Lisää ongelmia saunan rakentamisessa

Kuluneella viikolla Sievitalomme työmaalla isoimmat työvaiheet olivat saunan panelointi ja talon viimeistelyn jatkaminen ulkoapäin.

Maanantaina työmaalle toimitettiin saunan paneelit, minkä arvelimme tarkoittavan sitä että paneelit asennetaan lähitulevaisuudessa:

Maanantain ja tiistain vastaisena yönä satoi lunta ja valkoinen talo saikin yön aikana valkoisen katon.

Tiistaina talon takajulkisivun ikkunoihin laitettiin pellit ja oviin kynnyspellit.

Keskiviikkona paneloitiin saunan katto ja päätyseinä:

Sauna oli itse asiassa meidän viime viikon suurin stressinlähteemme. Kuten kirjoitimme aiemmassa blogipostauksessa, saunaa rakennettaessa tapahtui useampi ikävä yllätys:

  • Saunan sähköläpiviennit jätettiin tiivistämättä alumiiniteipillä vaikka vastaava mestarimme teki asiasta huomautuksen.
  • Valvojamme totesi saunan paneelien takaisten seinärakenteiden ilmanvaihdon riittämättömäksi - lauteiden kohdalle tuleviin vaakakoolauksiin ei jätetty tarpeeksi tuuletusvälejä.
  • Saunan eristelevyjen saumakohtiin laitetuista alumiiniteipeistä löytyi rakoja ja reikiä. Lisäksi osa teipeistä oli irti seinästä (niitä ei ilmeisesti oltu painettu kunnolla kiinni levyihin).
  • Saunan seinille laitettiin jätelavalta dyykattuja, märkiä, mutaisia ja vaurioituneita Sauna Satu -eristelevyjä. Levyjen märkiä puolia tuli myös levyjen takana olevia seinän eristevilloja vasten.
  • Sauna-Satu -levyjen välejä ei tiivistetty saumavaahdolla.
  • Naulojen kantoja, joilla Sauna-Satu levyt ammuttiin kiinni seinään, ei peitetty alumiiniteipillä. 
  • Vaakakoolaus, johon lauteet tulevat kiinni, heilui kädellä kokeiltaessa. Koolauslautoihin ei oltu laitettu riittävästi nauloja ja naulat olivat halkaisseet lautoja.
  • Yksi saunan nurkista jätettiin katonrajasta auki pesuhuoneeseen päin. Vastaava mestarimme huomautti asiasta kahdesti, mutta sitä ei korjattu.

Osat puutteista korjasimme itse kun alkoi näyttää siltä että timpurit eivät asioille tee mitään vastaavan mestarin huomautuksista huolimatta. Mutta esimerkiksi tuota ylläolevan listan viimeistä kohtaa, avoinaista saunan nurkkaa emme osanneet itse lähteä korjaamaan. Toivoimme että Sievitalon timpurit korjaisivat sen ennen kuin laittavat kattopaneelit paikalleen. Eivät korjanneet, vaan paneloivat katon:

Kun tarkastelimme rakennesuunnitelmia, selvisi että tuo aukko johtuu siitä että timpurit olivat suunnitelmien vastaisesti jättäneet ylimmän rivin noita kuvassa näkyviä harmaita kevytharkkoja asentamatta. Ja tämän vuoksi harkkojen yläpinta jää alemmalle tasolle kuin saunan katon eristelevyt. Jos ylin harkkorivi olisi asennettu, tuollaista aukkoa ei olisi päässyt syntymään. Aukosta saunan kuuma ja kostea ilma pääsee nyt kulkeutumaan seinärakenteisiin.

Rakennesuunnitelmiin suunnittelija oli piirtänyt että kevytharkot ulottuvat aina allaolevassa kuvassa näkyviin ylimpiin katon höyrynsulkumuovin alla oleviin rimoihin saakka, mutta nyt harkkoa siis puuttuu reilu kymmenen senttiä:

Sievitalon ratkaisu siihen, että suihkuseinä oli toteutettu rakennesuunnitelmien vastaisesti, oli päivittää rakennesuunnitelmat vastaamaan seinän toteutusta.

Seuraava mahdollinen ongelma, jonka havaitsimme oli että kattopaneelit asennettiin ennen kuin ilmanvaihtokanavien putkia  oli ehditty jatkaa:

Tuo kuvassa näkyvä sininen muovikiekko on ilmanvaihtokanavan putken päädyn peitoksi laitettu suojatulppa. Noita ilmanvaihtoputkia olisi pitänyt jatkaa siten että ne tulevat kuvassa kattopaneelin aukosta näkyvän keltareunaisen eristelevyn tason alapuolelle. Sitten jatketun putken ja eristelevyn väli olisi pitänyt tiivistää polyuretaanivaahdolla ja putken ja eristelevyn rajakohta olisi pitänyt teipata umpeen alumiiniteipillä. Mutta nyt putkea joudutaan jatkamaan paneelien ollessa jo paikallaan. Veikkaisimme että sekä polyuretaanivaahto että alumiiniteipit jäävät asentamatta koska homma on kattopaneelien ollessa jo paikallaan hankalaa tai mahdotonta. Ja jos putkiläpivienti jää tiivistämättä, niin tästä seuraa että saunan kuuma ja kostea ilma pääsee suoraan eristelevyjen takaiseen kattorakenteeseen. Ja lisäksi saunan lämpöä tietysti karkaa kattorakenteisiin, mikä ei ole kovinkaan energiatehokasta.  

Keskiviikkona työmaalla kävi myös AINA-keittiöiden edustaja tarkistamassa huonetilojen mitat. Kiintokalusteita asennellaan varmaankin vasta joskus ensi vuoden puolella.

Torstaina saunan panelointi saatiin viimeisteltyä. Moni kakku päältä kaunis:

Onneksi saunaamme rakennettiin useana eri päivänä. Jos kaikki olisi tehty yhden pitkän päivän aikana, niin moni virhe olisi jäänyt paneelien taakse piiloon. Kuinkahan monessa saunassa näin on käynyt?

Torstaina levytettiin myös autokatoksen katto ja perjantaina se laudoitettiin. Toinen perjantain edistysaskel oli suihkuseinän hiominen tasaisemmaksi:

Ja perjantaina myös käyttöullakon luukku saatiin paikalleen:

Lauantaina oli pakkaspäivä eikä työmaalla nyt olevan yhden työmaalämmittimen teho oikein riitä enää pitämään taloa kovinkaan lämpimänä. Työmaalla odottivatkin huurteiset ikkunat.

Taas on yksi viikko takana. Hommat luonnollisesti jatkuvat ensi viikolla. Olettaisimme että viikon isoin urakka tulee olemaan olohuoneen, ruokailutilan ja keittiön sisäkattojen levytys. Kuten ylläolevassa kuvassa näkyy, katto on vielä levyttämättä. On periaatteessa mahdollista että ensi viikon aikana talo saadaan siihen pisteeseen että seiniin ja kattoon päästään laittamaan tasoitetta.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.










Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se