Aikatauluongelmia, hoitamattomia reklamaatioita ja ikkunaelementti joka revittiin irti

 

Edellisestä blogipostauksestamme on ehtinyt kulua jo useampi hetki, koska Sievitalo-ikuisuusprojektimme edistyminen on ollut verkkaista. Olemme viime viikot pommittaneet Sievitaloa kesken jääneistä ja vielä tekemättä olevista hommista ja Perustava Infraa pihatöiden aikataulusta ja sisällöstä. Vastauksia kysymyksiin on ollut vaikea saada. Olemme yrittäneet kaikkia mahdollisia kanavia, mutta puheluihin, sähköposteihin, tekstiviesteihin ja WhatsApp-viesteihin ei tyypillisesti vastata. Perustava Infran myynti päätti lopulta eräänä onnekkaana perjantaina vastata puheluumme. Sievitalon tapauksessa onnistuimme saamaan vastauksen lähettämällä sähköpostia tarpeeksi laajalla jakeluketjulla Sievitalon suuntaan.

 

Pihatöiden suhteen kävi ilmi että ne myöhästyvät vähintään kuukauden siitä mitä Perustava Infra aiemmin meille kertoi. Tarkka aloituspäivä ei ole edelläänkään tiedossa vaikka pihatöiden piti olla valmiit pari viikkoa sitten.

 

Sievitalon kanssa oli sovittu että talo maalattaisiin huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Olimme jopa Sievitalon pyynnöstä siirtäneet lasiterassin asennusta toukokuun lopulle jotta talo ehdittäisiin varmasti maalata ennen terassin asennusta. Sievitalon projektipäällikkö ei kuitenkaan saanut aikaisekseen olla yhteydessä maalareihin, joten maalauskin myöhästyy yli kuukauden Sievitalon aiemmin lupaamasta aikataulusta. Lisäksi lasiterassi on jo paikallaan siinä vaiheessa kun talo maalataan. Tämä vaikeuttaa talon maalausta oleellisesti koska maalarit joutuvat työskentelemään lasiterassin päällä ja sisällä. Räystäslautojen maalaaminen lasiterassin yläpuolelta vaatisi sitä että maalari makaa selällään lasiterassin katolla - paikka on aika ahdas. Lasiterassin asennusta ei oikein voi siirtää koska lasiterassitoimitus seisoo jo kuormalavojen päällä pihassa ja se pitäisi saada pois ennen pihatöiden alkamista.

 

Maalarit eivät ilahtuneet tiedosta että lasiterassi asennetaan ennen heidän saapumistaan työmaalle. Tämä on kuulemma huonoin mahdollinen ajoitus. Pähkäilimme pitkään että mitä asialle voisi tehdä. Ilmiselvä ratkaisu olisi luonnollisesti maalata ulkoseinä omalla työpanoksella lasiterassin takana ja päällä sekä otsalaudat, reunalaudat ja räystäslaudat terassin kohdalla. Tai siis hieman laajemmalla alueella koska laudat kannattaa maalata koko pituudeltaan, jotta vältytään maalipintaan jääviltä "saumakohdilta". Ryhdyimmekin siis tikkaiden nokassa maalaamaan taloa. Tämä ketutti suunnattomasti koska olemme maksaneet Sievitalolle talon maalauksesta.

 

Aina-keittiöt puolestaan jätti meidän kiintokalusteidemme asennuksen kesken. Viimeiset reklamaatiot jätettiin hoitamatta eikä reklamaatioviesteihin eikä muistutusviesteihin vastattu mitään. Kun tarpeeksi kauan pommitimme asiasta, niin Sievitalo lupasi hoitaa reklamaatioista isoimman Aina-keittiöiden puolesta. Ellei Sievitalo olisi ottanut koppia asiasta, olisimme varmaankin joutuneet viemään asian Kuluttajaneuvontaan. Jos joskus tulevaisuudessa päädymme tekemään keittiöremontin, sitä ei tule tekemään Aina-keittiöt.

 

Sievitalon laatoittajaa ei olla useista yrityksistä huolimatta saatu enää paikalle korjaamaan laatoitustöistä vetämässä olevia reklamaatioita.

 

Laatoittajasta puheen ollen - tyyppi ei laatat saumattuaan puhdistanut laattoja saumalaastista, vaan antoi saumalaastin kuivua laattojen pintaan. Tämä muodostui erityisen ongelmalliseksi koska olemme valinneet märkätilojen seinille lattialaattaa. Lattialaatan pinnasta on tehty karhea, jotta paljas jalka ei lipsuisi märällä laatalla. Valitettavasti laatan karheus johtaa myös siihen että saumalaasti tarttuu kiinni siihen hyvinkin tiukasti. Laattojen jynssäämisestä puhtaaksi on muodostunut oma urakkansa, joka on jatkunut aina tilaisuuden salliessa jo parin kuukauden ajan (esim. sadepäivänä, jolloin emme pääse maalaamaan ulkoseiniä, öljyämään terassia tai kuljettamaan Sievitalon tontille jättämiä rakennusjätteitä ja ylijäämätavaraa kaatopaikalle).

 

Miten saumalaasti sitten irtoaa karhean laatan pinnasta? Tavallinen puhdistusliina ja yleispesuaine ei tehoa. Sienikään ei auta. Lasille tarkoitetulla mikrokuituliinalla saa osan tavarasta irti. Metallilastalla saa ulkonevat kokkareet irti, mutta ei laastia, joka on uponnut laatan pinnan "huokosiin". Parhaiten saumalaasti irtoaa happamalla pesuaineella, mutta käsittelykertoja tarvitaan muutama. 

 

Saumalaastin tahrimat laatat näyttävät tältä:

 

Myöhemmin selvisi, että laattasaumoihin oli laitettu epoksilaastia. Kyseinen laastityyppi on liki mahdotonta poistaa laatan pinnalta, jos se on siihen ehtinyt kuivua. Kiitos tästäkin ylimääräisestä vaivasta, Sievitalo.

Viime viikolla korjattiin sentään eräs reklamaatio kun yksi talon rakennusaikana vaurioitunut ikkuna vaihdettiin. Sievitalon suunnitelmana oli vaihtaa ikkunaan pelkät lasit. Osoittautui kuitenkin että uuden ikkunan uloimpien lasien kiinnitysklipsit olivat eri mallia kuin vanhassa ikkunassa eikä pelkkien lasien vaihtaminen näin onnistunut. Koko ikkunaelementti jouduttiin repimään irti talon seinästä. Ensin smyygilaudat revittiin irti sorkkalaudalla. Itse ikkunaelementti oli taloelementtitehtaalla ammuttu nauloilla kiinni talon seinäelementtiin, joten naulat jouduttiin sahaamaan poikki. Lisäksi ikkunaelementtiä ympäröivät seinävillat poistettiin ja elementtitehtaalla ikkunaelementtiin tiiviisti teipattu höyrynsulku viillettiin auki. Operaatio näytti melko hurjalta.

 

Tällä hetkellä taloprojekti on hurjat kolme ja puoli kuukautta aikataulusta jäljessä. Toiveissa olisi että valmista tulisi ennen kesälomia. Siihen mennessä projektin kesto olisikin jo liki tuplaantunut luvatusta puolesta vuodesta.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se