Talon tiilikate vuotaa

 

Kuluvan viikon torstaina tuli Sievitaloprojektissamme vastaan (jälleen yksi) ikävä yllätys kun paljastui että talomme tiilikate vuotaa. Tammikuinen torstai oli vuoden tähän asti lämpimin päivä. Elohopea kohosikin peräti 5-6 asteeseen. Tällainen "helle" sai talon katolle kertyneen lumen sulamaan kovaa tahtia. Samalla tiilikate joutuikin tulikokeeseen, jota se ei läpäissyt. Työmaalle saapuessamme katsoimme järkyttyneinä kuinka etuterassin reunalautojen välistä (eli siis kattorakenteiden sisältä) virtasi pienimuotoinen vesiputous:

Näytti siltä että terassin kattorakenteissa virtaa tiilikatteen alapuolella vettä. Terassin katon reunalautojen välistä vesi virtasi terassilaudoille ja roiskui ympäriinsä. Kipusimmekin tikkaiden nokassa ihmettelemään vesiputousta lähempää. Paljastui että vettä virtasi terassin lipan ja muun katon liitoskohdassa olevan reunatiilen alta. Sieltä vesi virtasi pitkin terassin reunalaudan alapintaa tuonne ylläolevassa kuvassa näkyvään vesiputouksen alkupisteeseen. Reunatiili jonka alta vesi pulppusi on tämä (kuvaa suurentamalla voi havaita reunatiilen alta alkavan ja reunalaudan alapintaa pitkin virtaavan vesinoron):

Koska tiilikatteen alle pääsee vettä, niin yhdessä tai useammassa kattotiilessä täytyy olla reikä tai sitten vettä pääsee jotenkin virtaamaan kattotiilien väleihin.

Tässä kohtaa täytyy tarkentaa että tiilikate ei toimi varsinaisena vesikatteena - tiilikate itsessään ei ole täysin vesitiivis. Tämän vuoksi tiilikatteen alle asennetaan aluskate, siis muovia jota pitkin tiilikatteen alle mahdollisesti pääsevät pienet vesimäärät valuvat räystäslautojen päälle ja tippuvat räystäslautojen väleistä maahan. Mutta meidän kohtaamaamme kaltaista suurempaa vesivirtaa ei kyllä pitäisi esiintyä. Jossain tuon reunatiilen yläpuolella täytyykin olla katossa reikä tai huonosti asennettuja kattotiiliä.

Vuotokohta tiilikatteessa olisi mielenkiintoista saada selville, mutta se on parempi jättää ammattilaisten tehtäväksi. Meidän jokseenkin jyrkällä ja nyt kaiken lisäksi märällä ja liukkaalla katolla käyskentelyyn kun tarvitaan turvavaljaita. Paras arvauksemme on että Sievitalon käyttämät lumiesteiden asentajat ovat poranneet lumiesteiden kiinnikkeiden ruuvit läpi katosta ja jättäneet reiät tiivistämättä. Tuon ylläolevassa kuvassa näkyvän reunatiilen yläpuolella nimenomaan on lumiesteen kiinnike. Tai sitten vaihtoehtoisesti terassin lipan ja muun katon liitoskohdassa olevat kattotiilet on asennettu huonosti. 

Tähän mennessä Sievitaloprojektissamme on tullut vastaan kaikenlaista - esimerkiksi hajonneita kattoristikoita, reikiä höyrynsulussa, kastuneita seinävilloja, hajonneita ikkunoita, jäätyneitä maaleja, tiivistämättömiä läpivientejä, roskalavalta dyykattuja eristelevyjä, vuotava ja pussittava aluskate, halkeileva betonilattia, keskelle lattiaa asennettu tulovesiputki, ilman lämmitystä pakkasella jäänyt talo, seinä joka jouduttiin purkamaan, huonoa saunanrakennusta, rakennesuunnitelmien vastaista rakentamista ja vaikka mitä muuta. Toivoa sopii että tämä vuotava tiilikate ei nyt johda kosteusvaurioon. Meidän vuotava tiilikatteemme ja pussittava aluskatteemme ei kuulosta hyvältä yhdistelmältä.

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se