Saunan ulkoseinältä löytyi 20cm:n aukko höyrynsulussa

Kuva 1 - paneloitu sauna

Koska viimeisen kahden viikon aikana Sievitalomme työmaalla ei ole Sievitalon toimesta tapahtunut mitään, on meille jäänyt aikaa käydä läpi taloa ja tarkastella työn jälkeä. Hetken luulimme että pahin löytämämme moka oli ryömintätilaan unohtunut valokuitu (mikä johti kodinhoitohuoneen seinän purkamiseen aiemmin tällä viikolla), mutta saunassa oli pistetty paremmaksi (vai pitäisikö sanoa pahemmaksi). Kuten aiemmin kirjoitimme, saunaa rakennettaessa Sievitalon timpurit jättivät järjestelmällisesti kaikki saunan sähköläpiviennit tiivistämättä. Kun huomasimme tämän, tiivistimme läpiviennit itse. Mutta valitettavasti yksi katonrajassa oleva läpivienti oli meiltä jäänyt huomaamatta. Ja sekin oli luonnollisesti jätetty tiivistämättä. Näin ollen saunamme seinässä on nyt katonrajassa noin 20cm leveä vuotokohta, joka näyttää tältä:

 Kuva 2 - tiivistämätön läpivienti

Tuosta kuvasta on vaikea hahmottaa missä kohti saunaa kyseinen kohta on. Mutta kohta on siis saunan katonrajassa, saunan ulkoseinälle laitetun Sauna-Satu -eristelevyn ja ulkoseinän höyrynsulkumuovin välissä. Sauna on jo paneloitu, mutta kyseistä kohtaa on vielä mahdollista tarkastella sujauttamalla tähystyskamera (endoskooppi) läpi saunan katon ilmanvaihtoläpiviennistä.  Kuva 2:ssa näkyvä kaapeli tulee saunan ulkoseinälle saunan kattoa pitkin allaolevan kuvan (Kuva 3) mukaisesti:

Kuva 3 - Saunan katonraja

Vuotokohta sijaitsee siis kohdassa jossa tuo ylläolevassa kuvassa katossa kulkeva valkoinen sähkökaapeli kulkee saunan ulkoseinällä Sauna-Satu -levyn ja seinävillojen päällä olevan höyrynsulkumuovin välissä.

Sauna on tosiaan jo paneloitu. Vuotokohta on merkitty allaolevaan kuvaan (Kuva 4) punaisella ympyrällä. Vihreä nuoli puolestaan osoittaa ilmanvaihtoläpiviennin, jonka kautta vuotokohtaa on mahdollista tarkastella tähystyskameralla.

Kuva 4 - Vuotokohta paneloidussa saunassa

Saunan ulkoseinä on oikeaoppisesti toteutettu siten että höyrynsulkuna toimii Sauna-Satu -levy. Koska seinällä ei saa olla tuplahöyrynsulkua, on Kuva 3:ssa näkyvä sininen höyrynsulkumuovi poistettu Sauna-Satu -levyjen takaa. Levyä ja muovia on kuitenkin rakennesuunnitelmien mukaisesti jätetty 20cm limittäin. Ajatuksena on että tuo 20cm limittäin oleva pätkä on niin tiivis että liitoskohtaa ei erikseen tarvitse tiivistää höyrynsulkuteipillä (joka on Kuva 3:ssa näkyvää sinivalkoista teippiä). Valitettavasti tämä ajatus ei toimi, koska sähköpiuha pingoittaa höyrynsulkumuovin irti Sauna-Satu -levystä. Tuloksena on tuo ensimmäisessä kuvassa näkyvä 20cm rako muovin ja eristelevyn välissä. Kuten ensimmäisestä kuvasta näkyy, raon kautta saunan katosta on suora yhteys seinävilloihin (tarkkasilmäinen voi havaita Kuva 3:sta että kaapelin alta mustan raon keskellä pilkistää palanen seinävillaa). Jos laittaa käden tuonne raon yläpuolelle, tuntee kuinka raosta huokuu sisälle kylmää pakkasilmaa.

