Lattialämmityksen putket vuotavat ja työmaalle toimitettiin väärää parkettia

Viime viikolla hommat Sievitalomme työmaalla pysähtyivät kun paljastui että Parlan parkettitoimitus oli sekundaa. Lattia-asentajat eivät löytäneet toimituksesta tarpeeksi käyttökelpoisia parkettilankkuja ja jättivät siksi hommat kesken. Viime viikon loppuun mennessä työmaalla piti olla parketit, listat ja väliovet asennettuna, mutta kaikki tämä jäi tekemättä. Tällä viikolla piti hoitaa sähkötyöt, mutta nekin jäivät tekemättä. Mitäs viikon aikana sitten tapahtui? Maalämpöhommia. Nekään eivät menneet ihan putkeen. Ensimmäinen ongelma, joka tuli vastaan oli että Perustava Infran asentaja oli jättänyt edellisellä viikolla maalämmön keruupiirien putkien asennuksen kesken vaikka hänen piti tehdä homma valmiiksi. Tämä esti maalämpöpumpun kytkemisen keruupiiriin. Toinen ongelma oli että maalämmön asentaja jätti vesikiertoisen lattialämmityksen tulo- ja menoputket tiivistämättä ja ne jäivät tihkuttamaan vettä lattialämmityksen putkien suojavalun päälle, mistä vesi tulvi yli varaston lattialle. Kolmas ongelma oli että perjantaina toimitettiin Parlan sekundaparketin tilalle väärää parkettia. 

Maanantai

Maanantaina työmaalla oli hiljaista. Päivän ainoa edistysaskel oli että keittiön ja kodinhoitohuoneen kivitasojen toimittaja kävi ottamassa mitat kalusteista.

Tiistai

Tiistaiaamuna maalämpöjärjestelmän asentaja soitteli työmaalta. Työmaalla ei ollut ketään paikalla, joten hän ei ollut päässyt taloon sisälle. Ja koska meidän taloprojektimme projektipäällikkö Sievitalon puolelta on lomalla, maalämpöasentaja soittikin meille, jotta pääsisi sisälle työmaalle. 


Iltapäivällä asentaja soitteli uudelleen. Oli käynyt ilmi että edellisellä viikolla työmaalla vieraillut Perustava Infran työmies oli jättänyt hommat puolitiehen. Kumpaakaan maalämmön keruupiirin putkea ei oltu vedetty talon lämpimään varastoon, missä maalämpöpumppu sijaitsee. Toisen putken pää oli jäänyt talon ryömintätilaan. Toinen putki oli puolestaan jäänyt jumiin jonnekin sokkelin alle. Putki kulkee sokkelin ali leveämmän suojaputken sisällä, mutta suojaputkessa on sokkelin lähettyvillä jyrkkä mutka. Perustava Infran asentaja ei ollut saanut yksin työnnettyä keruupiirin putkea mutkan läpi. Niinpä hän oli jättänyt hommat kesken, poistunut työmaalta, eikä kertonut kenellekään että keruupiirit jäivät tuomatta maalämpöpumpulle asti. JTO - Jonkun Toisen Ongelma. Niin sitä pitää. 

 

Maalämpöasentaja kertoi puhelimessa ettei hän pysty yksinään vetämään keruupiirin putkea sokkelin ali. Hän tarvitsisi apua. Eipä siis muuta kuin työpäivän keskeytys ja siirtyminen työmaalle. Työmaalla asentajaa ei maan yläpuolella näkynyt. Hänet löysi ryömimällä talon ryömintätilaan.

 

Tämä taitaa olla jo kolmas keikkamme talon ryömintätilaan. Ensimmäinen kerta oli kun jouduimme vetämään talon lämpimään varastoon sähköt jatkojohdolla maalämmön läpivientien kautta sen jälkeen kun Sievitalon timpurit olivat levyttäneet varaston erilleen muusta talosta. He jättivät lämpimän varaston ilman lämmitystä ja sähköjä pakkasella. Toinen keikka oli kun Sievitalon sähkömiehet unohtivat vetää valokuidun ryömintätilasta alapohjan läpi talon ryhmäjakokeskukseen. Jouduimmekin itse pujottamaan kaapelin ryömintätilasta alapohjan läpiviennin kautta ryhmäjakokeskukseen. 


