Särkyneet ikkunat vaihdettiin uusiin

Tämän viikon kohokohta Sievitalomme työmaalla oli että elementtien asennusvaiheessa hajonneet olohuoneen kolme isoa ikkunaa vaihdettiin viimeinkin uusiin. Tämä tapahtui perjantaina, yhdeksän viikkoa sen jälkeen kun ikkunat hajosivat. Mutta aloitetaanpa tämä blogipostaus maanantaista. Silloin sekä levytettiin sisäseiniä että viimeisteltiin ulkoseinien lautaverhoilua. Etujulkisivuun saatiin lisää ulkoverhouslautaa ja räystäslautojakin asennettiin.

Sievitalon timpurit olivat edellisellä viikolla käyttäneet yhtä kipsilevyä ruokapöytänä ja onnistuneet sotkemaan levyn pinnan rasvalla. Tämä kipsilevy oli mukavasti päätynyt maanantain aikana seinälle joka tulee takan taustalle:

Loppuviikosta tarkistimme kipsilevyjä laajemmin. Kodinhoitohuoneeseen Sievitalon timpurit olivat asentaneet kuraisen ja märän kipsilevyn. Levystä oli lohjennut paloja muutamasta kohdasta (märkä kipsilevy kun tuppaa pehmenemään). Mittasimme levyn kosteuden kosteusmittarilla ja kosteusarvot menivät kirkkaasti yli riskirajojen.  Kyseinen kipsilevy oli ollut päällimmäisenä levynipussa jonka päälle oli laskettu toinen nippu. Kuljetusfirma oli ylempää levynippua laskiessaan repäissyt kuraisella trukin haarukalla (tai vastaavalla) alemman nipun suojamuovit rikki. Kipsilevy jäi kuraiseksi ja lisäksi kastui koska suojamuovi oli rikki. Eli nyt seinistä löytyy kuraisia, märkiä ja rasvaisiakin kipsilevyjä. Nice.

Tiistaina levytettiin lisää seiniä. Tässä vaiheessa muun muassa olohuoneen seinä takan paikan taustalla oli jo levytetty:

Takan ja hormin tausta levytettiin, koska Uunisepät oli arvioinut että takka-asentaja saapuisi työmaalle tällä viikolla. Asentajaa ei kuitenkaan viikon aikana työmaalla näkynyt.

Keskiviikkona seinille saatiin lisää kipsilevyjä. Esimerkiksi yhden makuuhuoneen pariliukuoven seinäkotelon toinen puoli levytettiin:

Torstaina samaisen pariliukuoven seinäkotelon levytys viimeisteltiin ja myös osiin ulkoseinistä laitettiin kipsilevyä:

Perjantaiaamuna olohuoneen kolme isoa särkynyttä ikkunaa irroitettiin. Iltapäivällä uudet ikkunat saatiin paikalleen.

Viikon aikana takajulkisivun yläosaan saatiin asennettua loputkin seinälaudat. Perjantaina tietenkin satoi reippaasti ja uudet ikkunat asennettin todella kosteissa olosuhteissa. Tämä vähän hirvitti koska ikkuna-aukkojen yhteenlaskettu pinta-ala on 13,8 neliötä. Siinä on paljon avointa seinää jonka kautta vettä pääsi satamaan sisälle.

Ikkunat irroitettiin poistamalla ensin lasit. Sen jälkeen purettiin karmit. Tässä ovat vanhat karmit:

Uudet ikkunat olivat asennuksen aikana likaantunut melkoisesti ja niiden puhdistaminen jäänee meidän tehtäväksemme:

Luulimme aluksi että ikkunoissa on suojamuovit, koska niistä ei nähnyt ulkoapäin sisälle. Mutta paljastuikin että "suojamuovi" olikin kosteutta ikkunalasien välissä, ikkunoiden sisäpuolella. Kosteus oli sadevettä jota oli ikkunoita asennettaessa päässyt niiden sisäpuolelle. Sievitalon porukka ei ollut kuivannut sadevettä, vaan jättänyt sen seisomaan ikkunoiden väliin.

Lauantaina kuivasimme ikkunat. Hieman yllätäen yhdestä ikkunasta kosteus oli haihtunut yön aikana. Syyksi selvisi että Sievitalon porukka oli unohtanut sulkea ikkunan(!) ja ikkunalasien väli pääsikin tuulettumaan. Onneksi yöllä ei satanut, sillä ilmavirran lisäksi luonnollisesti myös sadevesi olisi päässyt ikkunan sisälle kastelemaan karmit. 

Myös betonilattia oli kastunut ja sotkeutunut ikkunoiden asennuksen aikana:

Harmiksemme huomasimme että uusien ikkunoiden pielet olivat kolhiintuneet useammasta kohtaa asennuksen aikana. Tässä yksi esimerkki:


Eli sellainen viikko tällä kertaa. Ja mitäköhän työmaalla tapahtuu seuraavaksi? Levyttämistä riittää vielä seinissä ja sisäkatossa. Alimpia ulkoverhouslautoja pitäisi vielä säiden salliessa asentaa ja takka-asentajaakin odotellaan paikalle. Ja isojen ikkunoiden alla olevat kastuneet villat pitäisi vaihtaa (Sievitalolta luvattiin että villat vaihdettaisiin ikkunoiden vaihdon yhteydessä, mutta näin ei tehty). Loppuviikosta porataan lisäksi maalämpökaivo.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se