Aikataulusta jäädään jälkeen huimat neljä kuukautta


Meidän Sievitalo-projektimme jatkuu jatkumistaan- talon valmistuminen on jo kahdeksatta viikkoa myöhässä. Sen sijaan että olisimme muuttaneet uuteen, valmiiseen taloon, jouduimmekin muuttamaan työmaalle. Arkipäivinä olemmekin jakaneet talon Sievitalon asentajien kanssa.

 

Eilen saimme kuulla että viimeisimmän tiedon mukaan kestää vielä ainakin yhdeksän viikkoa ennen kuin talo on valmis. Tämä tarkoittaa että myöhässä tullaan olemaan vähintään huikeat neljä kuukautta! Tämä on melko paljon kuusikuukautisessa projektissa, joka nyt siis venähtää ainakin kymmenen kuukauden pituiseksi.

 

Kiintokalusteiden asennus on saatu melkein valmiiksi. Jouduimme odottelemaan muutaman viikon ennen kuin asentaja lopulta saatiin paikalle. Näiden viikkojen aikana meillä ei muun muassa ollut pakastinta. Jääkaappi löytyi, mutta siitä puuttuivat ovenkahva ja oven kalustelevy. Oven sai auki työntämällä sormet oven tiivisteiden väliin. Lapsilta tämä tekniikka ei tosin onnistunut. Kokonaisuus oli näinkin tyylikäs ja toimiva:

Kuvassa pilkistää palanen pahvia - olemme suojanneet ison osan lattiapinta-alasta pahveilla koska osa Sievitalon asentajista tulee sisälle (usein lumiset, märät ja/tai kuraiset) kengät jalassaan.

 

Tätä kirjoitettaessa kiintokalusteet ovat kodinhoitohuonetta lukuunottamatta valmiit. Kodinhoitohuone valmistunee muutaman viikon kuluttua kunhan kiintokalusteasentaja saadaan houkuteltua taas paikalle. Kiintokalustetoimituksen lukuisten ongelmien vuoksi asentaja tulee paikalle jo neljättä kertaa.

 

Yksi viimeaikojen edistysaskeleista oli että talomme tiilikatteen aukot saatiin viimeinkin paikattua. Toinen timpureista teki paluun työmaalle ja tukki aukot Wakaflexillä ja tiivistemassalla.

 

Myös keittiön Kivilähteen valmistamat tasot saatiin vaihdettua. Etenkin keittiön saarekkeen tasolevy osoittautui haasteelliseksi - sen asennus onnistui vasta kolmannella kerralla. Ensimmäisessä tasolevyssä liesitason aukko oli kaiverrettu väärään kohtaan, joten taso jouduttiin korvaamaan. Korvaava taso oli puolestaan väärän kokoinen, joten sekin meni vaihtoon. Kolmannella kerralla homma meni viimeinkin melkein nappiin. "Melkein" siksi että valitettavasti sähköasentaja rikkoi saarekkeen tasoon upotetun pistorasian.

 

Uuden pistorasian jouduimme tilaamaan ja maksamaan itse. Sen asennus sentään meni sähköasentajan piikkiin.

 

Kivitasojen vaihtaminen oli muuten melkoinen ponnistus. Yksi tasolevy painaa asentajien mukaan huimat 250 kiloa. Tältä saareke näytti kun tasolevyt oli irroitettu:

Tasolevyn vaihtaminen vaati liesitason irroittamista. Meillä on liesitaso, johon on integroitu liesituuletin. Liesituuletin on aktiivihiilisuodattimella varustettu, huoneilmaan palauttava malli. Liesitasoa irroitettaessa paljastui että tason poistoilmaliitos oli tehty väärin ja jätetty tiivistämättä. Virhe olisi jäänyt huomaamatta jos liesitasoa ei oltaisi irroitettu.

 

Kiintokalusteiden asentaja rikkoi seinän maalipinnan kodinhoitohuoneen työtason yläpuolelta sen verran pahasti että seinään jouduttiin laittamaan tasoitetta, minkä jälkeen seinä piti maalata uudestaan. Tämä toimenpide jäi meidän tehtäväksemme, Sievitalon "fikseri" kun ei paikalle enää tule.

 

Sievitalolta luvattiin että timpurit kävisivät purkamassa talon pääoven eteen rakennetun jämerän työmaa-aikaisen rampin. Tämä jäi kuitenkin tekemättä ja rampin purkaminen ja kaatopaikalle toimittaminen jäivät meidän hoidettavaksemme.

