Yhteenveto vastoinkäymisistä Sievitalomme rakennusprojektissa

Kuva 1 - kaatuneet kattoristikot

Omakotitalon rakennusprojekti ei koskaan suju ilman vastoinkäymisiä. Olemme pitäneet listaa vastoinkäymisistä ja muista ikävistä asioista, jotka ovat tulleet vastaan Sievitaloamme rakennettaessa. Tähän mennessä listalle on kertynyt tällaisia Sievitalo-kokemuksia:

  1. Sievitalon elementtien asennusporukka hajotti talomme kattoristikot. Katolla kaatuneet ristikot näkyvät ylläolevassa kuvassa.
  2. Sama porukka rikkoi myös olohuoneen kolmen ison ikkunan karmit, puitteet ja saranat. Sievitalo ei kertonut meille ikkunoiden rikkoutumisesta ennen kuin kuuden viikon päästä huomasimme asian itse (ikkunat olivat piilossa höyrynsulkumuovien takana, joten vauriot eivät olleet näkyvissä). Ikkunat menivät pilalle ja jouduttiin vaihtamaan uusiin. Vanhat ikkunat jouduimme itse hoitamaan pois työmaalta.
  3. Ristikoiden hajottua seinäelementit (jotka sisälsivät elementtitehtaalla asennetut seinävillat) jäivät viikoksi seisomaan työmaalle ilman kattoristikoita ja aluskatetta.
  4. Työmaalla seisovat seinäelementit suojattin pressuilla. Pressut kiinnitettiin elementteihin niiteillä, joita ammuttiin satoja höyrynsulkumuovien läpi. Kun pressut revittiin irti, niitit repivät satoja reikiä höyrynsulkumuoveihin. Höyrynsulkumuoveja jouduttiinkin korjailemaan ahkerasti.
  5. Päätykolmioelementit jätettiin osittain suojaamatta sateen armoille. Vietimme alkuyön työmaalla suojaamassa elementtejä pressuilla.
  6. Kun aluskate asennettiin, se jätettiin harjalta auki ja talo jäi vain osittain katettuna syysmyrskyn armoille. Talo jätettiin harjalta auki vaikka oli tiedossa että illalla iskee syysmyrsky. Vietimme toisenkin yön työmaalla suojaamassa elementtejä.
  7. Aluskate asennettiin löysälle ja siihen jäi pusseja joihin kertynyt vesi purkautui talon sisäpuolelle siinä vaiheessa kun talossa ei vielä ollut tiilikatetta.
  8. Kattotiilet asennettiin aluksi vain osittain. Kuuden viikon jälkeenkin talosta puuttui vielä osa harjatiilistä. 
  9. Höyrynsulkumuovien liitoskohdat tiivistettiin höyrynsulkuteipillä puutteellisesti. Teippi jäi kymmenissä kohdissa irti höyrynsulkumuoveista ja liitoksiin jäikin vuotokohtia. Isoimmista aukoista sai pari sormea läpi. Myös läpivienteihin jäi vastaavanlaisia vuotokohtia. Paiskoimme itse hommia iltaisin ja viikonloppuisin useamman työpäivän edestä työmaalla parannellen teippauksia.
  10. Yllämainittujen niittien höyrynsulkumuoveihin tekemät sadat reiät jätettiin paikkaamaatta lattiavalun ajaksi (jolloin seiniin tiivistyy valtavasti kosteutta). Lisäksi kylpyhuoneen katon höyrynsulkumuoviin jäi noin 40cm pitkä repeämä. Ilmeisesti ilmanvaihtoasentajan jalka oli livennyt ja tullut muovista läpi. Nämä isoimmat reiät saimme teipattua itse umpeen ennen lattian valamista.
  11. Timpurit tekivät tuntemattomasta syystä ison aukon yhden ikkunan höyrynsulkumuoviin minkä vuoksi valun aikana kosteus tiivistyi ikkunan pintaan ja pääsi valumaan elementin rakenteisiin ja villoihin ikkunan alla. Tämän seurauksena villat kastuivat.
