Kattotuolit hajosivat ja aluskate jäi asentamatta

Tämä viikko on jälleen tapahtumarikas. Viikon aikana pitäisi viimeistellä maatyöt ja asentaa ontelolaatat, seinäelementit, kattoristikot ja aluskate. Melko paljon siis mahtuu työvaiheita yhteen viikkoon.

Aivan ensimmäiseksi maanantaina sokkelin yläpintaan asennettiin talon seinäelementtien asennuslaudat. Ne suojattiin muovilla:

Maanantaina myös viimeisteltiin maatöitä. Pihaa tasoiteltiin ja takapihalle kasattua maa-ainesta ajettiin pois. Maatyöt teki Perustava Infra ja ne sujuivat oikein mallikkaasti. Naapuri kävi kommentoimassa että hän on harvoin nähnyt yhtä hyvin tehtyjä omakotitalon maatöitä.

Maatöiden viimeistely jatkui aina tiistaiaamuun saakka, jolloin viimeisiä maakuormia ajettiin tontilta pois. Mutta tiistain isoin tapahtuma olivat ehdottomasti ontelolaatat, jotka silloin asennettiin:

Seinäelementtien asennuspäiväksi oltiin kaavailtu keskiviikkoa tai torstaita. Tämä aiheutti vähän harmaita hiuksia, koska sääennusteet olivat jo pitkään povanneet keskiviikolle rankkoja sateita. Keskiviikkona olisi tulossa 40-50mm vettä (siis 4-5cm!) ja torstainakin jopa 20mm. Tiistaiaamuna Sievitalolta tuli tieto että asennus olisi torstaina.

Keskiviikkona todellakin tuli se luvatut 40-50mm vettä, joten olimme todella kiitollisia siitä että elementtejä ei toimitettu silloin. Näkymä työmaalla oli sateen keskellä tällainen:

Kuten kuvasta näkyy, homma meni melko kosteaksi ja varsinkin talon nurkkiin kerääntyi muutaman sentin vesilammikot. Keskiviikkona työmaalle toimitettiin myös rakennustelineitä, tikapuita, työkaluja ja tukia elementeille. Meille muodostui myös ihan oma kiva kuralampi takapihalle - melkein kuin meillä olisi rantatontti:

Kuvassa näkyy myös kuinka kattoristikot alkavat vaikuttaa kovin märiltä.

Keskiviikon sademäärä oli kaikin puolin poikkeuksellinen. Täällä muun muassa jouduttiin sulkemaan teitä ja ainakin yksi alikulkutunneli niille tulvineen veden takia. Talomme uunituoreet salaojat joutuivat tulikokeeseen, josta ne tuntuivat selviävän hyvin. Salaojien purkukaivossa kävi melkoinen kohina. Tuoreimmat ennusteet lupailivat isohkoja sademääriä, noin 17mm, myös torstaille. Tuultakin oli luvassa puuskissa jopa 12 metriä sekunnissa, joten vettä saattaisi tulla myös vaakasuoraan. Alkoi mietityttää että kannattaako elementtejä tuollaisella kelillä asentaa. Sievitalo ei nähnyt tässä ongelmaa - asennus voitaisiin tehdä sateesta huolimatta. Pyysimme kuitenkin että josko elementtien asennusta voisi siirtää. Elementit olivat jo tässä vaiheessa ladottu rekkojen kyytiin ja ne odotettelivat matkaan lähtöä Tampereella (melko mielenkiintoinen tilanne että meidän koti on rekan sisällä Tampereella!). Kaikeksi onneksi elementtien asennus saatiin siirrettyä perjantaille, josta luvattiin poutaista päivää.

Torstainakin vettä tuli - näkymä oli pitkälti samanlainen kuin keskiviikkonakin:

Torstain sateita ihmetellessä tuli tyytyväinen olo siitä että elementtejä ei asennettu silloin. Eipä elementtien pystyttäminen kaatosateessa olisi varmasti ollut mielekästä puuhaa työmiehillekään. 

Perjantaina elementit sitten saapuivatkin. Aamulla työmaalla olikin jo vastassa pystyyn tuettuja elementtejä.

Nosturi latoi seinäelementtejä rekan kyydistä paikoilleen kuin lego-palikoita. Urakka eteni vauhdikkaasti.

