Saunan seinille laitettiin märkiä, roskalavalta dyykattuja eristelevyjä

Sievitalomme työmaalla vierailusta on viime aikoina alkanut muodostua meille ahdistava kokemus. Työn jälki ei ole aina sitä mitä sen pitäisi olla. Tämän viikon aikana sattui monta ikävää yllätystä. Viikon suurin päänvaiva oli sauna, jossa muun muassa seinille päätyi märkiä ja mutaisia, jätelavalta dyykattuja eristelevyjä.

Mutta sattui viikon aika mukaviakin asioita. Yksi niistä oli maanantaiaamun sää. Aamupäivällä työmaan ympäristö näytti kauniin talviselta.

Itse työmaalla maanantaina työn alla olivat erityisesti suihkuseinä ja sauna. Saunan seinille laitettiin jo osa Sauna-Satu -levyistä. Sauna-Satu -levyt ovat ainakin omiin silmiimme kätevämpi tapa eristää sauna kuin käyttää seinävillojen päälle asennettavaa alumiinipaperia.

Ylläolevan kuvan tilanne näyttää asialliselta, mutta kun menimme levyjä tarkastelemaan lähemmin, niin kävi ilmi että niiden taustapuolet olivat märkiä ja mutaisia. Sievitalon timpurit olivat käyneet dyykkaamassa jätelavalta sinne heitetyt, ulkosäilytyksessä kärsineet Sauna-Satu -levyt. Työmaalle tuotiin edellisellä viikolla uusia ja ehjiä Sauna-Satu -levyjä jätelevyjen tilalle. Jätteeksi päätyneet levyt olivat seisseet työmaalla kuukausitolkulla suojaamatta. Osa niistä oli ottanut iskuja, osasta puuttui palasia, osaa olivat linnut nokkineet ja osassa oli lintujen ulostetta. Lisäksi UV-säteily oli kellastanut levyjen reunat tummankeltaisiksi. Levyt olivat olleet viikonlopun yli lillumassa jätelavalla jonne edellisellä viikolla oli pumpattu maalämpökaivosta sen porauksen yhteydessä noussutta savista vettä. Timpurit olivat nostaneet levyt jätelavalta saunan seinälle ja osassa levyistä märkä ja mutainen puoli oli laitettu seinävilloja vasten. Tässä näkyy kuinka talouspaperiin on imeytynyt kosteutta seinävillojen ja levyn välistä:

Työmaalla oli tosiaan myös noin 40 kappaleen pino ehjiä ja uusia Sauna-Satuja, joten mitään tarvetta käyttää näitä märkiä jätelevyjä ei ollut.

Huomautimme asiasta ja hommaa jatkettiin tiistaina käyttäen ehjiä ja kuivia eristelevyjä. Lisäksi märät jätelevyt luvattiin vaihtaa uusiin. Mutta kun tarkistimme levyt, niin vaikutti että niitä ei oltukaan vaihdettu. Tämä on helppo tarkistaa, koska Sauna-Satu -levyihin on merkitty tehtaalla niiden päiväys. 

Tiistaina saunan seinät saatiin eristettyä:

Tiistaina tarkistimme levyjen läpi tehdyt sähkökaapeleiden läpiviennit. Vastaava mestarimme oli aiemmin kehottanut meitä pitämään alumiiniteippirullaa mukana työmaalla käydessämme siinä vaiheessa kun saunaa rakennetaan. Hänen mukaansa monessa kohteessa nämä läpiviennit unohdetaan tiivistää teipillä. Näin oli käynyt meidänkin työmaallamme. Tässä on otettu kuva sähkökaapelin läpiviennistä kännykän selfie-kameralla läpiviennin alta:

Kaapelin yli on vedetty alumiiniteippi, mutta teipin alta kosteutta pääsisi edelleen kulkeutumaan eristelevyn aukon läpi seinävilloihin. Saunan kaikki sähköläpiviennit oli tiivistetty puutteellisesti.

Keskiviikkona saunan seiniä koolattiin eli Sauna-Satujen päälle laitettiin lautoja pysty- ja vaakasuunnissa:

Näiden lautojen päälle kiinnitetään aikanaan saunan paneelit. Kohdille joissa lauteet kiinnitetään koolauslautoihin on lautaa kaksinkertaisesti:

Valvojamme sattui käymään työmaalla juuri tässä työvaiheessa. Hänen mielestään ylläolevassa kuvassa näkyvät vaakalaudat on asennettu niin tiiviisti että ilmanvaihto tuolla paneelien alusrakenteissa ei tule olemaan riittävä. Ja varsin tiiviiltähän nuo kohdat kuvassa näyttävät. Tästäkin lähti huomatus Sievitalolle.

