Bora X Pure -kokemuksia liesitasoon integroidusta liesituulettimesta

Avainsanat: Bora X Pure -kokemuksia, Bora X Pure -testi, Bora X Pure PUXU, tasoon integroitu liesituuletin

Tämän blogikirjoituksen aiheena on  Bora X Pure -liesitaso, jollainen valikoitui meidän Sievitalomme keittiöön. Bora-liesitasoon on integroitu huoneilmaan palauttava liesituuletin. Laitteen koko tuotenimi on Bora X Pure PUXU.

Koska liesituuletin on integroitu liesitasoon, erillistä kattoon tai keittiön yläkaapistoon kiinnitettävää liesituuletinta ei luonnollisestikaan tarvita. Ja koska erillistä liesituuletinta ja sen poistoilmaputkea ei ole, liesitason voi sijoittaa vaikkapa keskellä huonetilaa olevaan keittiösaarekkeeseen ja vieläpä sellaiselle kohdalle huonetilaa, jossa on korotettu sisäkatto. 

Toinen Boran etu on että se näyttää myös varsin huomaamattomalta ja minimalistiselta. Mustaan keittiötasoon laite oikeastaan sulautuu niin ettei sitä aina välttämättä edes ainakaan nopeasti vilkaisten huomaa. Meidän keittiömme saarekkeeseen Bora istuu näin:

Bora imee ruoanlaitossa syntyvät höyryt ja käryt tason keskellä sijaitsevaan pyöreään aukkoon. Ne kulkevat ensin rasvasuodattimen ja sitten aktiivihiilisuodattimen läpi ennen palautumistaan huoneilmaan.

Bora X Pure pintaa syvemmältä

Bora luonnollisestikin syö tilaa keittiökaapistosta. Laitteen koneisto itse tason alapuolella näyttää tältä:

Kuten kuvasta näkyy, Bora vie tilaa yhden laatikon verran. Mutta minne Boran sisäänsä imevä ilma katoaa? Se puhalletaan Boran koneiston takana olevaan kaapiston takaseinään sahattuun aukkoon:

Kuvassa oikealla näkyvä aukko johtaa pari senttiä leveään rakoon, joka on jätetty Boran alla olevien kaappien taustalevyn ja Boran takana olevan kaapin taustalevyn väliin. Saarekkeen alla rako näyttää tältä:

Boran ollessa päällä saarekkeen alla käykin melkoinen pöhinä kun laitteen imemä ilma palautuu saarekkeen alta takaisin huoneilmaan kuljettuaan saarekkeen läpi menevän aukon halki. Ilman palautumista varten saarekkeen sokkelilevyssä on kolme ritilää.

Bora X Pure -suodattimet

Liesitason keskellä olevan liesituulettimen imuaukon sisältä löytyy ensimmäisenä Boran rasvasuodatin:

Rasvasuodattimen voi pestä käsin pehmeällä harjalla tai sen voi vaihtoehtoisesti pestä astianpesukoneessa.

Rasvasuodattimen poiston jälkeen pääsee käsiksi aktiivihiilisuodattimeen, jonka tehtävänä on puhdistaa käryt Boran imemästä ilmasta. Aktiivihiilisuodatin näkyy allaolevassa kuvassa. Kuvassa suodattimesta on näkyvissä vain noin 20cm pätkä - suodatin on malliltaan pitkulainen ja se ympäröi imuaukkoa.

Olemme ehtineet käyttämään Boraa nyt useamman kuukauden ajan. Listasimme alla laitteen hyvät ja huonot puolet omien kokemustemme perusteella.

Bora X Pure:n hyvät ja huonot puolet

Borassa hyvää on:

  • Tyylikkyys - laite sopii erinomaisesti moderniin pelkistettyyn keittiöön
  • Huomaamattomuus - laite sulautuu hyvin mustaan keittiötasoon
  • Vapaa sijoittelu - perinteistä liesituuletinta ja sen kattoon menevää poistoilmaputkea ei tarvita
  • Tilan säästö (koska erillistä liesituuletinta ei tarvita)

Boran huonoja puolia ovat:

  • Imuteho saisi olla suurempi. Vaikka laitetta käyttäisi suurimmalla teholla, vesihöyryä ja ruoan käryä tahtoo silti karkaamaan huoneilmaan. Laadukas perinteinen liesituuletin on tehokkaampi.
  • Boran teho riittää maksimissaan 15cm korkeille kattiloille. Tosin 15cm korkeaa kattilaa käytettäessä höyryn ja käryjen karkailu lisääntyy.
  • Höyryä ja käryä karkailee myös silloin kun ruokaa esimerkiksi hämmennetään lastalla tai kauhalla. Ja paistinpannun päälle laitettu kansi tuottaa myös ongelmia Boralle, joka ei jaksa imeä sisäänsä kannen raoista karkailevia höyryjä ja käryjä pannun joka puolella.
  • Boran koneisto ja laitteen vaatimat tuuletusväli kaapiston sisällä vievät tilaa. Lisäksi laite vaatii tuuletusritilöiden asentamista kaapiston sokkeliin. Meillä niitä on kolme kappaletta.
  • Bora on todella vaikea ja epälooginen käyttää. Ohjekirjaa joutuu alkuvaiheessa lukemaan ahkerasti. Laitteen mukana ei tosin tullut suomenkielistä ohjekirjaa. Boran kotisivuilta sellainen onneksi löytyy.
  • Borassa ei ole mekaanisia painikkeita, vaan hipaisukytkimet. Jos sormenpää on hivenenkin kostea (mikä on usein tilanne ruokaa laitettaessa), painikkeet eivät toimi kunnolla.
  • Boran ruoan käryjä suodattava aktiivihiilisuodatin pitää vaihtaa noin 120-150 käyttötunnin tai vuoden välein. Suodatin on poskettoman kallis - 130 euroa. Ulkomailta suodattimen saa tosin tilattua pikkuisen halvemmalla. Ja netistä saa myös merkittävästi halvempia tarvikesuodattimia, jos sellaisia uskaltaa käyttää.
  • Hinta. Bora ei oikeastaan integroitua liesituuletinta lukuunottamatta ole mitenkään erikoisempi tai parempi kuin ihan tavallinen induktiotaso. Näin ollen laitteen myyntihinta on aivan tolkuttoman korkea. 
  • Isoimmilla tehoilla Bora on melko äänekäs. Ja isoimpia tehoja joutuu käyttämään käytännössä aina, jotta mahdollisimman suuri osa käryistä ja höyryistä saataisiin vedettyä laitteen sisään.
  • Laite herätti ihmetystä työmaalla vierailleissa asentajissa. Sen toimivuus kyseenalaistettiin. Eräs asentaja kehotti huolehtimaan siitä että suodattimet eivät pääse liian likaisiksi - likaiset suodattimet vähentävät laitteen imutehoa ja suodatuskykyä. Tällöin rasvaa ja muita epäpuhtauksia voi kulkeutua kaapiston sisään. Asentaja myös epäili että muutaman vuoden käytön jälkeen kaapiston sisäosat ja alapuoli voivat olla karussa kunnossa. Hän kehotti vähintäänkin tarkastamaan kaapiston kunnon aika ajoin.
  • Asentajan arvuuttelivat myös laitteen asunnolle aiheuttamaa kosteuskuormaa. Perinteinen liesituuletinhan puhaltaa ruoanlaitosta syntyvää kosteutta ulkoilmaan, mutta Bora jättää kaiken kosteuden talon sisälle. Tämä pitäisi varmaankin ottaa huomioon talon ilmanvaihtoa mitoitettaessa.
  • Koska Boran sisäosat ja suodatin kostuvat ruoanlaiton yhteydessä, Boraa pitäisi jättää pöhisemään päälle ruoanlaiton jälkeen, jotta se kuivattaa itsensä. Tehdasasetus jälkikäytölle on 20 minuuttia. 
  • Koska Boran voi sijoittaa huonetilaan vapaasti, moni voi päätyä sijoittamaan sen keittiön saarekkeeseen tai muulle keskeiselle paikalle. Upouusi Bora sopii toki muotoilunsa puolesta keskeiselle paikalle. Mutta tässä kannattaa ottaa huomioon että jo parin vuoden ahkeran käytön jälkeen Bora (tai mikä tahansa induktio- tai keraaminen liesitaso) alkaa näyttää kaikkea muuta kuin uudelta. Kattilat naarmuttavat liesitason pintaa. Ja tasoon kiinnipalaneet ruoantähteet vaurioittavat myöskin pintaa. Näin ollen ennen pitkää kodin aitiopaikalla on katseenvangitsijana vähemmän mairittelevan näköinen liesitaso.
  • Boran puhtaanapidossa on oma hommansa. Rasvasuodattimen pohja kannattaa kuivata ja puhdistaa aina ruoanlaiton jälkeen. Itse rasvasuodatin pitäisi puhdistaa säännöllisesti (vähintään kerran viikossa) ja aina kun rasvaa on roiskunut runsaasti (esim. pihvien paistamisen jälkeen). Myös liesitaso itse olisi hyvä puhdistaa roiskeista heti niiden syntymisen jälkeen, jotta roiskeet eivät pala kiinni liesitason pintaan. Kaikkein isoin operaatio on Boran ilmanohjauskotelon puhdistaminen, mikä pitäisi tehdä puolen vuoden välein. Tämä vaatii Boran alla olevien kaappien tyhjentämistä ja irroittamista sekä laitteen avaamista liesitason alapuolelta. Ilmanohjauskotelo on heppoinen muoviviritelmä, joka on kiinni Borassa kuudella huteralla muovisella kiinnikkeellä. Avattuna ilmanohjauskotelo näyttää tältä:

Yhteenveto

Suosittelisimmeko Boraa tähänastisen kokemuksemme perusteella? Laadukas perinteinen liesituuletin on ehdottomasti parempi ratkaisu, jos sellainen on keittiöön mahdollista sijoittaa. Jos saisimme valita uudestaan, niin huoneilmaan palauttavan Boran sijaan ottaisimme ulkoilmaan puhaltavan mallin (sellaisen joka puhaltaa höyryt ja käryt pihalle alapohjan läpi menevän poistoilmaputken kautta).


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se