  12. Lattiavalun aikana myös yllämainittujen rikkoutuneiden ikkunoiden sisälle (lasien väliin) pääsi tiivistymään kosteutta, koska rikkoontuneet ikkunat eivät olleet tiiviit. Kosteus kertyi vetenä karmien vaakapinnoille, josta se pääsi karmin halkeamien kautta rakenteisiin ja villoihin ikkunan alla. Villat kastuivat vieläkin enemmän. Vastaavan mestarimme vaatimuksesta villat vaihdettiin.
  13. Taloon työmaalla asennettu Profin-lasiliukuseinä suojattiin puutteellisesti (suojaus ei ollut tiivis), minkä vuoksi sekin kostui lattiavalun aikana.
  14. Sievitalon Täysin Valmis -toimitussisältö, jossa Sievitalo lupaa että "Sinä hankit tontin ja teet valinnat, muusta sinun ei tarvitse huolehtia", ei ole osoittaunut lupausten mukaiseksi vaan meidän huolehdittavaksemme on jäänyt pitkä lista asioita
  15. Sievitalo käytti työmaalla maakostealla betonilla valetun lattian kuivattamiseen rakennuskuivainta, vaikka betonin toimittaja on kieltänyt niiden käytön. Liian voimakkaan kuivatuksen seurauksena lattia halkesi useasta kohdasta. Halkeamia paikkailtiinkin useampaan kertaan.
  16. Tavaran suojaus on puutteellista (tavaran suojaus kuuluu meidän Sievitalo Täysin valmis -toimitussisällössä Sievitalon vastuulle) ja sitä kastuu. Talomme seiniin on muun muassa laitettu märkää kipsilevyä. Seiniin on laitettu myös timpurien työmaaruokailun yhteydessä rasvalla tahrimaa kipsilevyä. 
  17. Yksi hyvä esimerkki siitä että tavaran sisäänkanto ei toimi on että Sievitalo jätti noin 2000 euron arvoisen toimituksen, joka sisälsi mm. sisäseinien maalit, vesieristeet, pohjusteet ja akryylimassat ulos pakkaseen jäätymään. Koko toimitus (mm. lähes 100 litraa maalia ja 165kg vesieristeitä) pääsi jäätymään. Sievitalo nouti vain osan jäätyneestä tavarasta pois työmaalta ja jätti meidän vastuullemme toimittaa noin 115kg jäätynyttä tavaraa (ongelmajätettä) kaatopaikalle.
  18. Sievitalon työmaasiivooja hoitaa siivouksen hyvin suurpiirteisesti (Sievitalo Täysin valmis -toimitussisällössä työmaasiivous kuuluu Sievitalon vastuulle). Esimerkiksi sähkötöiden jälkeen lattialle jäi vielä säkkikaupalla roskaa joka meidän piti itse siivota.
  19. Sievitalo on pieni yritys, joten asiakaspalvelu ei toimi samalla tavalla kuin isompien pelurien tapauksessa. Puheluihin ja sähköposteihin ei usein vastata. Kerran yritimme kahden viikon ajan soittaa asiakaspalveluun useita kertoja päivässä, eikä yhteenkään puheluun vastattu.
  20. Projektin alkuvaiheessa timpurit tupakoivat talon sisällä ja jättivät tupakantumpit lattialle. Talon sisällä tuoksui iltaisin tupakansavu. 
  21. Työmaa-WC:nä toimivat talon seinustat ja autokatos (jossa voi hoitaa tarpeensa näkösuojassa).
  22. Sievitalon sähköasentajat tekivät kiireessä kymmeniä isoja reikiä höyrynsulkumuoveihin. Nämäkin jäivät meidän korjattaviksemme.
  23. Kun talon lämmin varasto oli levytetty erilleen muista tiloista, se (ja etenkin varaston kuivuva lattiavalu) jätettiin ilman rakennuslämmitintä noin kymmenen asteen pakkaseen. Jouduimme itse virittelemään varastoon sähköt ja rakennuslämmittimen.
