Sievitalo Täysin Valmis - kokemuksia täysvalmiista talopaketista

Sievitalo kuvaa täysvalmista Sievitalo Täysin Valmis -talopakettiaan (paketin nimi on tämän blogipostauksen kirjoittamisen jälkeen vaihtunut ja on nykyään Sievitalo MuuttovalmisPlus) mm. näin: 

"Sinä hankit tontin ja teet valinnat, muusta sinun ei tarvitse huolehtia."

Tämä kuulostaa todella helpolta. Käytännössä kuitenkin täysvalmis talopaketti on loppujen lopuksi aika lähellä muuttovalmista pakettia. Omaa työpanosta on tarvittu käytännössä joka päivä, mukaanlukien viikonloput. Olemme myös itse joutuneet korjaamaan tai korjauttamaan omalla kustannuksellamme Sievitalon tekemiä virheitä. Ja projektissa sattuneista lukuisista vastoinkäymisistä on syntynyt myös paljon huolehdittavaa. Alla on lista asioista, jotka ovat jääneet meidän tehtäväksemme. Lista sisältää myös taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia.

  1. Työmaalla olemme käyneet joka päivä jo pelkästään senkin takia että voimme tarkistaa että onko työt tehty kunnolla. Sievitalon palkkaama vastaava mestari ja Sievitalon projektipäällikkö käyvät työmaalla vain harvakseltaan, ehkä muutaman viikon välein. Näin ollen suurin osa rakennusvalvonnasta on jäänyt meidän omalle vastuullemme. Sievitalo onkin pyytänyt meitä ottamaan virheistä kuvia ja tekemään niistä reklamaatioita heidän järjestelmäänsä. Reklamointiin on kulunut oma aikansa, koska reklamoinnille on useimmiten tarvetta monta kertaa viikossa.
  2. Lopulta päädyimme palkkaamaan omalla kustannuksellamme ylimääräisen valvojan, joka käy tarkistamassa työmaan ja jututtamassa työmiehiä kaksi kertaa viikossa.
  3. Höyrynsulkumuovejakin olemme joutuneet paikkailemaan itse, koska timpurit paikkasivat vain kaikkein isoimmat reiät ja lisäksi tiivistivät höyrynsulkumuovien liitoskohdat huonosti.
  4. Maalämpökaivon porauksen jälkeen jouduimme itse kaivamaan tontille noin 40 metriä pitkän ojan jonka kautta kaivosta sen porauksen aikana noussut vesi johdettiin kunnan viemäriin. 
  5. Lumityöt on pitänyt hoitaa itse. Kysyimme asiasta Sievitalon myyjältä kun kauppoja tehtiin. Hänen mukaansa lumityöt kuuluvat Sievitalon vastuulle. Kun valitimme asiasta Sievitalolle, vastaus oli että "asiakas on pyytämättä tehnyt lumityöt itse".
  6. Maatöihin liittyen jouduimme itse koordinoimaan asioita melko paljon, mihin kului aikaa useampia työpäiviä. Soittelimme mm. vesiliittymän kytkemisestä ja talon nurkkapisteiden ja lattiakoron merkitsemisestä tontille, toimitimme vesi- ja viemäriliittymäsopimuksen kunnanvirastoon, tilasimme pihan kulku- ja ajoväylien routaeristyksen, toimitimme erinäisiä suunnitelmia ja asiakirjoja maaurakoitsijalle heidän pyynnöstään, ohjeistimme maaurakoitsijaa tietoliikennekaapeleiden vedosta tontille, maalämmön keruupiirien asennuksesta ja riittävänkokoisen tasaisen alueen raivauksesta tavaratoimituksille ja kattoristikoille, toimitimme maaurakoitsijalle Sievitalon ohjeet maaurakointiin liittyen, ja niin edelleen
  7. Vaikka tavaran sisäänkanto ja suojaus kuuluvat Sievitalon vastuulle, olemme silti joutuneet suojaamaan tavaraa ja kantamaan sitä suojaan itse. Sievitalon tavaran suojaaja ja sisäänkantaja käy työmaalla niin harvakseltaan että jos sinne toimitettu tavara on puutteellisesti suojattua (esim. suojamuovit ovat revenneet auki, mitä on tapahtunut usein) niin se kastuu vesisateessa tai jäätyy pihalle.