 

Aikaa on palanut myös työmaan siivoukseen. Sievitalon suorittama, talopaketin hintaan kuulunut loppusiivous jäi hyvin pintapuoliseksi ja osa huonetiloista jätettiin jopa kokonaan siivoamatta. Erityisen likaiseksi jäivät kaikki laattapinnat. Tässä esimerkki liinasta jolla on pyyhitty puhtaaksi yksi ainoa seinälaatta:

Ikäviä yllätyksiä tulee vieläkin vastaan. Ehkä yksi ikävimmistä oli että kylpyhuoneen lattiakaivojen vesieristeistä löytyi reikiä. 

Toinen isompi ikävä yllätys oli kun paljastui että astianpesukone vuodattaa vettä lattialle. Onneksi huomasimme vuodon välittömästi ja kosteusvaurioilta vältyttiin. Ilmeisesti astianpesukoneen luukun tiivisteet oli asennettu väärin - veden vuotaminen loppui kun painelimme tiivisteitä paremmin paikallleen.

 

Kolmas, joskin vähän pienempi ikävä yllätys oli että yhden ikkunan sälekaihtimen vetonaru oli kiertynyt ikkunan saranan ympärille:

Sälekaihdinta ei pystynyt tämän vuoksi käyttämään. Ongelma oli jäänyt ikkunoiden asentajilta huomaamatta.

 

Talon yksi pistorasia paljastui käyttökelvottomaksi. Pistorasian yläpuolella oleva valokatkaisin ja itse pistorasia on jotenkin virheellisesti kytketty yhteen - jos valot laittaa katkaisimesta päälle, niin pistorasiaan kytketty, sammuksissa oleva ilmankostutin alkaa pitämään voimakasta sirisevää ääntä.  

 

Kun keittiön kaapiston toiseen reunaan yritettiin asentaa sieltä aiemmin puuttumaan jäänyt sivutäytelevy, paljastui että keittiön seinä on niin vino että suorakulmainen täytelevy ei sinne mahtunut kuin alapäästään. Täytelevy jouduttiinkin sahaamaan sirkkelillä vinoksi jotta se saatiin mahtumaan vinoa seinää vasten.

 

Myös kiintokalusteet ovat osittain huonosti suunnitellut. Esimerkiksi tiskialtaan alla olevaa jäteastiakaappia ja astianpesukonetta ei voi avata yhtäaikaisesti, koska niiden ovet ottavat kiinni toisiinsa, mikä vaurioittaa ovien maalipintoja. Aamiaiskaappia ja sen alapuolella oikealla puolella olevaa laatikkoa ei voi avata samanaikaisesti koska aamiaiskaapin metallinen vedin viiltää laatikon etulevyn maalipinnan rikki. Liesitason alla olevan "valelaatikon" (sinne ei mahdu tasoon integroidun liesituulettimen koneiston vuoksi oikeaa laatikkoa) etulevyllä on vaikeuksia pysyä paikallaan. Yhden vaatekaapin peililiukuovella on tapana jostain syystä kallistua raiteillaan minkä vuoksi sitä ei saa kunnolla kiinni. Oven kulmaa pitääkin säätää ruuvimeisselillä säännöllisesti. Eteisen ja kodinhoitohuoneen "Linna"-mallisten liukuovikaappien ovien avaaminen vaatii valtavasti voimaa oviin asennettujen hidastimien vuoksi. Myös kalusteovella varustetun pakastimen avaaminen vaatii kohtuuttomasti voimaa oven pienen vetimen vuoksi. Ovi pitää nykäistä auki molempia käsiä käyttäen. Ja lisäksi WC-tilojen peilikaappien vetimet irtoilevat jatkuvasti. Listaa voisi jatkaa jatkamistaan.

 

Talo on nyt tosiaan lähes kaksi kuukautta aikataulusta myöhässä ja tulee myöhästymään kaikkiaan vähintään neljä kuukautta. Olemme ilmoittaneet Sievitalolle että emme ota taloa vastaan emmekä näin ollen maksa viimeistä maksuerää ennen kuin kaikki reklamaatiot on hoidettu. Myös myöhästymisestä aiheutuvista korvauksista on sovittu - sopimukseemme kirjattiin sitä laadittaessa ehto että olemme oikeutettuja korvaukseen jokaiselta ylimenevältä päivältä. Onneksi niin.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä. Tämän blogikirjoituksen otsikko "Aikautaulusta jäädään jälkeen huimat neljä kuukautta" osoittautui lopulta hieman optimistiseksi - hommat saatiin valmiiksi seitsemän kuukautta myöhässä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se