  24. Sievitalon Täysin valmis -toimitussisällössä vastaava mestari kuuluu talopaketin hintaan. Sievitalon vastaava mestari on kuitenkin jäänyt käytännössä melko virtuaaliseksi hahmoksi, jonka olemme projektin aikana tavanneet vain kahdesti ja joka käy työmaalla hyvin harvakseltaan. Päädyimmekin itse palkkaamaan oman valvojan. 
  25. Sievitalon timpurit dyykkasivat jätelavalta märkiä ja mutaisia Sauna-Satu -eristelevyjä ja laittoivat ne saunamme seinään. Levyt laitettiin seinälle märkä puoli seinän eristevilloja vasten. Reklamoimme asiasta, jotta villat ja levyt vaihdettaisiin.
  26. Saunan seinien koolaukseen tulevat vaakasuuntaiset laudat joihin lauteet myöhemmin asennetaan laitettiin paneeleiden taakse niin tiivisti (ilman riittäviä tuuletusrakoja) että paneelien taakse ei jäänyt tarpeeksi tuuletusta. Onneksi valvojamme huomasi tämän ja asia saatiin korjattua.
  27. Saunan sähköläpivientejä ei tiivistetty. Saunan Sauna-Satu -eristelevyjen väliin ei laitettu saumavaahtoa. Sauna-Sadut ammuttiin kiinni seinään naulapistoolillla eikä naulojen kantoja teipattu. Sauna-Satu -levyjen välit teipattiin alumiiniteipillä, mutta teippeihin jäi reikiä ja rakoja. Onneksi vastaava mestarimme oli ohjeistanut meitä pitämään alumiiniteippirullaa mukanamme työmaalla käydessämme. Ehdimmekin tiivistämään paikat ennen kuin sauna paneloitiin.
  28. Sievitalon sähköasentajat unohtivat vetää valokuitukaapelin talon ryömintätilasta kodinhoitohuoneessa sijaitsevaan ryhmäkeskukseen. Putki jota pitkin valokuitu olisi pitänyt pujauttaa alapohjan läpi ryhmäkeskukseen laitettiin umpeen uretaanivaahdolla ja seinä jonka sisällä putki kulki levytettiin. Jäi meidän omalle vastuullemme ja kustannuksellemme järjestää seinän purkaminen, putken avaaminen ja kuitukaapelin tuominen ryhmäkeskukseen.
  29. Saunan ulkoseinästä löytyi noin 20cm pitkä rako höyrynsulusta saunan katonrajassa. Sievitalo ei suostunut korjaamaan rakoa. Raon kohdalla kylmä ulkoilma ja saunan kuuma ja kostea ilma kohtaavat, mikä johtaa kosteuden tiivistymiseen ja valumiseen seinärakenteen sisälle. Ajan myötä tämä johtaisi kosteusvaurioon. Sievitalo ei suostunut rakoa korjaamaan, joten jouduimme itse korjauttamaan raon. Se vaati rakenteiden avaamista.
  30. Taloomme tulee keskuspölynimuri. Ostimme siihen Sievitalolta lattian rajaan tulevat rikkarasiat. Niiden vaatimat imuputket unohdettiin kuitenkin asentaa ennen kuin lattia valettiin (putket kulkevat betonilattian sisällä). Rikkarasiat jäävät näin ollen puuttumaan talosta, koska niitä ei ole mahdollista enää jälkikäteen asentaa.
  31. Perustukset asentanut porukka veti tulovesiputken alapohjan läpi siten että se sijoittui keskelle varaston lattiaa. Putki kuuluisi tuoda seinän viereen. Keskellä lattiaa oleva putki vaati tulovesiputken jatkamista, ylimääräistä hitsaustyötä ja maksoi ekstraa.