  8. Työmaasiivousta olemme myös joutuneet tekemään itse vaikka maksoimme siitä Sievitalolle. Esimerkiksi sähkötöiden jälkeen Sievitalon siivooja vei vain isoimmat roskat pois ja jätti sahanpurut, kaapelinpätkät, jne. työmaalle. Sama toistui kirvestöiden valmistuttua.
  9. Myös tavaran vastaanotosta olemme joutuneet huolehtimaan välillä koska kuljetusyritykset soittavat välille meille tavaraa toimittaessaan, eivätkä Sievitalolle.
  10. Maalitoimitus jäätyi pihalle koska Sievitalon tavaran vastaanottaja ei ollut paikalla sisäänkantamassa tavaraa. Jouduimme itse toimittamaan noin 115kg jäätynyttä tavaraa kaatopaikalle ja maksamaan ongelmajätemaksut. 
  11. Talvipakkasilla olemme itse joutuneet huolehtimaan siitä että talon sisälämpötila säilyy riittävän korkeana. Olemme mm. hankkineet taloon kaksi rakennuslämmitintä lisää ja vetäneet itse sähköt ulkojatkojohdolla talon lämpimään varastoon talon ryömintätilan kautta, jotta varaston rakennuslämmittimelle saatiin sähköä.
  12. Etuterassin portaat jouduimme rakentamaan itse sen jälkeen kun valvojamme huomautti että Sievitalon terassille asentama liukas ramppi on työturvallisuusriski. Portaat eivät kuulu Sievitalon Täysin valmis -toimitussisältöön.
  13. Olohuoneen ikkunoiden vaihdon jälkeen (ne särkyivät elementtejä asennettaessa) jouduimme itse kuivaamaan ikkunat. Ikkunalasien väliin oli jäänyt vettä koska uudet ikkunat asennettiin sateella. Vanhat kolme ikkunaa, jotka painoivat noin 200kg kappale, jouduimme itse järjestämään pois työmaalta omalla kustannuksellamme.
  14. Elisan valokuituasentajan huomattua että Sievitalon sähköasentajat olivat unohtaneet vetää valokuitukaapelin talon alta kodinhoitohuoneen ryhmäkeskukseen jouduimme itse hoitamaan kodinhoitohuoneen seinän purkamisen ja valokuitukaapelin tuomisen alapohjan läpi ryhmäkeskukseen
  15. Saunan ulkoseinältä löytyi katonrajasta noin 20cm kokoinen aukko höyrynsulussa kattopaneeleiden takaa. Sievitalo ei suostunut korjaamaan aukkoa, joten joudumme jotenkin järjestämään virheen korjauksen jälkeenpäin itse. Aukon korjaus vaatii katon purkamista.
  16. Useamman kerran työpäivän jälkeen työmiehet ovat jättäneet tavaraa suojaamatta. Tai sitten talon ulko-ovi on jäänyt avoimeksi, tonttikeskus talon ulkopuolella on jäänyt avoimeksi (joskus jopa sateella), puuttuvan takaoven aukon suojaksi laitettu suojamuovi on avattu ja unohdettu laittaa takaisin paikalleen, ikkuna on unohdettu auki, ovea ei ole muistettu lukita, rakennuslämmittimet on kytketty pois päältä, sulake on palanut (ja talo jäänyt ilman sähköjä ja lämmitystä), rakennuskuivain on sammutettu, jne. Olemmekin ottaneet tavaksi käydä työmaalla joka ilta tarkistamassa tilanteen ja laittamassa paikat kuntoon.
  17. Maaperätutkimus ja perustamistapalausunto piti tilata ja maksaa itse
  18. Maalämpöjärjestelmän teknisen tilan ja porakaivon välinen keruuputki meidän piti tilata ja asennuttaa itse.
  19. Kaavalaskentakartta (tonttikartta) täytyi tilata itse
  20. Tietoliikenneliittymä piti tilata itse. Meidän piti myös selvittää DNA ja Elisalta millaiset tietoliikennekaapelit tontilta löytyvät ja mm. toimittaa kuvat kaapeleiden päistä Elisalle.
  21. Eräässä vaiheessa Sievitalon edustaja ilmoitti meille että pohjarakennesuunnittelu on meidän vastuullamme ja että meidän pitää tilata ja maksaa se itse, mistä tulisi meille arviolta 1500 EUR lisäkustannuksia. 
  22. Tavarantoimittajille piti laatia ohjeet ja tehdä kartta tontin löytämiseksi
  23. Myöhemmin asennettavasta terassilasituksesta piti itse hankkia tiedot esim. Lumonilta ja toimittaa ne Sievitalolle
  24. Projektin alkuvaiheessa meille tuli Sievitalolta pyyntö: 
