Lisää virheitä jotka siirtävät talon valmistumista

Sievitalomme työmaalla paiskitaan töitä nyt jo kolmatta viikkoa myöhässä. Tässä raportti viime viikon tapahtumista. Mukaan mahtui muun muassa virheellisiä liukuovia, väärään paikkaan porattu aukko keittiön tasoissa, virheellisiä ja puuttuvia kiintokalusteiden osia, roskia välitilalasin takana, sähköasentaja joka hajotti kiintokalusteita ja pakastin joka unohdettiin tilata.

Maanantai

Maanantaina työmaalla häärivät Sievitalon viimeistelijä (eli "fikseri" , mikä oli termi jota Sievitalo käytti kaverista) ja kiintokalusteasentaja.

 

Fikseri käsitteli ikkunoiden ja lasiliukuoven kolhuja tasoitteella, ja suunnitteli miten tiivistäisi saunan katon IV-läpiviennit. Hän myös rakensi etuterassiin kaiteen:

Yksi maanantain takaisku (tuon kaiteen lisäksi) oli että kolme taloomme tulevaa Eclisse-liukuovea paljastuivat virheellisiksi. Oviin oli porattu reiät lukkoja varten vaikka niihin ei ole tulossa lukkoja. Jo asennetut ovet joudutaan vaihtamaan uusiin joskus tulevaisuudessa.

 

Toinen takaisku oli että liesitasoa ei pystytty asentamaan koska saarekkeen tasolevyyn sitä varten tehty aukko oli tehty väärään kohtaan. Koko tasolevy meni vaihtoon.

 

Kolmas takaisku oli että Sievitalo oli unohtanut tilata meille pakastimen. Tästä muodostui astetta isompi ongelma. Kiintokalusteasentaja selitti meille että koska meidän kylmälaitteisiin tulee kalusteovet, niin molemmat kylmälaitteet pitää asentaa samaan aikaan. Tämä siksi että kalustelevyovet on säädettävä todella tarkasti etteivät ovet ota kiinni toisiinsa. Näin ollen kiintokalusteiden asennusta ei voida viimeistellä ennen kuin työmaalle saadaan pakastin. Käytännössä tämä tarkoitti sitä että talo ei valmistunut viime viikollakaan.

 

Neljäs takaisku oli että Mellanon kalustetehdas oli toimittanut työmaalle väärän värisen keittiökaapiston sivutäytteen - toimitettu täyte oli musta vaikka sen piti olla valkoinen. Sekin jäi asentamatta. Tehtaan pitää valmistaa uusi ennen kuin keittiö saadaan valmiiksi.

Tiistai

Tiistaina fikseri muun muassa irroitteli saunan paneeleja, tiivisti saunan aiemmin tiivistämättä jääneitä läpivientejä, puhdisti tasoitteet ja maalit takan hormista, maalasi piiloon ikkunoiden tasoitteella käsiteltyjä kolhuja ja asensi puuttuvia nurkkalistoja.

 

Myös saarekkeen kivitason toinen puolisko käytiin vaihtamassa. Homma ei mennyt ihan putkeen, vaan paljastui että uusi tasolevy oli syvyyssuunnassa pidempi kuin sen viereen jäävä aiemmin asennettu levy. Lisäksi uusi tasolevy oli ohuempi kuin viereinen levy. Lopputulos näyttää mielenkiintoiselta:

Päivän aikana kiintokalusteasentaja sai hommat valmiiksi tältä erää. Kodinhoitohuoneen välitilalasi laitettiin paikalleen. Valitettavasti kirkkaan lasin ja seinän väliin jäi roskia, jotka nyt iloisesti paistavat lasin läpi. Seinä ja lasi olisi varmaankin kannattanut puhdistaa ennen kuin lasi painettiin seinään kiinni. Mutta ei.

 

Päivän aikana käytiin hakemassa vanha huonolaatuinen Parlan parkettierä pois työmaalta.

Keskiviikko

Keskiviikkona fikseri laittoi saunaan, kodinhoitohuoneeseen ja varastoon kattolistat. Ryhmäjakokeskuksen oven ympärille laitettiin myös listat. Käyttöullakon luukun polyuretaanitahroja "meikattiin" piiloon. Liukuovien kynnysten ja seinien väliin jääneisiin koloihin laitettiin silikonia. Lisäksi yhden makuuhuoneen kattoa maalattiin uudestaan jo toiseen kertaan. Nyt katon maalipinta näyttää viimeinkin hyväksyttävältä.

 

Laatoittaja laittoi paikalleen ovien listojen vierestä puuttuneita jalkalistalaattoja, korjasi jalkalistalaattojen silikoneja ja lattialaattojen saumoihin jääneitä kuoppia, laittoi varaston jalkalistalaattojen ja seinän väliin silikonia ja korjaili laattalistojen ja laattojen saumoja. Myös kiukaan ohjauskeskuksen piuhojen läpivienti kylpyhuoneen seinälaatan läpi peitettiin laastilla.

 

Timpuri, joka oli eri tyyppi kuin aiemmat timpurit, laittoi paikalleen ovista ja ikkunoista puuttuneita smyygilautoja, poisti seinäelementteihin jääneitä kuljetuksen ja asennuksen aikaisia ylimääräisiä lautoja ja asensi etuoven kynnyspellin.