  32. Sievitalon maalari ei suojannut talomme valaisimien ja palovaroittimien kattorasioita, katon LED-valojen aukkoja, eikä ilmanvaihtokanavia katon tasoitustöiden ajaksi. Niiden sisälle ruiskutettiin tasoitetta. Muun muassa kattorasioissa olevat sähköjohdot ja liittimet jäivät kovettuneen tasoitemöykyn sisälle. Näitäkin jouduimme itse puhdistamaan.
  33. Maalarin työnjälki oli paikoitellen niin huonoa että valvojamme ei pitänyt sitä hyväksyttävänä. Kun olimme asiasta tarpeeksi sinnikkäästi reklamoineet, maalari lopulta palasi työmaalle ja vietti siellä noin viikon jälkiään korjaillessa.
  34. Kun lumet alkoivat sulaa talon katolla, paljastui että tiilikate vuotaa. Tiilikatteesta löytyi kaksi reikää, jotka Sievitalon timpurit olivat siihen jättäneet. Aluskate onneksi piti talon kuivana rei'istä huolimatta. Reklamaation hoitamiseen meni useampi kuukausi, mutta lopulta toinen timpureista kävi paikkamassa katon.
  35. Kun talon lämpimän varaston lattia oli jo laatoitettu, huomattiin että lattian kaadot eivät olleet kunnossa. Lattiaan oli jäänyt lattiakaivon lähettyville kohollaan oleva kohta. Lattialaatat jouduttiin repimään irti, lattia hiottiin ja laatat asennettiin uudestaan.
  36. Osa kiintokalustetoimituksesta hukkui matkalla. Kiintokalusteiden asennus jäi aikataulusta jälkeen.
  37. Työmaalle toimitettu Parlan parketti oli niin heikkolaatuista että lattia-asentajat eivät voineet käyttää sitä. Vierekkäisten parkettilankkujen säleiden väliin jäi näkyviä rakoja. Parketit jouduttiinkin tilaamaan uudestaan. Tässä vaiheessa Sievitalo oli jo polttanut kaiken löysän aikataulusta, joten talon valmistuminen lykkääntyi koska uuden parkettitoimituksen saaminen kesti pari viikkoa.
  38. Kun Parlalta lopulta saapui uusi erä parkettia korvaamaan aiempi heikkolaatuinen parkettierä, kävi ilmi että toimitus sisälsi väärää parkettia. Eli ensin tuli heikkolaatuista parkettia ja sitten väärää parkettia. 
  39. Maaurakoitsija jätti maalämmön keruupiirien asennuksen kesken. Toinen putki jäi ryömintätilaan ja toinen sokkelin alle vaikka kumpikin putki piti tuoda maalämpöpumpulle saakka.
  40. Maalämpöpumpun asentaja unohti tiivistää kolmen maalämpöpumpusta lähtevän vesiputken liitoskohdat. Putket jäivät vuotamaan vettä varaston lattialle. Lattia on toki vesieristetty, mutta vietimme kuitenkin alkuyön työmaalla viritellen sinne väliaikaisen putkiston, joka ohjasi valumavedet lattiakaivoon. 
  41. Keittiön saarekkeen kivitasot asennettiin kolmeen kertaan. Ensimmäisellä kerralla liesitasoa varten tasolevyyn tehty aukko oli kaiverrettu väärään kohtaan. Taso meni vaihtoon. Toisella yrityksellä tasolevystä tuli väärän kokoinen. Taso meni taas vaihtoon. Kolmannella kerralla homma meni viimein nappiin, mutta tasoon upotettu pistorasia hajosi, kaapiston oviin tuli kolhuja ja ulko-oven kynnykseen jäi jälkiä kärryistä, joilla tasot kuljetettiin sisälle taloon.
  42. Astianpesukone asennettiin puutteellisesti ja se vuodatti vedet lattialle kun aloimme sitä käyttämään.
  43. Liesitasoon integroitu liesituuletin (huoneilmaan palauttava malli) asennettiin väärin. Poistoilmaputki asennettiin väärin ja jätettiin tiivistämättä.
