tässä lähikuva halkeamasta:

Kylpyhuoneen yhteydessä olevassa WC:stä löytyy hieman kapeampi halkeama:

WC:n oviaukon tienoilla näkymä on tällainen:

Ja vielä lähikuva samaisesta kohdasta:

Betonilattian kuivuminen jatkuu edelleen, joten on mahdollista että halkeamat kasvavat ja että niitä ilmestyy vielä muuallekin. Lisäksi ainakin nuo isoimmat halkeamat näyttäisivät murenevan ja niitä saisi halutessaan ihan sormella rapsuteltua syvemmiksi ja leveämmiksi koska betoni on niin huteraa.

Jäämme jännityksellä odottamaan että miten tilanne kehittyy ja että milloin halkeamia aletaan korjaamaan.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.




Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se