Miten tällainen ongelma on sitten päässyt syntymään? Tämä on spekulointia, mutta luulemme että Sievitalon rakennesuunnittelija ja sähkösuunnittelija eivät ole keskustelleet keskenään. Rakennesuunnittelija ei ole tiennyt että tuohon kohtaan tulee sähkökaapeli. Ja sähkösuunnittelija ei ole huomioinut että saunan ulkoseinältä poistetaan höyrynsulkumuovi (minkä vuoksi sinne ei kannata laittaa sähköjohtoa). Ja Sievitalon timpurit jättivät kaikki muutkin saunan läpiviennit tiivistämättä, joten tätäkään läpivientiä he eivät luonnollisestikaan tiivistäneet.

Ilmoitimme löydöksestä vastaavalle mestarillemme. Hänen mukaan saunassa ei kerta kaikkiaan saa olla tuollaisia vuotokohtia. Vuotokohdassa saunan kuuma ja kostea ilma ja kylmä ulkoilma kohtaavat. Tämän seurauksena saunan kosteus tiivistyy vedeksi, joka valuu vuotokohtaa pitkin seinävilloihin. Tuloksena on ajan kanssa kosteusvaurio. Ja seinävilloihin virtaava vesi tarjoaa myös oivan kasvualustan homeelle.

Teimme asiasta reklamaation ja vastaava mestarimme oli yhteydessä Sievitaloon. Reklamaatioomme ei vastattu, mutta vastaava mestarimme sai vastauksen että "Seinä on toteutettu rakennesuunnitelmien mukaisesti". Piste. Sievitalo ei lähde seinää korjaamaan. Koska saunan seinä on tässä vaiheessa jo paneloitu (ks. Kuva 1), niin kyseisen läpiviennin tiivistäminen vaatisi että 1) saunan ulkoseinän ylimmäinen seinäpaneeli poistetaan, 2) saunan LED-kattovalot poistetaan,  3) saunan kaikki kattopaneelit poistetaan, 4) saunan kattokoolaukset poistetaan ulkoseinän läheisyydestä, 5) saunan ulkoseinän katonrajaan laitetetut alumiiniteipit poistetaan ja 6) saunan ulkoseinään rajautuva rivi katon Sauna-Satu -eristelevyjä irroitetaan katosta. Tämä olisi kallis ja aikaavievä urakka ja vaatisi myös todennäköisesti poistettujen eristelevyjen ja paneelien korvaamista uusilla.

Mitäs nyt sitten? On lähinnä absurdia että näin selvää virhettä ei korjata. Mielestämme sauna on käyttökelvoton. Lisäksi myös kylpyhuone on käyttökelvoton, koska kylpyhuoneen ja saunan kattorakenne on kattopaneeleiden päällä yhtenäistä tilaa ja siten myös kylpyhuoneen lämmin ja kostea ilma kulkeutuu tuonne vuotokohtaan. Koska Sievitalo ei lähde vuotokohtaa korjaamaan, niin asia pitänee joko riitauttaa tai korjata omalla kustannuksella. Taloon ei myöskään oikein kannata muuttaa ennen kuin ongelma on korjattu koska saunaa ja suihkua emme uskalla käyttää.

Tämän vuotokohdan on täytynyt näkyä talomme tiiveysmittauksessa. Tiiveysmittauksen yhteydessä isoimmat vuotokohdat, mukaanlukien tällainen 20cm vuotokohta, havaitaan lämpökameralla. Olimme ilmoittaneet Sievitalolle että haluamme olla itse paikalla tiiveysmittauksessa. Valitettavasti Sievitalo ei kuitenkaan ilmoittanut meille tiiveysmittauksen ajankohtaa ja mittaus jäi meiltä väliin. Vuotokohta selittänee sen miksi talon ilmanvuotoluku on suurempi kuin mitä olimme etukäteen odottaneet.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se