Sähkötöitä, halkeamia betonilattiassa, puhkottuja höyrynsulkumuoveja ja kastuvia kipsilevyjä

Rakenteilla olevan Sievitalon talopakettimme työmaalla ovat parhaillaan meneillään sähkötyöt. Maanantaina viimeisetkin väliseinätolpat saatiin paikalleen ja päivän lopuksi työmaa siivottiin. Oli mukavaa nähdä paikat välillä siisteinä:

Sähkötyöt alkoivat tiistaina. Sähköpiuhat on parasta viritellä seiniin ja kattoon luonnollisesti juurikin nyt kun seiniin ja kattoon tulevat kipsilevyt eivät vielä estä piuhojen vetämistä seinien ja sisäkaton taakse.

Tiistain aikana työmaalle asennettiin ensimmäiset kojerasiat mm. pistorasioita ja valokatkaisimia varten. Tässä kuvassa näkyvät keskellä ensimmäisen makuuhuoneen sähkö-, antenni-, ja ATK-rasioiden paikat (ja lattialämmityksen jakotukkikaappi, joka asennettin jo muutama viikko sitten):

Tiistaina huomasimme että betonilattiaan oli paikoitellen alkanut ilmestyä halkeamia:

Halkeamat betonilattiassa olivat jokseenkin yllättäviä koska maakostean betonin (jota meidän työmaallamme käytettiin) ei joidenkin lähteiden mukaan pitäisi halkeilla. Näiden halkeamien syytä täytynee selvitellä myöhemmin. Tuo kuvassa näkyvä halkeama piteni viikon kuluessa.

Keskiviikkona vedeltiin sähköpiuhoja ryhmäkeskuksesta eri puolille taloa kattorakenteiden kautta:

Alla on vielä toinen kuva sähköpiuhoista. Emme olleet etukäteen oikein hahmottaneet että seinien ja katon sisäpuolelle muodostuisi tuollainen kaapeliviidakko.

Keskiviikkona työmaalle toimitettiin myös useampi nippu kipsilevyjä. Ne oli kyllä hienosti kääritty suojamuoveihin, mutta valitettavasti suojamuovit olivat useammassa nipussa revenneet. Keskiviikkona satoi valtavasti vettä, joten saa nähdä miten näille levyille käy:

Meidän Sievitalo Täysin Valmis -toimitussisällössämme (jonka nykyinen nimi on Sievitalo MuuttovalmisPlus) tavaran sisäänkanto ja suojaus kuuluvat Sievitalon vastuulle ja ollemme siitä myös maksaneet Sievitalolle ylimääräistä. Valitettavasti tavaraa ei ainakaan tähän mennessä ole juurikaan suojattu eikä sisäänkannettu.

Toisen nipun kipsilevyä kuljetusfirma oli laskenut autokatoksen räystään alle. Ja koska talosta puuttuvat räystäskourut, niin vettä virtaa katolta suoraan kipsilevynipun päälle. Nyt ei taas mennyt ihan putkeen.

Torstain aikana sähköpiuhojen määrä kasvoi kasvamistaan:

Perjantaina Sievitalon sähköasentaja piti meidän työmaastamme vapaapäivän. Torstaina hän oli päätynyt jostain syystä sammuttamaan työmaalla olevan rakennuslämmittimen ja rakennuskuivaimen joten illalla työmaa oli kylmä ja kostea. Lattiavalun kuivumisen kannalta olisi tärkeää että työmaa pysyy lämpimänä ja kuivana. Onneksi kävimme paikalla jotta saimme lämmityksen taas päälle ennen viikonlopun yöpakkasia.

Sähköasentaja jätti jälkeensä kymmeniä uusia reikiä höyrynsulkumuoveihin. Kun seinäelementtien puurunkoihin ja väliseinätolppiin oli porattu reikiä sähkökaapeleita varten, niin samalla poranterä ja porakoneen runko olivat useimmiten puhkaisseet reiän sekä katon että seinän höyrynsulkumuoviin.

Perjantaina työmaalle oli myös toimitettu olohuoneen uudet ikkunat. Uudet ikkunat korvaavat kolme isoa olohuoneen ikkunaa, jotka Sievitalon elementtien asennusporukka hajotti. Nyt pihalla ovat vesisateen armoilla sekä kipsilevyniput että uudet ikkunat. Toivottavasti suojamuovit pitävät tavarat kuivina:

Loppuviikosta ikkunat näyttivät vielä kuivilta, mutta ainakin nippujen päällimmäiset kipsilevyt olivat jo kastuneet. Kipsilevy imi suojamuovin reikien kautta kosteutta myös syvemmälle levyyn, suojamuovien alle.

Lauantaina nappasimme kuvia työmaasta päivänvalossa. Tässä kuvassa näkyy sähkötöiden hedelmiä:

Ensi viikolla oletettavasti sähkötöitä jatketaan. Varmaankin nuo pihalla sateessa seisovat olohuoneen ikkunatkin asennettaneen paikalleen.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.









Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se