Linjalattiakaivo - huono keksintö

Asuntomessuja viime vuosina kiertänyt tai sisustuslehtiä lukenut ei varmaankaan ole voinut välttyä törmäämästä kapistukseen nimeltään linjalattiakaivo. Kyseessä on sellainen suorakaiteen muotoinen, noin 80-100cm pitkä useimmiten kylpyhuoneen seinän viereen asennettava, tyypillisesti ritiläkantinen, trendikäs lattiakaivo. Siis esimerkiksi sellainen, joita näkyy kaksi kappaletta tämän blogikirjoituksen lopussa olevassa kuvassa. Ehkä tunnetuimmat merkit ovat Unidrain ja Visor Line.

Linjalattiakaivojen etuja ovat ainakin nämä:

  • Tyylikkyys ja trendikkyys
  • Jotkin linjalattiakaivot voidaan ritiläkannen sijaan varustaa laatoitetulla kannella, jolloin lattiakaivosta tulee varsin huomaamaton.
  • Linjalattiakaivojen kanssa voidaan käyttää kookkaita, esim. 60x60cm tai 45x45cm -lattialaattoja. Tavallisten lattiakaivojen kanssa näin isoja laattoja ei oikein voi käyttää koska lattian kaadot kaivoa kohti vaatisivat isojen laattojen kohtuutonta halkomista.
  • Jos linjalattiakaivo sijaitsee seinän (tyypillisesti suihkuseinän) vieressä ja kaivoja on kaksi tai useampi (jotta ne kattavat koko seinän leveyden), lattian kaadot voidaan toteuttaa siten että lattia laskee vain yhteen suuntaan.

Linjalattiakaivojen huonoihin puoliin lukeutuvat ainakin seuraavat seikat tämän blogin kirjoittajien omakohtaisten kokemusten perusteella:

  • Voimakas lian (pesuainejäämät, hiukset, karvat, ihonkappaleet, jne.) kertyminen lattikaivon kaukalon pohjalle, tästä aiheutuvat hajuhaitat ja tarve puhdistaa kaivo huomattavasti useammin kuin perinteinen lattiakaivo, mielellään noin vähintään kerran kuukaudessa.
  • Lika myös tuppaa näkymään kaivon kannen ja sen kaukalon reunan välistä tai ritiläkannen aukoista.
  • Kaivon puhdistamisen hankaluus - esim. Visorin linjalattiakaivon kannen avaamiseen tarvitaan Visorin toimittamaa erikoistyökalua ("koukkua"). Lisäksi ison ja painavan kannen nostaminen pois paikaltaan on hankalaa.
  • Seinän viereen sijoitettu linjalattiakaivo (mikä on tyypillinen sijoituspaikka) on sikäli järjenvastainen ratkaisu, että se ohjaa vedet seinän juureen. Tavallinen lattiakaivohan on usein keskellä lattiaa ja ohjaa vedet siten poispäin seinistä. Vesien ohjaaminen seinän viereen on siinä mielessä huono ratkaisu, että se aiheuttaa kosteusrasitusta seinille. Jos lattiakaivon ja seinän väli on tiivistetty laastilla, laasti imee itseensä kosteutta. Jos se on tiivistetty silikonilla, niin silikonisauma alkaa ajan kanssa rakoilla ja päästää läpi vettä. Kosteus nousee seinälaattojen taakse pitkin niiden kiinnityslaastia, mikä ajan kanssa rasittanee seinää (vesieriste siellä toki on, joten kosteusteknisessä mielessä tämä ei kuitenkaan ole ongelma).
  • Nykyrakentamisessa suositaan seinän ja lattian välisten saumojen tiivistämistä silikonilla. Linjalattiakaivo on sikäli ikävä kapistus, että sen ympärille menee metritolkulla silikonisaumaa, varsinkin jos kaivoja on kaksi vierekkäin. Näiden silikonisaumojen uusiminen on valtava urakka. Saumathan olisi hyvä uusia muutaman vuoden välein, jos tarvetta siihen ilmenee. Asiantuntijat suosittelevat uusimista 5-7 vuoden välein.
  • Yksi linjalattiakaivo tulee jopa tuhansia euroja kalliimmaksi kuin tavallinen lattiakaivo ammattilaisen asentamana. Itse linjalattiakaivo ei ole itsessään niin kallis, mutta sen asentamiseen kuluu (ainakin talopakettitoimittajien uskottelun mukaan) huomattavasti enemmän aikaa ja työvaiheita kuin perinteiseen lattiakaivoon. Laatoittaja joutuu käymään työmaalla useammin. Aikaa kuluu muun muassa lattian kaatojen säätämiseen. Tosin osittain linjalattiakaivojen korkeat hinnat (asennettuna) haiskahtavat talopakettitoimittajien vedätykseltä.
  • Yksi linjalattiakaivo harvoin riittää. Tämä siksi että syy niiden käytölle ovat usein juuri ne yllämainitut isot (esim. 60x60cm) lattialaatat. Jos kylpyhuoneeseen asennetaan vain yksi linjalattiakaivo (esim. 90cm leveä), se ei yleensä kata koko suihkuseinän pituutta. Tämä tarkoittaa sitä että lattian kaadot joudutaan rakentamaan siten että lattia laskee kolmelta seinältä kohti linjalattiakaivoa. Tämän toteuttamiseksi 60x60cm laattoja joudutaan halkomaan, mikä harvoin näyttää hyvältä. Laattojen halkomisen välttämiseksi linjalattiakaivoja joudutaan asentamaan kaksi kappaletta vierekkäin jotta ne kattavat koko suihkuseinän leveyden - nyt riittää että lattia kaataa vain yhteen suuntaan. Kaksi vierekkäistä linjalattiakaivoa tulee, no, tuplasti kalliimmaksi, ainakin talopakettitoimittajan hinnoittelumallin mukaan.
  • Linjalattiakaivot suihkuseinällä yhdistettynä trendikkääseen kokolasiseen (lattiasta kattoon) saunan ja kylpyhuoneen väliseinään ovat hankala yhdistelmä. Kokonaisuus voi vaatia myös saunaan linjalattiakaivot, jotta lattioiden kaadot saadaan toimimaan yhteen lasiseinän kanssa (kokolasiseinän takia saunan ja kylpyhuoneen lattioiden kaatojen pitäisi olla mielellään samansuuntaiset, jolloin saunaankin on laitettava linjalattiakaivot). Jos näin käy, linjalattiakaivoja tarvitaan ehkä jopa neljä kappaletta. Nyt puhutaan jo jopa kymppitonnin lisähinnasta perinteisiin lattiakaivoihin verrattuna.
  • Jos haluat välttää kokolasiseinän ja saunan linjalattiakaivot, mutta silti kaipailet jonkinlaista lasiseinää, vaihtoehto on puolilasiseinä muuratulla alaosalla. Muurattu alaosa eriyttää kylpyhuoneen ja saunan lattiat pääosin (oviaukkoa lukuunottamatta) toisistaan. Tämä tarkoittaa että lattioiden kaadot voidaan toteuttaa itseinäisesti ja saunaan voidaankin laittaa perinteinen lattiakaivo. Mutta valitettavasti muurattu ja laatoitettu väliseinä ei ole halpa sekään.
  • Suihkuseinällä oleva linjalattiakaivo yhdistettynä myös tällä hetkellä trendikkääseen seinän saippuasyvennykseen on hankala yhdistelmä. Lapsiperheessä pienet saippuaiset kädet tuppaavat tiputtelemaan shampoo- ja saippuapulloja saippuasyvennyksestä, jolloin ne lämähtävät suoraan linjalattiakaivon kannen päälle. Metallinen kansi (esim. Vieser Line Core) ottaa ajan kanssa kolhuja ja laatoitetut kannen kanssa riskinä on laattojen halkeaminen.

Yhteenveto: jos unohtaa linjalattiakaivon (tai kahden kaivon, koska isojen lattialaattojen kanssa kaivoja tarvitaan käytännössä kaksi) järjettömän tyyriin hinnan, on niiden seuraavaksi isoin ongelma niiden epäkäytännöllisyys. Kaivojen kaukolot likaantuvat helposti, haisevat, ja ovat hankalia puhdistaa. Ja hajuhaittojen ehkäisemiseksi ne joutuu valitettavasti puhdistamaan vähintään kuukauden välein. Trendikkyydestä joutuu maksamaan useassakin mielessä kovan hinnan.



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se