Kodinhoitohuoneen seinä jouduttiin purkamaan sähköasentajien virheen vuoksi

Sievitaloprojektimme kuluva viikko alkoi ikävällä yllätyksellä (näitä ikäviä yllätyksiä on projektissa riittänyt). Maanantaina työmaalla käynyt Elisan valokuituasentaja soitti ja kertoi että oli löytänyt valokuitukaapelin kerällä talon ryömintätilasta. Sievitalon sähköasentajat olivat unohtaneet vetää kaapelin talon kodinhoitohuoneessa sijaitsevaan ryhmäkeskukseen. Sähkökaapeli oli kyllä vedetty ryömintätilasta ontelolaattojen läpi asennettua putkea pitkin ryhmäkeskukseen, mutta kuitukaapelia valitettavasti ei. Tämä oli outoa koska olimme Sievitalolle jopa toimittaneet Elisan kuitukaapelin asennusohjeet ja muistuttaneet kaapelin tuomisesta talon sisäpuolelle. Myös talon sähköasemakaavakuvaan on selkeästi merkitty että kuitukaapeli tuodaan ryhmäkeskukseen. Lisäksi tietoliikennekaapelin tuominen ryhmäkeskukseen on ihan vakiotoimenpide, joten sen pitäisi hoitua automaattisesti. Valokuitukaapeli oli ryömintätilassa kerällä sähkökaapelin vieressä suoraan sen alapohjan läpiviennin alapuolella josta kaapeli olisi pitänyt sujauttaa kodinhoitohuoneeseen, joten sähköasentajien olisi kyllä pitänyt huomata se.

Elisan asentaja kertoi että alapohjan läpi menevä asennusputki oli tukittu yläpäästään uretaanivaahdolla, joten kaapelia ei pystynyt enää pujottamaan putken kautta talon sisäpuolelle. Lisäksi putken pää on talon sisäpuolella kodinhoitohuoneen seinärakenteiden sisällä, joten seinä jouduttaisiin avaamaan valokuidun asennusta varten. Toimenpide pitäisi tehdä varsin nopeasti koska Sievitalo oli meille ilmoittanut että maalarit saapuvat työmaalle tällä viikolla, eli mahdollisesti jo seuraavana aamuna. Seinä on luonnollisesti paljon helpompi avata ennen kuin siihen on laitettu tasoitteet ja maalit. Toinen syy kiireelle on että Elisalta tullaan päättämään kuitukaapeli ryhmäkeskukseen perjantaina.

Kello oli kolme maanantai-iltapäivällä kun Elisan asentaja soitti. Hän kehotti meitä olemaan yhteydessä Sievitaloon ja kysymään voisivatko heidän sähköasentajansa tulla vetämään kuitukaapelin ryhmäkeskukseen. Valitettavasti Sievitalon puolelta oltiin päätetty olla stealth-moodissa tämän viikon ajan eikä puheluihimme ja viesteihimme vastattu koko viikon aikana. Näin ollen jäi meidän omalle vastuullemme ja kustannuksellemme korjata Sievitalon sähköasentajien virhe ja hoitaa valokuitukaapeli ryhmäkeskukseen.

Tältä läpivienti, jonka kautta valokuitu pitäisi saada taloon näytti altapäin:

Kuva on otettu talon ryömintätilassa. Kuvaaja makasi selällään ryömintatilan pohjalla. Tarkkasilmäinen voi havaita että putken yläpäässä pilkistää keltaista polyuretaanivaahtoa. Se oli noin puolen metrin syvyydellä putken sisässä ryömintätilan puolelta mitattuna, eli niin syvällä että sitä ei oikein alhaaltapäin pääse poistamaan.

Ryhmäkeskukseen (eli "sähkökaappiin") kurkistamalla selvisi että ryhmäkeskuksen pohja jouduttaisiin avaamaan ja kipsilevy ryhmäkeskuksen alapuolella poistamaan, jotta valokuitu saadaan tuotua kaapin sisälle. Hommaan tarvittaisiin sähköasentaja.

Paikalle järjestyi onneksi tuttu sähköasentaja lyhyellä varoitusajalla eli samalle illalle. Hommalla oli oikeasti kiire koska avattava seinä saatettaisiin tosiaan maalata jo seuraavana aamuna. Ensimmäiseksi kodinhoitohuoneen seinältä jouduttiin poistamaan kipsilevy ja seinävillat. Niiden takaa löytyi ryömintätilasta nousevan asennusputken toinen pää:

Putki oli täytetty uretaanivaahdolla noin 20cm syvyyteen asti. Uretaanivaahdon nakertaminen pois putkesta oli aikaavievä prosessi. Mutta lopulta putki saatii auki ja tunnelin päässä näkyi (taskulampun) valoa:

Avatusta putkesta valokuitukaapeli sujahtikin sukkelasti ryhmäkeskuksen sisälle:

Kuitukaapelin pää näkyy kuvan yläreunassa keskellä. Se on suojattu valkoisella teipillä.

Seuraavaksi villat laitettiin takaisin seinän sisälle ja poistettu kipsilevy ruuvattiin paikalleen. Lopputulos näytti tältä:

Eli siis tällaista on rakentaa Sievitalo Täysin valmis -talopakettia, jossa Sievitalon mukaan "Sinä hankit tontin ja teet valinnat, muusta sinun ei tarvitse huolehtia.". Paitsi että päädyt käyttämään ison osan vapaa-ajastasi Sievitalon virheiden korjaamiseen omalla kustannuksellasi. Nyt piti huolehtia seinän purkamisesta ja valokuitukaapelin tuomisesta ryhmäkeskukseen. Viime viikonloppuna piti itse toimittaa Sievitalon pihaan jäätymään jättäneet vesieristepurkit kaatopaikalle ongelmajätteeen keräykseen. Ja aiemmin viikolla piti itse hoitaa kolme Sievitalon särkemää 200-kiloista ikkunaa ulos talosta ja kaatopaikalle. Vielä enemmän asioita, joista olemme joutuneet huolehtimaan, löytyy tästä aiemmasta blogipostauksesta.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se