Ai niin ja ne puutteellisesti tiivistetyt läpiviennit. Ne jäivät tuonne lautojen taakse. Kurkkasimme ja ne olivat edelleen tiivistämättä.

Sauna-Satu -levyjen valmistajan (Kingspan) asennusohjeen mukaan levyjen väliin tulisi laittaa saumavaahtoa. Samoin levyjen ja lattian rajapintaan. Meidän saunaamme ei saumavaahtoa laitettu. Lisäksi levyt ammuttiin kiinni seinään naulapyssyllä kun taas valmistajan ohjeen mukaan pitäisi käyttää rikkoja ja ruuveja. Ja kiinnikkeiden (eli siis meidän tapauksessa naulojen) kannat pitäisi teipata piiloon alumiiniteipillä. Tätäkään ei tehty. Kingspan myös ohjeistaa lauteiden kiinnityskohdissa poistamaan palasen eristelevyä ja kiinnittämään laudat, joihin lauteet tulevat kiinni suoraan Sauna-Satu -levyjen takana oleviin seinäelementin puurakenteisiin. Meidän saunassamme näin ei tehty, vaan lauteiden kiinnityslaudat asennettiin eristelevyn päälle.

Torstaina ja perjantaina meiltä kiellettiin pääsy työmaalle koska siellä paikkailtiin betonilattiaan syntyneitä halkeamia.

Torstaina yhden kipsilevynipun pressut oli unohdettu kiinnittä kunnolla ja levyjä oli päässyt kastumaan (kuvassa vaaleat kohdat ovat kuivaa kipsilevyä ja tummemat kohdat ovat imeneet vettä):

Nämäkin levyt tulevat päätymään joko talomme seiniin tai kattoon. Sievitalon kanta kun on että kipsilevyä ei vaihdeta kuivaan ellei se ole homeessa tai murene asentajien käsiin. Valitettavasti märkä levy on haurasta minkä vuoksi seinillämme ja katossamme olevista kipsilevyistä on lohkeillut paloja pois.

Perjantaina puolestaan oli unohdettu suojata yksi pihassa seisova lautapino ja lisää tavaraa kastui ennen kuin ehdimme ne suojaamaan.

Koska meiltä oli taloon pääsy kielletty, suuntasimme tietysti talon alle - ryömintätila oli tähän asti jäänyt tarkistamatta. Siellä näytti tältä:

Putket on näköjään kannakoitu oikeoppisesti. Mutta ryömintätilan pohjalla lojuvat sähkökaapelit arveluttavat. Käsittääksemme nuo pitäisi mielellään asentaa suojaputkiin, jotka kiinnitetään ontelolaatan pohjaan tai sokkeliin. Toinen puute oli että alapohjan läpivientejä ei oltu tiivistetty alhaaltapäin:

Lauantaina lattiaan laitettu tasoite oli jo sen verran kuivaa että se kesti kävelyä. Eteisen lattian halkeamat oli tasoitettu:

Myös olohuoneen lattian halkeamat oli paikattu:

Kuvassa näkyvät taustalla olohuoneen vanhat vaurioituneet ikkunat, joiden poisvientiä työmaalta odotellaan.

Viime viikolla tehdyn maalämpökaivon porauksen yhteydessä porakaivosta nousi runsaasti vettä, josta osa valui takapihalle. Takapihalla olevat valtavat vesilammikot alkoivatkin jo lähestyä talon perustuksia. Koska maa ei vielä ollut roudassa, niin päätimme käyttää tilaisuuden hyväksemme ja ryhtyä ojankaivuuhommiin:

Ojasta oli hyötyä ja takapihan lammikot kutistuivatkin huomattavasti.

Näin sujui siis tämä viikko. Tulevina viikkoina on lienee luvassa ainakin olohuoneen katon ja varaston levytystä, saunan panelointia ja talon ulkopuolisen lautoverhoilun viimeistelyä. Kipsilevyjen tasoittaminen seinissä ja katossa alkanee parin viikon sisällä.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se