Ryömintätilassa liikutaan, no, ryömimällä. Tila kun on vain noin 80cm korkea ja sinne kannakoitujen viemäriputkien kohdalla ehkä puolet siitä. Siellä on myös pilkkopimeää. 

 

Ryömiskelyn jälkeen tehtäväksi muodostui maalämpöasentajan avustaminen. Asentaja kampesi keruupiiren putken päätä ryömintätilassa ja itse piti työntää putkea kaikin voimin takapihalta käsin sokkelin ali ryömintätilaan. Kommunikaatio ryömintätilaan hoitui avatun ryömintätilan tuuletuspaalun kautta. Pienen ponnistelun jälkeen keruupiiri putkahti suojaputken mutkasta läpi. Asentaja pääsikin jatkamaan hommia. 

 

Mutta hommat keskeytyivät taas kun maalämpöasentaja huomasi että Perustava Infran asentaja oli jättänyt maalämmön keruupiirin putket liian lyhyiksi. Putkien pituus ei kerta kaikkiaan riittänyt maalämpöpumpulle saakka. Maalämpöasentaja joutuikin jatkamaan putkia ryömintätilasta käsin.

 

Ongelmien vuoksi asentaja ei saanut maalämpöä päälle illan aikana vaan palaisi työmaalle keskiviikkoaamuna. 

 

Maan pinnalla maalämmön keruupiirin putket näyttävät tältä:

Putket kulkevat sokkelin ali ryömintätilaan, josta ne menevät varaston alapohjan läpi maalämpöpumpun viereen:

Sievitalon eri asennusporukat ovat jättäneet ryömintätilaan projektin aikana kaikenlaista jätettä. Sieltä löytyy muun muassa pahvia, jota siellä ei missään nimessä saisi olla. Pahviin muodustuu tuolla kylmässä kostessa tilassa ajan myötä mikrobikasvustoa.


Tiistaina työmaalla kävi myös Sievitalon siivooja tekemässä "välisiivouksen". Tämä tarkoitti sitä että hän kantoi viisi pahvilaatikkoa roskalavalle. Lattialla lojuvat muut roskat ja sahanpuru jäivät siivoamatta.

Keskiviikko

Keskiviikkona maalämpöasentaja jatkoi hommia työmaalla. Työpäivä venähti aina myöhäiseen iltaan saakka. Suuntasimmekin päivän päätteeksi työmaalle tarkistamaan tilanteen. Ja hyvä että suuntasimme, koska varaston lattialla lainehti vesi ja lattialaattojen päälle laitetut suojapahvit olivat läpimärkiä:


Vesi oli kastellut lattialaattojen suojaksi laitetut pahvit läpimäriksi:

Aloimme ensi töiksemme kuivaamaan lattiaa, mutta vettä tuntui tulevan koko ajan jostain lisää. Ryhdyimmekin tutkimaan varastossa sijaitsevasta maalämpöpumpusta lähteviä putkia. Paljastui että putket vuotivat. Maalämpöasentaja oli unohtanut tiivistää putkien liitoskohdat hampulla ainakin kolmessa eri putkessa, mukaanlukien vesikiertoisen lattialämmityksen tulo- ja menovesiputket eli siis putket, joiden kautta lämmin vesi kulkee maalämpöpumpusta ympäri taloa ja palaa takaisin pumppuun. 

 

Emme oikein käsittäneet mitä tässä oli tapahtunut. Ilmeisesti asentaja oli laittanut maalämpöpumpun päälle, mutta ei ollut jäänyt paikalle tarkkailemaan että toimiiko kaikki niin kuin pitää.