    • Hankkia lausunto sähköliitoskohdasta Carunalta
    • Hankkia liitoskohtalausunto kunnalta vesi-, jätevesi- ja hulevesien liittymisestä kunnan verkkoon
    • Laatia sijoitusluonnos, jossa näkyy rakennuksen sijoittelu tontille
    • Hankkia pintavaaitustiedot tontille
    • Toimittaa Sievitalolle asemakaava ja kaavamääräystekstit
    • Hankkia katusuunnitelma josta näkyy kadun korkeustaso
  25. Kiintokalustetoimittajan kanssa hommat täytyi laittaa itse vireille. Suunnittelupalavereja kiintokalustetoimittajan kanssa oli noin kuusi tuntia. Jouduimme myös toimimaan välikätenä joissakin asioissa kiintokalustesuunnitelijan ja Sievitalojen välillä, esim. selvittämään huonetilojen mittoja.
  26. Meidän pitää itse ilmoittaa kiintokalustesuunnittelijalle kun talon seinät on levytetty (minkä jälkeen sieltä tullaan tarkastamaan huoneiden mitat).
  27. Rakennuslupahakemusta piti täydentää ja korjailla itse
  28. Naapureiden kuulemista varten meidän piti hankkia naapureiden yhteystiedot, soitella naapureille ja muistuttaa heitä kuittaamaan kuuleminen.
  29. Sievitalo kilpailutti meidän puolestamme maaurakoinnin mutta sopimus maaurakoitsijan kanssa piti tehdä itse.
  30. Sievitalon edustaja asensi opasteita tontille johtavalle reitille tavarantoimittajia ja urakoitsijoita varten ja lisäksi tontille itsessään tuli Sievitalon kyltti. Näitä kylttejä piti käydä korjailemassa kun tuuli liikutteli ja välillä hajoittikin niitä.
  31. Projektin alkuvaiheessa jokaisesta vaadittavasta toimenpiteestä ja takarajasta piti itse pitää kirjaa ja muistuttaa Sievitaloa tarvittaessa hoitamaan asia siinä vaiheessa kun alkoi näyttää siltä että asia saattaa muuten jäädä hoitamatta.
  32. Kokouksia kunnan rakennusvalvonnan kanssa piti varata itse (mm. aloituskokous ja eri katselmukset) ja myös osallistua näihin kokouksiin itse. Aloituskokoukseen piti valmistautua täyttämällä kokouksen pöytäkirjaan Sievitalon vastuuhenkilöiden yhteystiedot.
  33. Talon sähkösuunnittelu toimi siten että Sievitalon sähkösuunnittelija teki alustavan ns. sähköpistekuvan, johon on piirretty kaikkien pistorasioiden, valaisimien kattorasioiden, valaisinkatkaisimien, LED-kattopaneelien, keittiökaapiston valaistuksen, saunan valaistuksen, ulkopistorasioiden, jne. paikat. Sähköpistekuvaan piti itse piirtää tarvittavat lisäykset ja toimittaa päivitetty versio sähkösuunnitteluun.
  34. Lattian valamisen jälkeen Sievitalolta pyydettiin meitä käymään työmaalla huolehtimassa tuuletuksesta
  35. Lasiterassin syöksytorven alle unohdettiin talon suunnitteluvaiheessa laittaa sadevesikaivo, eikä maaurakoitsija näin ollen asentanut kaivoa eikä sadevesiputkea lasiterassia varten. Jäi meidän omalle vastuullemme kaivaa piha auki, asentaa sadevesikaivo ja sadevesiputki ja yhdistää uusi sadevesiputki talon sadevesijärjestelmään.
  36. Talon ulkomaalaus siirtyi viikkotolkulla Sievitalon aiemmin lupaamaa aikataulua myöhemmäksi, vaikka muistutimme Sievitaloa useita kertoja asiasta. Tämän vuoksi jouduimme itse maalaamaan talon sen julkisivun (ja räystäslaudat, otsalaudat, ikkunoiden ja ovien smyygilaudat, jne.), jolle lasiterassi tulee, koska maalarit pääsivät paikalle vasta lasiterassin asennuksen jälkeen. Tämä kismitti koska olimme maksaneet Sievitalolle talon ulkomaalauksesta.

Lista kaikista Sievitaloprojektimme vastoinkäymisistä (niitä on riittänyt) löytyy täältä. Yhteenveto kaikista Sievitalo-kokemuksistamme on puolestaan täällä.



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se