Laatoitusta, maalausta ja vähän tunarointiakin

Maanantaina Sievitalon laatoittajat jatkoivat hommia omakotitalomme työmaalla. Kodinhoitohuoneen ja WC:n lattiat laatoitettiin. Myös kylpyhuoneen yhteydessä olevan WC:n sekä talon toisen WC:n seinien laatoitus aloitettiin. Lisäksi varaston lattiaan laitettiin toinen kerros vesieristettä.

Maanantaina työmaalle saapui myös toinen erä väliovia. Edellisen väliovitoimituksen Sievitalon sisäänkantaja oli kantanut talon lämpimään varastoon. Laatoittajat olivat kuitenkin nostaneet väliovet ulos talon autokatokseen. Siellä ne seisoivat pakkasessa viikon verran ennen kuin sisäänkantaja saatiin uudestaan paikalle. Nähtäväksi jää kuinka hyvin ovet selvisivät yli 20 asteen pakkasesta. Kaikki liimat eivät ainakaan tuollaisia pakkasia kestä.

 

Maanantaina laatoittajat jättivät koko talon lämmityksen yhden eteiseen puolella teholla puhaltavan 3kW:n rakennuslämmittimen varaan. Tämän vuoksi sisälämpötila talossa oli illalla painunut jo alle kymmenen asteen. Yöksi oli luvattu 21 asteen pakkaslukemia, joten laitoimmekin toisenkin rakennuslämmittimen pöhisemään, tuo yksi lämmitin kun ei varmaankaan olisi riittänyt pitämään sisälämpötilaa nollan yläpuolella kaikkialla talossa.

 

Tiistaina kahden laatoittajan seuraan työmaalla liittyi kaksi Sievitalon maalaria. Ensimmäiseksi maalarit hioivat seinille ja kattoon aiemmin laittamansa tasoitteet. Tämän seurauksena kaikki lattiapinnat ja tavarat talossa peittyivät tasoitepölyyn, mukaanlukien vasta-asennetut lattialaatat, paljaana olevat vesieristykset ja laatoittajien työvälineet. Paikkoja ei tietenkään suojattu.

 

Tiistaina maalarit ehtivät myös pohjamaalata sisäseinät ja katon ensimmäiseen kertaan. Pohjamaali levitettiin ruiskulla, mistä syntyi melkoinen sotku. Valitettavasti Sievitalon maalareiden into suojata paikkoja oli jokseenkin rajallinen. Pohjamaalilla tuhrittiin vähän joka paikkaa. WC:n upouusien edellisenä päivänä asennettujen laattojen päälle ruiskutettiin maalia. Laatoittajien eri puolille olohuonetta kasaamat asennusta odottavat laattapinot peittyivät pohjamaaliin. Samoin liukuovien kehikot ja niiden muut metalliosat, takan eduslasit (jotka oli kyllä suojattu, mutta maalarit olivat siirtäneet laseja ja siinä touhussa suojaus oli osittain irronnut), laatoittajien työvälineet ja kaikki ympäri taloa varastoitu tavara. WC:n maalilla tahritut lattialaatat näyttivät tältä:

 


Kuvassa keskellä olevan laatan jynssäsimme itse puhtaaksi koska halusimme varmistaa että maalin saa ylipäätään puhdistettua. Maali ei ollut vielä täysin kuivunut, joten sen sai pyyhittyä pois kostealla liinalla. Ainakaan loppuviikkoon mennessä kukaan ei ollut vielä puhdistanut loppua WC:n lattiaa maalista.

 

Tiistaina laatoittajat tekivät lyhyemmän päivän koska maalareiden työskentely hankaloitti laatoituspuuhia. He aloittivat varaston laatoituksen ja laittoivat kodinhoitohuoneen lattianrajaan seinille tulevan yhden laattarivin.

 

Keskiviikkona maalarit pohjamaalasivat seinät ja katon toiseen kertaan. He myös tasoittivat seinille jääneitä epätasaisia kohtia. Lopputulos näytti yhdessä makuuhuoneessa tältä:


Kuten yllä mainitsimme, maalareiden into suojata paikkoja oli rajallinen. Mutta niin oli myös heidän innokkuutensa siirrellä maalaustöiden tiellä olevia tavaroita. Sievitalon sisäänkantaja oli maanantaina päätynyt laittamaan liukuoven nojaamaan yhden makuuhuoneen seinään. Maalarit eivät liukuovea vaivautuneet siirtämään ja maalasivatkin kyseisen seinän vain liukuoven ympäriltä. Lopputulos näytti tältä:

Laatoittajat saivat keskiviikkona suurimman osan varaston lattian laatoituksesta valmiiksi. Lisäksi kylpyhuoneen seinien laatoittaminen aloitettiin. 
 