Hassua että kokonainen koti voi mahtua parin rekan kyytiin. Elementit oli asennettu iltapäivään mennessä. Kun kävimme iltapäivällä työmaalla, olivat ensimmäiset kattoristikot jo paikallaan.

Poistuimme työmaalta hyvillä mielin. Kaikki näytti menevän nappiin - tällä vauhdilla ennen iltaa ehdittäisiin laittamaan aluskatekin paikalleen ja näin ollen talo olisi suojassa illaksi luvatuilta sateilta.

Mutta sitten asiat lähtivätkin menemään pieleen. Puhelin soi. Siellä oli Sievitalon projektipäällikkö. Ne sanat syöpyivät mieleen: "Uutisia työmaalta ... mutta ei valitettavasti hyviä". Sievitalon asennusporukka oli kaatanut etupihalle pystyyn tuetut kattoristikot. Ne olivat menneet säpäleiksi. Naapureiden mukaan jysäys oli ollut melkoinen. Siellä oli ristikkoa kaatunut "kuin dominopalikkaa". Oli onni onnettomuudessa että kaatuneiden ristikoiden alle ei jäänyt ketään. Naapurit sanoivat että ristikoiden tuenta oli näyttänyt riittämättömältä ja vastapäiseltä pellolta tullut tuulenpuuskahdus olikin onnistunut kaatamaan ristikot. Tätä saattoi myös edesauttaa se että ristikot olivat olleet yli viikon suojaamattomina työmaalla ja olivat luultavasti melko raskaita imettyään itseensä keskiviikon ja torstain yhteensä jopa 70mm sademäärän. Emme suojanneet ristikoita koska Sievitalolta tuli ennen ristikoiden toimitusta tieto että niitä ei pidä mennä suojaamaan etteivät ne ala sinistymäään. Ja eihän täysvalmiissa talopakettitoimituksessa meille edes tavaran suojauksen pitäisi kuuluakaan.

Tällaisilta ne rikkoutuneet ristikot näyttävät - jokseenkin surullinen näky:

Myöhemmin löysimme käsiimme myös kuvia tilanteessa, jossa kaatuneet kattoristikot (tai siis osa niistä) olivat vielä talon katolla. Kuvia löytyy tästä blogipostauksesta.

No mitäs nyt sitten? Katolla on jo osa ristikoista mutta lisää ei voida laittaa koska loput ovat säpäleinä. Jo asennetut ristikot jouduttiin poistamaan. Ja ongelmaksi muodostuu että nyt elementtejä ei saada sateelta suojaan aluskatteen alle. Tässä vaiheessa alkoikin vimmainen pressutusrumba. Pressuoperaation lopputulos näytti tältä:

Hyvinhän nuo näyttäisivät olevan suojassa, mutta jos kuluneen keskiviikon jo torstain kaltainen vaakasuoraan 12m/s-puuskissa iskevä 7cm sademäärä noihin kävisi kiinni, niin hermot olisivat kireällä. Onneksi sääennusteissa ei sellaisia olosuhteita ole ainakaan näillä näkymin luvassa. Sievitalo tilasi uudet kattoristikot mutta vielä ei ole tiedossa kuinka kauan niiden valmistamiseen ja toimittamiseen menee.

Valitettavasti kattoristikot hajotteneelta Sievitalon asennusporukalta jäivät suojaushommat osittain kesken. Etupihalle pystyyn tuetut päätykolmioelementit oli "suojattu" näin:

Kovin oli epäonninen asennusporukka kun sekä hajotti ristikot että jätti elementit sään armoille. Otimme heti yhteyttä Sievitaloon ja pyysimme että suojaushomma saatettaisiin kunnolla loppuun. Sieltä pyydettiinkin asennusporukkaa näin tekemään, mutta he tulivat paikalle vasta sunnuntaiaamuna. Ennen sitä elementit ehtivät saada päällensä ainakin kaksi sadekuuroa ja niinhän siinä kävi että elementit kastuivat, mikä näytti tältä:

Kuvassa näkyy kuinka sadevesi on ilmeisesti jättänyt jälkiä elementtien taustapuoleen. 

Ei mennyt kaikki siis ihan putkeen. Sen sijaan että tässä juhlittaisiin nyt aluskatteen alla säältä suojassa olevia elementtejä, niin joudutaankin nyt jännittämään että millainen syyssää on luvassa tulevina päivinä tai viikkoina kun nuo elementit tuolla seisoskelevat.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.













Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se