  44. Lasiterassin syöksytorven alle unohdettiin talon suunnitteluvaiheessa laittaa sadevesikaivo, eikä maaurakoitsija näin ollen asentanut kaivoa eikä sadevesiputkea lasiterassia varten. Jäi meidän omalle vastuullemme kaivaa piha auki, asentaa sadevesikaivo ja sadevesiputki ja yhdistää uusi sadevesiputki talon sadevesijärjestelmään.
  45. Talon ulkomaalaus siirtyi viikkotolkulla Sievitalon aiemmin lupaamaa aikataulua myöhemmäksi, vaikka muistutimme Sievitaloa useita kertoja asiasta. Tämän vuoksi jouduimme itse maalaamaan talon sen julkisivun (ja räystäslaudat, otsalaudat, ikkunoiden ja ovien smyygilaudat, jne.), jolle lasiterassi tulee, koska maalarit pääsivät paikalle vasta lasiterassin asennuksen jälkeen. Tämä kismitti koska olimme maksaneet Sievitalolle talon ulkomaalauksesta. 
  46. Sievitalon maalarit jättivät talon ulkoseinille maalamattomia laikkuja. Vain osittain maalattuja lautoja jätettiin kuivumaan yön ajaksi, minkä vuoksi seinille jäi näkyviä raitoja kohtiin joissa maalaus oli jätetty kesken yön yli. Seinälautojan alapäätyjä ei maalattu. Eikä seinälautojen naulojen kantoja maalattu piiloon, vaan naulankannat jäivät näkyville. Jouduimme itse maalaamaan maalaamatta jääneet kohdat.
  47. Maalämpökaivon asennus jätettiin kesken eikä maalämpötoimittaja tullut oma-aloitteisesti suorittamaan sitä loppuun. Kaivo ja siitä lähtevät keruupiirien suojaputket jätettiin liian korkealle maanpinnasta. Tämä esti kesällä pihatöiden tekemisen. Maalämpökaivon keruupiirien putket jouduttiin irroittamaan kaivosta ja itse kaivo sahattiin lyhyemmäksi. Tämän jälkeen putket jouduttiin ilmaamaan uudestaan.
  48. Sievitalon sähköasentaja jätti maalämmön yhteyteen ottamamme viilennystoiminnon sähkötyöt kesken. Kun talon viilennykselle tuli tarvetta kesällä, alkoi paljastua kummallisuuksia. Viilennys ei lähtenyt päälle. Kun asioita selviteltiin, viilennyksen vaatima IV-koneen tuloilman kanava-anturi oli jätetty asentamatta. Se löytyi asentamattomana ilmanvaihdon kanavapatterin sisältä. Viilennystä ohjaavaan magneettiventtiiliin ei oltu muistettu kytkeä ollenkaan sähköjä. Ja viilennyksen käyttämän lämpökanavapumpun sähkökytkentä oli myös jätetty tekemättä.
  49. Työmaalla piti käydä tarkistamassa tilanne joka ilta. Välillä oli unohdettu ulko-ovi tai varaston ovi auki. Samoin ulkona oleva sähkökaappi. Ja ikkuna. Myös rakennuslämmitin oli useasti sammutettu ja unohdettu laittaa takaisin päälle. Samoin rakennuskuivain. Tai sitten rakennuslämmittimet oli käännetty täysilleen, sulake oli palanut ja talo oli jäänyt ilman sähköjä ja lämmitystä pakkaskelillä. Kadun varresta löytyi tavaraa suojaamattomissa pahvilaatikoissa kastumassa sateessa. Tai sitten tavaratoimituksia joiden suojamuovit ovat rikki (esim. takan materiaalit ja kipsilevyt) oli jätetty kastumaan sateeseen.
  50. Sievitalo asensi taloomme viallisen Valloxin ilmanvaihtokoneen (Vallox 145 MV). Viallisen IV-koneen lämmöntalteenottokenno (LTO-kenno) jäätyi umpeen pakkasilla ja piti taloa ylipaineisena.