Päivän päätteeksi keskiviikkona seinä-WC-istuimien säiliöt käytiin asentamassa:

Torstaina sekä laatoitus- että maalaushommat jatkuivat. Varaston lattialaatoitus saatiin valmiiksi. Ja kylpyhuoneessa saatiin lisää laattoja seinille. Laatoittajat taisivat työskennellä tylsällä laattaleikkurilla koska paikoitellen katkaistujen laattojen reunat olivat menneet säröille:

Maalarit puolestaan saivat kaikki sisäseinät -ja katot maalattua torstain aikana. Meille on epäselvää että vieläkö pinnat maalataan toiseen kertaan. Paikoitellen työn jälki kun näyttää keskeneräiseltä. Pintamaalin alta paistaa katossa läpi seinämaalin maaliroiskeita. Ja seinillä pintamaalin alta on näkyvissä pohjamaalin päälle laitettua tasoitetta. Lisäksi talon lämmin varasto jäi ainakin vielä tässä vaiheessa maalaamatta vaikka olemme sen maalauksesta maksaneet. 


Torstain suurin järkytys oli että lumien sulaessa katolla etuterassin katon reunalautojen välistä alkoi virrata vettä etuterassille. Kirjoitimme tästä tarkemmin aiemmassa blogipostauksessa. Mutta syynä vedelle on todennäköisimmin että tiilikatteessa on jossain kohti kattoa isompi reikä tai aukko josta vesi pääsee tiilikatteen alle.

 

Perjantaina maalarit hakivat kamansa pois työmaalta. Laatoittajat sen sijaan jatkoivat. Varaston seinien alarajaan laitettiin vesieristeen päälle yksi laattarivi. Ensimmäisen WC:n seinä-WC-istuimen kotelo rakennettiin ja myös laatoitettiin. Toisen WC:n istuimen kotelo rakennettiin puusta ja kipsilevystä, mutta sitä ei vielä laatoitettu. Kipsilevy, jota koteloon käytettiin oli pihalla seissyttä lukuisia kertoja kastunutta ylijäämäkipsilevyä. Olimme luulleet että kyseiset levyt olivat jätettä.

 

Perjantaina työmaalle toimitettiin myös jääkaappi. Pakastinta ei tosin kuulunut. Toivomme että tämä ei johdu siitä että kodinkoneissa on tällä hetkellä saatavuusongelmia.

 

Päivän päätteeksi perjantaina laatoittajat ilmoittivat meille että he olivat saumanneet eteisen laatat, minkä vuoksi laattojen saumojen päälle ei saisi mennä kävelemään. Noin 15 minuuttia tämän jälkeen Sievitalon sisäänkantaja saapui työmaalle ja rellesti eteisen laattojen päällä antaumuksella. Laattojen päältä kuljetettiin sisälle muun muassa väliovia ja tuo yllämainittu jääkaappi. Ei hyvää päivää. Saa nähdä joudutaanko saumat tekemään uusiksi. Tältä näyttivät tuoreet saumat, joiden päällä sisäänkantaja käveli:

Laatoitushommat olivat perjantaina pahasti aikataulusta jäljessä. Kiintokalusteiden piti saapua keskiviikkona, mutta niiden toimitus ja asennus siirrettiin seuraavaan viikkoon. Tämä siksi että useissa huonetiloissa kiintokalusteet asennetaan laatoituksen päälle. Koska aikataulusta oltiin jäljessä, laatoittajat jatkoivat hommia lauantaina, jolloin viimeisteltiin ensimmäisen seinä-WC:n kotelo ja laitettiin silikonia kodinhoitohuoneen lattianrajaan. 

 

Ensi viikolla laatoitus saadaan toivottavasti valmiiksi. Lisäksi kiintokalusteiden asennuksen pitäisi alkaa. Yritämme myös saada selvyyden Sievitalolta siitä, että vieläkö sisäseiniä -ja kattoa maalataan toiseen kertaan.

 

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se