Näin valmistuu Polar Kivi -takka

Viime viikon sunnuntaina omakotitalomme työmaalla saatiin takka valmiiksi. Uuniseppien takka-asentaja painoi hommia läpi viikonlopun lauantaista sunnuntaihin. Takkaurakka alkoi kuitenkin jo viime viikon tiistaina. Silloin takka muurattiin:

Takka on mallia Uunisepät Polar Kivi. Takka jäi tuollaisena kuivamaan ja odottelemaan viikonloppua, jolloin hommat jatkuivat. 

Lauantaina työmaalle saapuessamme talon katolle oli jo noussut savupiippu. Alhaalta käsin zoomailemalla vaikutti siltä että piipun pellitys oli tehty asiallisesti:

Katolle ei pääse oikein pellitystä tarkistelemaan koska tikkaat ja kattosillat puuttuvat vielä. Talon sisäpuolella puolestaan odotteli hormi:

Hormin läpivienti katon höyrynsulkumuovissa näytti nopeasti alhaaltapäin katsottuna pätevästi tiivistetyltä. Hormin kanssa meillä vaihtuivat suunnitelmat useampaan kertaan. Ensin piti tulla muurattu hormi. Mutta hormin pituuden vuoksi metallinen vaihtoehto alkoi tuntua sulavammalta. Mietimme aluksi mustaa metallihormia, mutta siitä olisi voinut tulla liian hallitseva elementti. Lopulta sitten päädyimme tuohon ehkä vähän yllätyksettömään valkoiseen metallihormiin.

Kävimme varmuuden vuoksi myös tarkistamassa hormin läpiviennit talon ullakkotilassa. Ne oli pääosin tiivistetty hyvin:

Kahdesta kohdasta nuo vihreät höyrynsulkuteipit eivät olleet kiinnittyneet kunnolla höyrynsulkumuoviin ja teipin ja muovin välissä olikin noin 3-4cm pituiset vuotokohdat. Teippasimme ne tiiviiksi.

Sunnuntaina takan pintaan saatiin kiinni laatat ja luukutkin asennettin. Kokonaisuus hormeineen päivineen paketoitiin suojamuoveihin, jotta takka ei tahriintuisi kun seiniä ja kattoa myöhemmin ensin tasoitetaan ja sitten maalataan:

Tässä vielä lähikuva muoviin kääritystä takasta:

Takan laatat ovat teknistä kiveä, joka on meille pintamateriaalina uusi tuttavuus. Toiveena olisi että tekninen kivilevy osoittautuisi kestävämmäksi materiaaliksi kuin laatta. Kivilevyt toimitettiin työmaalle valmiiksi leikattuina.

Takan suojamuovien takaa ei takan ihan jokaista yksityiskohtaa pääse tarkastelemaan eikä edes luukkuja avaamaan, mutta yleisvaikutelmamme on että Uuniseppien asentaja teki hyvää jälkeä. Tuntui suorastaan omituiselta olla vaihteeksi yhden työvaiheen lopputulokseen tyytyväinen työmaan viimeaikaisten muiden haasteiden keskellä. Niistä lisää tulevassa blogipostauksessa.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se