Laatoitustöitä ja palanut sulake joka vei lämmöt työmaalta

Tällä viikolla Sievitalomme työmaalla ovat häärineet sekä maalari että laatoittajat. Maanantaina maalari sai talon sisäseinät ja katot käsiteltyä toiseen kertaan tasoitteella. Maanantai-iltana olohuoneen katto alkoikin näyttää entistä tasaisemmalta:

Valitettavasti maalari oli ilmeisesti tasoitteen kuivumista jouduttaakseen laittanut päivän päätteeksi talon sisällä olevat kaksi rakennuslämmitintä täysilleen. Lisäksi talon lämpimässä varastossa oli vielä kolmas rakennuslämmitin pöhisemässä puoliteholla. Kaikki lämmittimet olivat saman sulakkeen takana. Lämmittimien yhteiskulutus oli sen verran suuri että sulake oli palanut ja talo oli jäänyt ilman sähköjä ja siten luonnollisesti myös ilman lämmitystä. Kun saavuimme myöhään maanantai-iltana työmaalle päivän päätteeksi, vastassa oli jäänynyttä vettä työmaaoven kynnyksellä ja eteisen lattialla:

Ulko-oven läheisyydessä lämpötila oli siis jo talon sisäpuolella pakkasen puolella. Syvemmällä eteisessä oleva lämpömittari näytti sisälämpötilaksi 6 astetta.

Tässä oli isomman vahingon ainekset käsillä. Mikäli emme olisi vierailleet työmaalla maanantai-iltana, olisi sisälämpötila koko talossa saattanut painua yön aikana pakkasen puolelle. Tämän seurauksena märkä tasoite olisi varmaankin jäätynyt seinille. Lisäksi kaikki talon sisäpuolelle varastoidut noin 200-300 litraa maaleja, tasoitteita, pohjustetta, akryylimassoja, silikoneja, vesieristeitä ja niin edelleen olisivat jäätyneet. Tämä oli jälleen kerran hyvä muistutus siitä, että työmaalla kannattaa käydä päivittäin.

Tiistaina laatoittajat aloittivat työmaalla. Ensimmäisen päivän töihin kuuluivat muun muassa lattian halkeamien paikkailu märkätiloissa, pohjusteen levittäminen, märkätilojen lattioiden kaatojen parantelu ja suojavalun tekeminen vesiputkille. Esimerkiksi kylpyhuoneen lattian kaatoja korjailtiin:

Seinät ja lattia käsiteltiin märkätiloissa pohjusteella:

Kodinhoitohuoneen lattiaa valmisteltiin myös laatoitusta varten. Lisäksi tehtiin vesiputkien suojavalu. Pohjusteella käsitelty, paikkailtu ja tasoitteen töhrimä kodinhoitohuoneen lattia näyttikin melko kaaottiselta:

Tiistaina työmaalla olivat sekä maalarin että laatoittajien työvälineet. Tavaraa riitti:

Tiistaina koimme pienen takaiskun kun lasiterassitoimittaja soitti ja ilmoitti että tilaamiamme ja osittain maksamiamme lasiterassin sivuverhoja ei ole enää saatavilla. Meille piti tulla lasiterassiin sen lasitusta varta vasten suunnitellut Visorin vekkikaihtimet, jotka olisivat tuoneet näkösuojaa ja suojaa auringolta. Mutta kyseinen tuote oli vedetty pois markkinoilta ilmeisesti laatuongelmien vuoksi.

Keskiviikkona märkätilojen seinät ja lattiat käsiteltiin vesieristeellä ensimmäiseen kertaan. Esimerkiksi kodinhoitohuoneen lattia näyttikin jo astetta paremmalta kuin tiistaina:

Eikös tämä näytäkin aika tyylikkäältä - piparkakkuseinät ja harmaa muovilattia?

Kylpyhuoneen yhteydessä olevan WC:n vesieristys näytti puolestaan tältä:

WC-tiloissa seinien osalta vesieristettä laitetaan näköjään vain lattianrajaan sekä WC-istuimen ja allaskaapin taakse.

Torstaina oli loppiainen, mutta Sievitalon virolaiset laatoittajat paiskivat kuitenkin töitä. Samoin teki valvojamme, jonka kanssa vierailimmekin työmaalla tarkoituksemanne ottaa koepalat vesieristeistä. Tämä ei kuitenkaan vielä onnistunut, koska laatoittajat olivat juuri käsitelleet märkätilat toiseen kertaan vesieristeellä eikä toinen eristekerros ollut vielä tarpeeksi kuiva. 

Työmaalla käydessämme laatoittajat kysyivät meiltä että miten haluamme laattajaon tehtävän eri tiloissa. Laattajako oli asia, jota emme olleet lainkaan miettineet etukäteen. Lupasimme miettiä asiaa ja palailla asiaan viikonlopun jälkeen. Laattajaossa riittää yllättävän paljon mietittävää - yksi esimerkki on että minne halkaistuja laattarivejä sijoitellaan, harvoin kun käy niin että koko seinä tai lattia voidaan laatoittaa kokonaisuudessaan kokonaisilla laatoilla.

Vesieristyksen teon lisäksi torstaina laatoitettiin eteisen lattia:

Kuvassa näkyy taustalla lattialämmityksen jakotukkikaappi, joka tulee sijaitsemaan eteisen vaatekaapin sisällä.

Perjantainaamuna laatoittajat kävivät laatoittamassa keittiön lattian:

Perjantaina kävimme työmaalla uudestaan valvojamme kanssa. Valvoja otti näytepalat märkätilojen seinien ja lattioiden vesieristeistä. Vesieristettä oli kaikkialla yli valmistajan suositteleman minimipaksuuden, joten siltä osin homma oli kunnossa. Esimerkiksi Kahteen kertaan vesieristeellä käsitelty suihkuseinä näytti tältä:

Laatoittajien käyttämä Ceresit-vesieriste on mielenkiintoista tavaraa. Lopputulos näyttää ja tuntuu vähän siltä kuin koko seinä olisi päällystetty silikonilla.

Valvojamme huomautti meitä Sievitalon etuterassille rakentamasta rampista. Se on jäinen ja liukas ja muodostaa työturvallisuusriskin. Ongelmana on että etuterassi on todella korkealla maanpinnasta. Terassin etusivun alin askelma on noin 80cm korkeudella. Sievitalon rakentama ramppi on näkyvillä allaolevassa kuvassa kuvan oikealla puolella. Kuvan vasemmalla puolella näkyvät terassiportaat, jotka kyhäilimme itse kasaan lauantaina. Mietimme että portaat tarvitaan joka tapauksessa muuttopuuhia varten, joten tuntui hyvältä ajatukselta rakentaa ne jo nyt. Portaat eivät kuulu Sievitalon Täysin valmis -toimitussisältöön.

Ensi viikolla työmaalla alkaa märkätilojen laatoitus. Lisäksi kiintokalusteiden ja kodinkoneiden pitäisi saapua. Olemme yrittäneet kysellä Sievitalolta että milloin maalari palaa työmaalle, mutta emme ole saaneet vastausta. Toivomme että tässä ei käy niin että maalari saadaan työmaalle vasta kiintokalusteiden asennuksen jälkeen; jo asennetut kiintokalusteet kun tulevat hankaloittamaan maalaustöitä.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.




Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se