  51. Sievitalon asentaja jätti kylpyhuoneessa olevaa ulko-ovea ympäröivän höyrynsulun täysin auki ja piilotti avoimen höyrynsulun listojen taakse. Virhe tuli ilmi kun kylpyhuoneessa alkoi talvipakkasilla tuntua vetoa - talo otti korvausilmaa avoimen höyrynsulun kautta. Avointa höyrynsulkua oli 5,7 metrin matkalla.
  52. Sievitalo tunaroi talomme takaterassin rakentamisen asentamalla korkeussäädettävät terassijalat ylösalaisin ja avaamalla korkeussäädön yli valmistajan ilmoittaman maksimiarvon. Virheen seurauksena lasitettu takaterassi on alkanut kallistua ja pelkäämmekin että se voi romahtaa.
  53. Sievitalon laatoittaja asensi kylpyhuoneen silikonisaumat kiinni likaisiin ja rakennusaikaisen pölyn peittämämiin laattoihin. Silikonisaumat alkoivatkin pian irtoilla laatoista ja ne jouduttiin uusimaan.
  54. Sievitalon laatoittaja tunki kylpyhuoneen seinä- ja lattialaattojen väliset liikuntasaumat täyteen silikonia, mikä on rakennusvirhe. Virhe johti kosteuden patoutumiseen seinälaattojen taakse. Silikonit jouduttiin poistamaan liikuntasaumoista.
  55. Talon tiiveysmittaus jouduttiin uusimaan koska alkuperäisestä tiiveysmittauksesta paljastui liuta epäselvyyksiä.
  56. Talon ja sen lämpimän varaston väliseinään olisi pitänyt asentaa ilmansulku. Näin siksi että lämpimässä varastossamme on painovoimainen ilmanvaihto - siis ei koneellista ilmanvaihtoa, vaan ainoastaan painovoimaiset tulo- ja poistoilmaventtiilit seinillä ("reiät seinissä"). Sievitalo luonnollisesti laiminlöi ilmansulun rakentamisen. Tämä sotki talon ilmanvaihdon - talo otti korvausilmaa varaston seinien venttiileiden kautta. Jouduimme palkkaamaan asiantuntijan selvittelemään asiaa omalla kustannuksellamme ennen kuin Sievitalo suostui korjaamaan asian. Sievitalo lisäsi varastoon jälkikäteen koneellisen poistoilmanvaihdon.
  57. Talon yläpohjassa (ullakolla) Sievitalo laiminlöi lämpöeristeiden asennuksen. Puhallusvillat olisi pitänyt asentaa kauttaaltaan koko yläpohjaan. Sievitalo kuitenkin asensi puhallusvillat vain osaan yläpohjasta. Loppu yläpohja levytettiin umpeen niin ettei sinne ollut kulkua ja suljettuun osaan ei laitettu laisinkaan puhallusvillaa lämpöeristeeksi. Tämä laiminlyönti paljastui siinä vaiheessa kun varastoon jälkikäteen poistoilmanvaihdon lisännyt ilmanvaihtoasentaja sahasi kulkuaukon yläpohjan suljettuihin osiin. Tällöin havaittiin, että lämpöeristeet puuttuivat.
  58. Talon etu- ja takaterassit kyhättiin kasaan käyttäen ruostuvia kiinnikkeitä kestopuisten runkopuupalkkien kiinnittämiseen.

Kuva 2 - liian voimakkaan kuivatuksen vuoksi halkeilevaa betonilattiaa

Kuva 3 - aukko kattotiilien välissä
Kuva 4 - maalilla tahrittuja lattialaattoja
Kuva 5 - seinä jota ei maalattu kokonaan koska seinään nojasi pahvilaatikko

Kuva 6 - kaikkien katon LED-valojen aukkoihin ruiskutettiin tasoitetta ja pohjamaalia

Kuva 7 - kaikkien valaisimien kattorasioihin ruiskutettiin tasoitetta ja pohjamaalia

Lisää kuvia ja Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.




Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se