Muuttovalmis vai täysvalmis talopaketti?

Talopaketteja saa erilaisilla valmiustasoilla. Perinteisiä vaihtoehtoja ovat materiaalipaketti, sisustusvalmis ja muuttovalmis. Suurimmalla osalla talopakettitoimittajista muuttovalmis on laajin toimitussisältö. Muuttovalmis on käsitteenä melko harhaanjohtava koska siinä jää todella monta asiaa vielä tilaajan itse tehtäväksi. 

Muuttovalmiin toimitussisällön laajuus vaihtelee hieman eri talopakettitoimittajien välillä. Joissakin tapauksissa tilaaja on mm. vastuussa jopa tavaran vastaanotosta, suojaamisesta ja sisäänkannosta työmaalla. Joillakin toimittajilla nämä työvaiheet kuuluvat muuttovalmiiseen toimitussisältöön tai ne voi ostaa lisäpalveluna.

Kysyimme tarjousta muuttovalmiista talosta Design-talolta ja Kannustalolta. Kannustalon tarjouksen viimeisillä sivuilla listattiin tilaajan vastuulle jäävät toimenpiteet. Listan pituus, 39 ranskalaista viivaa, alkoi suorastaan pelottamaan meitä. Alkoi tuntua selvältä että oma rajallinen vapaa-aika ei tulisi riittämään muuttovalmiin taloprojektin koordinointiin.

Päädyimme lopulta etsimään toimittajia jotka tarjoavat niin sanottua täysvalmista talopakettia. Täysvalmiskin on osittain harhaanjohtava käsite koska siinäkin tilaajalle jää vielä tiettyjä toimenpiteitä. Täysvalmiita taloja toimittavat ainakin Saaga-talot ja Sievitalo. Me lähdimme liikkeelle Sievitalon kanssa. Sievitalolta löytyy täysvalmis toimitussisältö. He käyttävät siitä nimeä Sievitalo Täysin Valmis -talopaketti (entinen nimi oli Sievitalo Huoleton). Tosin toimitussisällön nimi tuntuu vaihtuvan joka vuosi. Vuonna 2021 se oli Sievitalo Huoleton. Vuonna 2022 nimi oli Sievitalo Täysin Valmis. Ja vuonna 2023 nimi on Sievitalo MuuttovalmisPlus.

Toisena vaihtoehtona lähdimme selvittelemään minkä hintaiseksi tulisi palkata joku kolmas taho hoitamaan muuttovalmiin taloprojektin projektinjohdon. Selvittelimme asiaa paikallisen insinööritoimiston kanssa. Lopputulos oli että täysvalmis talopaketti olisi todennäköisesti meille helpompi ja turvallisempi vaihtoehto.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se