Entäs nyt? Kello oli jo yli iltakymmenen ja kolmesta putkesta valui vettä lattialle jatkuvasti. Emme uskaltaneet lähteä sammuttamaan maalämpöpumppua tai sulkemaan venttiileitä omin päin. Saimme asentajan kiinni tekstiviestillä. Hän lupasi tulla paikalle heti aamulla. Mutta aamuun oli vielä pitkä aika.


Emme rohjenneet jättää putkia vuotamaan vapaasti yön ajaksi. Vesi valui putkista lattialämmityksen putkiston suojavalun päälle. Sieltä se tulvi yli varaston lattialle. Suojavalun päälle muodostuvan vesilammikon reuna kohosi sen verran lähelle seinän kipsilevyjä, että tässä olisi kosteusvaurio lähellä:

Virittelimmekin alkuyön aikana vuotavien putkien ympärille ilmastointiteipistä ja putkenpuolikkaista tilapäisratkaisun joka ohjasi vuotovedet varaston lattiakaivoon:

Seurasimme kyhäelmämme toimintaa aamuyöhön saakka. Se näytti pitävän varaston kuivana. Jätimme rakennuslämmittimen kuivattamaan kastuneita paikkoja ja suuntasimme muutaman tunnin yöunille.

 

Meillä on Sievitalon Täysin Valmis -toimitussisältö, jossa "sinä hankit tontit ja teet valinnat, muusta sinun ei tarvitse huolehtia". Paitsi ehkä toimia maalämpöpumpun asentajan avustajana ja viettää yösi työmaalla huolehtimassa vuotavista putkista.

Torstai

Torstaiaamuna maalämpöasentaja kävi tiivistämässä tiivistämättä jääneet putkiliitokset. Koska vettä oli vuotanut lämmitysverkostosta pois runsain mitoin, oli paine lattialämmityksen putkistossa laskenut ja se piti nostaa takaisin riittävälle tasolle. 


Torstai-iltana meitä odotti työmaalla maalämpöpumppu joka oli keskeyttänyt talon lämmityksen. Sen näytössä luki että "Ei lämmitystarvetta". Pumpun kompressori ei ollut päällä ja pumppu ei myöskään pumpannut vettä lattialämmityksen putkistoon. Jaa. Kukaan ei missään vaiheessa ohjeistanut meitä miten maalämpöpumpun käyttöönotto pitäisi hoitaa. Työmaata on viime aikoina lämmitetty kahdella rakennuslämmittimellä. Molemmat olivat yhä päällä. Ulkona oli 15 astetta pakkasta. Emme tohtineetkaan vielä sammuttaa rakennuslämmittimiä ja jättää talon lämmitystä maalämpöpumpun varaan, joka ei nähnyt 15 asteen pakkasella tarvetta lämmittää taloa.

Perjantai

Perjantain ainoa tapahtuma työmaalla oli että uudet parketit saapuivat:

Ehdimme olla hetken asiasta huojentuneita, kunnes tarkistimme parketin mallin. Työmaalle oli toimitettu väärää parkettia! Nyt siellä seisoo nurkissa yli sata pakettia parkettia. Niistä puolet on sekundaa (mutta oikeaa mallia) ja puolet väärää parkettia (mutta ei sekundaa). Mitenköhän tässä nyt käy? Työmaalle tuotu väärä parketti ei ollenkaan vastaa sitä parkettia mistä olemme maksaneet - ei ulkonäöltään, ei laadultaan, eikä hinnaltaan. Sävy on eri, parketti on paljon oksaisempaa ja myös merkittävästi halvempaa. Tässä on nyt valinnan paikka. Joko tuo väärä parketti asennetaan tai sitten jäämme odottamaan uutta parkettia, mikä siirtää talon valmistumista vähintään kahdella viikolla eteenpäin.