 

Sievitalon asiakaspalvelu soitti meille kertoakseen että meille tulevassa Siemensin pakastimessa on saatavuusongelmia. Saattaisikin kestää jopa kaksi kuukautta saada pakastin työmaalle. Mutta jos maksaisimme ekstraa, niin Sievitalo saisi työmaalle AEG:n pakastimen ensi viikolla. Päädyimme maksamaan ekstraa.

 

Talon luovutuspäivän piti olla kaksi viikkoa myöhässä viime viikon perjantaina. Mutta pakastimen takia luovutuspäivä siirtyi alustavasti tälle viikolle.

Torstai

Torstaina työmaalla tapahtui vaikka mitä. Paikalla olivat Sievitalon siivooja, putkiasentajat, Sun-saunan asentajat, fikseri ja timpuri.

 

Siivooja teki loppusiivousta suurimmassa osassa taloa. Varasto jäi jostain syystä siivoamatta. Kylpyhuonetta ja saunaa ei myöskään vielä siivottu. Olohuoneen kolme ikkunaa jäivät likaisiksi. Varsinkin ikkunoiden lasien sisäpinnat ovat todella likaiset koska ikkunat asennettiin märissä ja mutaisissa olosuhteissa. Makuuhuoneiden ikkunoiden lasien välissä olevaa sahanpurua ei poistettu. WC-tilojen kalusteet ja laatat jäivät likaisiksi. Sisäseinät ovat edelleen pölyn peitossa. Meillä onkin edessä melkoinen siivousurakka.

 

Putkiasentajat laittoivat kylpyhuoneen yhteydessä olevan WC:n altaan, hanan ja bidee-suihkun toimintakuntoon. Samoin vuotava suihku korjattiin.

 

Fikseri muun muassa paikkamaalasi kodinhoitohuoneen seinää, laittoi silikonia varaston kynnyksen ja lattialaattojen väliin, asensi puuttuvia nurkkalistoja, paikkasi ulko-oven kolhuja, asensi ovipumpun varaston oveen, laittoi varaston oven karmien kiinnitysaukkojen peitehatut paikalleen ja asensi takan eduslasit. Varaston kynnyksen päälle laitetut suojateipit poistettiin. Alta paljastui hivenen kärsinyt kynnys:

Timpuri laittoi paikalleen ikkunoiden ristikoita sekä aloitti suunnittelemaan varaston portaiden tekoa. Portaisiin tulevat laudat ja painekyllästetyt kakkosneloset saapuivat työmaalle

 

Sun-Saunan asentajat laittoivat paikalleen saunan puolilasiseinän. Lisäksi kaksi vaurioitunutta laudelautaa vaihdettiin. Kaikkein pahimmin vaurioitunut lauta jäi jostain syystä vaihtamatta. Myöskään lauteisiin tulevia kuituvaloja ei asennettu.

 

Perjantai

Perjantaina kiire työmaalla oli jo hellittänyt. Hommia painoivat enää timpuri ja sähköasentaja.

 

Timpuri rakensi varaston portaat. Varaston ulkoseinälle portaiden kohdalle asennettiin myös vastaavan mestarin edellyttämä "käsijohde". Hieno sana, mutta käytännössä tämä tarkoitti että seinään ruuvattiin kiinni pätkä terassilautaa:

Sähköasentaja puolestaa kytki sähköt liesitasoon, keittiön saarekkeen pistorasiaan ja kylpyhuoneen yhteydessä olevan WC:n peilikaapin päällä olevaan valaisimeen. Lisäksi kodinhoitohuoneen katon LED-valot vaihdettiin pienempiin. Aiemmat LED-valot jäivät roikkumaan katosta koska Sievitalon timpurit olivat poranneet kattoon liian pienet aukot.

 

Kytkiessään liesitasoon sähköjä asentaja onnistui tiputtamaan liesitason alla olevan kalustelevystä tehdyn peitelevyn laattalattialle. Levyn kaikki nurkat menivät säpäleiksi ja nyt pitäisikin saada jostain uusi levy:

Perjantaina selvisi että puuttuvat kiintokalusteet saadaan työmaalle ensi viikon loppupuolella. Näin ollen aikataulusta ollaan jo kolme viikkoa jäljessä.

Tämä viikko

Isoimmat keskeneräiset hommat ovat nyt että:

  • Pakastin pitäisi saada saatavuusongelmista huolimatta työmaalle
  • Mellanon kalustetehtaalta pitäisi saapua puuttuvia kiintokalusteiden osia ja virheellisiä osia korvaavia osia
  • Kiintokalusteasentajan pitäisi asentaa kylmälaitteiden kalusteovet ja kalustetehtaalta tulevat puuttuvat ja korvaavat osat
  • Sun-Saunan pitäisi tulla vielä kytkemään lauteisiin kuituvalot ja vaihtamaan virheellinen saunan selkänoja
  • Kivilähteen kanssa pitäisi selvitellä että saadaanko saarekkeen erikokokoiset kivitasolevyt vaihdettua samankokoisiin
  • Eclissen pitäisi vaihtaa kolme virheellistä liukuovea uusiin
  • Tiilikatteen aukot pitäisi paikata

Kaikkea ylläolevaa tuskin saadaan tämän viikonkaan aikana valmiiksi. 

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.

 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se