Talon rakentamista paukkupakkasilla

Sievitalomme rakennusprojekti on jatkunut kuluvan viikon aikana melkoisissa paukkupakkasissa. Pakkaslukemat ovat olleet hetkittäin yli 20 astetta nollan alapuolella. Työmaalla tapahtui viikon aikana melko vähän. Maanantaina oli itsenäisyyspäivä, joten silloin hommat luonnollisesti seisoivat. Sievitalon timpurit viimeistelivät oman osuutensa talourakasta tiistaina, minkä jälkeen työmaa on ollut loppuviikon tyhjillään. Työmaan lämmityksestä huolehtiminen onkin jäänyt meidän omalle vastuullemme koska Sievitalon puolelta kukaan ei käy työmaata tarkistamassa. Meillä on tosiaan Sievitalon Täysin valmis -toimitussisältö, jossa "Sinä hankit tontin ja teet valinnat, muusta sinun ei tarvitse huolehtia". Täältä löytyy kokemuksiamme kyseisestä toimitussisällöstä.

Viime viikolla talon lämmityksessä haasteeksi muodostui talon lämmin varasto, jonka seinät ja katto levytettiin viikon aikana. Samalla varasto jäi eristyksiin muusta talosta eikä sinne järjestetty lämmitystä eikä edes sähköjä. Jouduimmekin itse virittelemään varastoon sähköt ulkojatkojohdolla talon ryömintätilan kautta ja hankkimaan sinne rakennuslämmittimen.

Nyt kovilla pakkasilla myös talon muiden tilojen lämmitys on käynyt haastavaksi. Sievitalon toimittaman ainokaisen rakennuslämmittimen teho ei enää riittänyt pitämään taloa tarpeeksi lämpimänä. Kun lämpötila työmaalla alkoi painua jo alle kymmenen asteen, päätimme lopulta hankkia itse vielä yhden rakennuslämmittimen lisää. Viime viikolla Vertia huomautti Sievitaloa kosteus- ja tiiveysmittauksen yhteydessä että lämmitystä työmaalla tulisi lisätä, mutta Sievitalo ei kuitenkaan tehnyt asialle mitään. Uuden rakennuslämmittimen avulla saimme lämpötilan nousemaan, vaikka itse 3 kW:n lämmitin ei kovin iso olekaan:

Kuvassa vasemmalla näkyvät viime viikolla jäätymään päässeet vesieristepurkit. Ne luvattiin hakea pois työmaalta viikko sitten, mutta Sievitalo vei yhdestätoista purkista pois vain neljä. Loput noin 115kg vesieristettä ja pohjustetta jouduimme viikonloppuna itse viemään kaatopaikalle ja maksamaan ongelmajätteestä vastaanottomaksun ja kilohinnan. Eli siis ensin tavaran annetaan jäätyä pihaan vaikka olemme maksaneet Sievitalolle tavaran vastaanotosta ja sisäänkannosta ja sitten jätetään asiakkaan vastuulle ja maksettavaksi hankkiutua jäätyneestä tavarasta eroon.

Vaikka lämmityspuoli onkin nyt kunnossa, meitä hieman hirvittää sähkölasku, jonka talossa pauhaavat kolme rakennuslämmitintä tulevat aiheuttamaan. Jos lämmittimet ovat jatkuvasti päällä nykyisillä tehoasetuksillaan, on kuukauden sähkölasku noin 500 euroa (sisältäen sähkön ja sähkön siirron hinnan) pelkän lämmityksen osalta.

Maanantaina oli itsenäisyyspäivä ja käytimmekin vapaapäivän siivoamalla työmaata.

Tiistaina Sievitalon timpurit palasivat työmaalle ja viettivät siellä viimeisen päivänsä. Päivän aikana takaterassi saatiin valmiiksi.

Myös etuterassi viimeisteltiin laittamalla siihen rimoitus:

Kuviin on ikuistunut tiistai-iltana pyryttänyttä lunta. Myös talon julkisivulaudoitus saatiin viimeisteltyä päivän aikana. Lisäksi työmaalle olivat ilmestyneet uudet maalit, vesieristeet, pohjuste ja akryylimassat korvaamaan viime viikolla pihaan jäätyneen toimituksen:

Ulkona oli parikymmentä astetta pakkasta kun uudet maali- ynnä muut purkit toimitettiin. Purkit tuntuivat käteen kylmiltä työmaalle saapuessamme, mutta vaikutti että tällä kertaa ne eivät olleet jäätyneet. Ja tällä kertaa maalit oli myös kannettu sisälle Sievitalon toimesta.

Timpurit pakkasivat kamansa tiistai-iltapäivällä ja poistuivat työmaalta. Tiistai-iltana aloitimmekin työmaan siivouksen. Työmaan siivous kuuluu meidän Sievitalo Täysin Valmis -toimitussisällössä Sievitalon vastuulle, mutta se hoidetaan aika suurpiirteisesti ja niin oli tehty tälläkin kertaa. Olemme yrittäneet huomautella asiasta, mutta lopulta luovutimme ja olemme siivonneet työmaata itse. Vastaava mestarimme on kommentoinut työmaan sotkuisuutta ja ylimääräinen valvojamme on ollut huolissaan työturvallisuuden vaarantumisesta sotkun vuoksi. Keskiviikkona työmaa oli pitkästä aikaa siistin näköinen.

Tämän blogipostauksen kuvissa lattialla näkyvä valkoinen aines on kipsilevyjen sahauksesta syntynyttä pölyä. Pölyä ei siivottu pois, vaan sitä on talossa kaikkialla - lattialla, seinillä ja katossa.

Keskiviikkona sää oli mitä mainioin. Tässä pari kuvaa, jotka nappasimme paluumatkalla työmaalta:

Viikon isoin päänvaiva olivat vaurioituneet olohuoneen kolme isoa ikkunaa, jotka vaihdettiin uusiin noin viisi viikkoa sitten. Vanhoja ikkunoita Sievitalo on säilyttänyt olohuoneessa:

Näiden ikkunoiden vieminen pois työmaalta jäi lopulta meidän vastuullemme. Ajattelimme kirjoittaa toisessa, tulevassa blogipostauksessa miten nuo 2,3m x 2,0m -kokoiset, liki 200kg per kappale painavat ikkunat saatiin lopulta pois työmaalta.

Tuo keltainen vehje ylläolevassa kuvassa on muuten hankkimamme työmaaimuri, joka on ollut kovassa käytössä.

Ensi viikolla pitäisi alkaa seinien ja katon käsittely tasoitteella. Sen jälkeen päästään maalaushommiin. Lattioiden laatoitus saattaa kuulemma parhaassa tapauksessa alkaa puolentoista viikon kuluttua. Kaikkia näitä hommia tekemään tulevat uudet tekijät.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se