Perjantaina myös soittelimme maalämpöjärjestelmän toimittajalle ja saimme heiltä ohjeet maalämpöjärjestelmän käyttöönotolle. Pitäisi toimia niin että seuraavien päivien aikana meidän pitäisi hiljakseen säätää rakennuslämmittimien tehoja pienemmälle. Samalla maalämpöpumpussa huonelämpötilaa pitäisi nostaa aste kerrallaan ylöspäin. Jos rakennuslämmittimet sammuttaisi liian aikaisin, kävisi niin että talo jäisi liian kylmäksi. Kestää oman aikansa ennen kuin vesikiertoinen lattialämmitys saa nostettua betonilaatan lämmön sen verran korkeaksi että lämpöä alkaa siirtyä huonetiloihin. Toisaalta jos maalämpöpumpussa nostaa huonelämpötilaa liian voimakkaasti, putkistoon menee liian kuumaa vettä, mikä voi johtaa betonilattian halkeiluun.

 

Lisäksi valvojamme ohjeisti meitä pitämään päivittäin kirjaa lattialämmityksen putkiston painearvoista. Painearvojen perusteella voidaan päätellä onko putkistossa vuotokohtia. Meidän betonilattiamme on halkeillut sen verran paljon että valvoja oli aiemmin huolissaan siitä, että ovatko putket säilyneet ehjinä.

Lauantai

Lauantaina häärimme työmaalla itse. Lunta oli kerääntynyt yön aikana pihatielle paikoitellen yli puoli metriä, joten lumitöissä kului aikansa. Lisäksi asensimme postilaatikon. Talon käyttöönottotarkastus ei kuulemma mene läpi jos postilaatikko puuttuu.

Ensi viikko

Tätä kirjoitettaessa on jäljellä enää viisi työpäivää siihen kun talon pitäisi aikataulun mukaan olla valmis. Aika paljon asioita on kuitenkin vielä vaiheessa:
  • Parketin asennus
  • Katto-, lattia-, ovi- ja ikkunalistojen asennus
  • Väliovien karmien ja itse väliovien asennus
  • Sähkötyöt sisällä ja ulkona (pistorasiat, ulkopistorasiat, valokatkaisimet, valojen kattorasiat, katon LED-spotit, ulkovalot, jne.)
  • LVI-työt (WC-istuimet, hanat, altaat, suihkut, ilmanvaihtoventtiilit, ilmanvaihtokone, jne.)
  • Keskuspölynimuri
  • Talon pääovi
  • Kiintokalusteasennuksen viimeistely (kivitasot, kalusteisiin integroitujen kodinkoneiden kalustelevyovien asennus, WC:n kesken jäänyt peilikaappi, yhden makuuhuoneen kesken jäänyt vaatekaappi, jne.). 
  • Kivitasot. Ne tilattiin vasta tämän viikon perjantaina, joten saa nähdä ehtivätkö ne työmaalle ensi viikon aikana, niitä kun ei ole vielä edes valmistettu.
  • Puuttuvat smyygilaudat osassa ovista ja ikkunoista
  • Varaston portaat
  • Maalaustyöstä tekemämme reklamaatiot (joita on paljon - kokonaisia huoneiden seiniä ja kattoja joudutaan maalaamaan uusiksi)
  • Rännikaivot
  • Saunan lauteet, kiuas, ja LED-valot
  • Saunan puolilasiseinä
  • Tiilikatteen kaksi reikää
  • Loppusiivous

Nähtäväksi jää että saadaanko tämä kaikki valmiiksi vain viiden työpäivän aikana. Periaatteessa se on mahdollista jos paikalla on monta asentajaa samaan aikaan läpi koko viikon. Oma arviomme on kuitenkin että valmista ei tule ajallaan. Viikon päästä nähdään sitten olimmeko tässä arviossa oikeassa vai väärässä...

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä. Lista projektin vastoinkäymisistä on täällä. Kokemuksiamme Sievitalon Täysin Valmis / MuuttovalmisPlus -talopaketista löytyy puolestaan täältä.

 

 

 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se