Työvaiheiden tekoa aivan väärässä järjestyksessä

Meidän Sievitalo-piinamme venyy venymistään, mutta toivottavasti nyt ovat jo viimeiset viikot käsillä (olemme tosin tainneet todeta näin jo useamman kerran). Alun perin projektin piti kestää kuusi kuukautta mutta nyt siihen on hujahtanut jo kymmenen. Syypää viiveille on oman tuntumamme mukaan suurimmilta osin Sievitalon huono projektinhallinta. Asioita ei oikein suunnitella, työvaiheita tehdään epäloogisessa järjestyksessä, eivätkä aikataulut pidä. Olemme yrittäneet muistutella Sievitaloa asioista, mutta yhteyshenkilömme (projektipäällikkö) ei yleensä vastaa puheluihimme, tekstiviesteihimme, WhatsApp-viesteihimme, sähköpostiviesteihimme, eikä soittopyyntöihimme. Kirjepostia emme ole vielä kokeilleet, mutta tuskinpa sekään tuottaisi tulosta.

Viimeisin esimerkki asioiden huonosta suunnittelusta on kolmen työvaiheen kokonaisuuden suunnittelu - talon ulkomaalaus, lasiterassin asennus ja pihatyöt. Järkevin tapa hoitaa nämä hommat olisi maalata talo ensin. Kun talo on maalattu, seuraavaksi kannattaisi asentaa lasiterassi (näin vältetään talon maalaaminen lasiterassin sisäpuolella, yläpuolella ja sivustoilla). Maatyöt kannattaisi jättää viimeiseksi etteivät maalarit ja lasiterassin asentajat mm. työskentele jo kylvetyn nurmikon päällä. Asiat oli meidänkin projektissamme tarkoitus tehdä edellämainitussa järjestyksessä, mutta toisin kävi.

Olimme Sievitalon kanssa sopineet että maalarit aloittaisivat hommat huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa - heti kun tulisi vastaan tarpeeksi lämmin ja poutainen rupeama. Sellaisia oli tarjolla, mutta Sievitalon maalareita ei lupauksista huolimatta paikalle saatu. Lopulta maalausajankohta saatiin sovittua, mutta sitä siirrettiin niin monta kertaa eteenpäin että menimme laskuissa sekaisin. Tieto siitä, että maalaustyöt siirtyvät tuli pahimmillaan vasta samana aamuna jolloin maalaustöiden piti alkaa. Tästä koitui meille ylimääräistä harmia, koska sovimme turhaan poissaoloja töistä ja jouduimme valmistelemaan pihapiirin maalaustöitä varten maalareiden ohjeistuksen mukaisesti useampaan kertaan. Maalaushommat jäävät näillä näkymin noin puolitoista kuukautta aikataulusta jälkeen.

Valitettavasti ulkomaalaus näyttäisi nyt jäävän työvaiheista nimen omaan viimeiseksi. Lasiterassi on jo tätä blogipostausta kirjoitettaessa paikallaan ja maatyöt tehdään viikko ennen ulkomaalausta. Tässä ei ole minkäänlaista järkeä. Talon maalaaminen lasiterassin sisäpuolelta, yläpuolelta ja vierestä hankaloittaa maalausurakkaa merkittävästi. Jouduimmekin lopulta itse maalaamaan talon sen julkisivun, jolle lasiterassi tulee, vaikka olemme maksaneet Sievitalolle talon maalaamisesta.

Myös talon maalaaminen vasta pihatöiden jälkeen aiheuttaisi omat ongelmansa. Maalarit joutuisivat kävelemään kylvetyn nurmikon päällä ja heidän rakennustelineensä rikkoisivat tasoitetun nurmikkomullan talon sivustoilla. 

Ulkomaalauksen, lasiterassin ja pihatöiden aikataulutus näytti siis olevan menossa täysin pieleen. Tällaiseen sekoiluun olemme Sievitalo-projektissamme jo tottuneet, mutta toki se edelleenkin turhauttaa, koska siitä koituu meille ylimäräistä harmia. Aikaisemmin olemme työvaiheiden järjestyksen suunnittelematta jättämisen vuoksi esimerkiksi puhdistaneet maalarin maalilla sotkemia lattia- ja seinälaattoja (laatoitettavat huonetilat olisi kannattanut maalata ennen kuin ne laatoitetaan), suojanneet lattiapintoja (sähkötyöt ja sisämaalaus kannattaisi tehdä kokonaisuudessaan ennen parketin asennusta) ja kantaneet tavaraa työmaalla ympäriinsä (kiintokalusteiden asennus olisi kannattanut hoitaa loppuun ennen parketin asennusta, jotta aikaa ei olisi palanut kiintokalustepakettien siirtämiseen huoneesta toiseen pois parkettiasennuksen tieltä).

Olimme tietysti yrittäneet olla Sievitaloon yhteydessä työvaiheiden järjenvastaisesta järjestyksestä, mutta tälläkään kertaa emme vastausta saaneet. Kuluvan viikon maanantaiaamuna odottelimmekin kaivinkonetta paikalle, koska meille oli ilmoitettu pihatöiden alkavan silloin. Aamu meni ja kaivuria ei paikalle tullut. Sen sijaan paikalla ilmestyivät Sievitalon maalarit, joiden piti tulla työmaalle vasta viikon kuluttua. Kerroimme maalareille että pihatyöt alkavat hetkenä minä hyvänsä. Kaverit eivät tästä ilahtuneet, vaan olivat jo aikeissa poistua ja palata ensi viikolla. Soitimme kuitenkin maaurakoitsijalle tarkistaaksemme että olisiko maatyöt ja ulkomaalaus mahdollista tehdä samaan aikaan. Tämä ei vaikuta nopeasti ajateltuna hyvältä ajatukselta, koska kuivan maa-aineksen kaatamisesta nouseva pöly saattaisi tarttua kosteaan maalipintaan, maa-ainesta ei päästäisi levittämään maalaustelineiden alle ja muutenkin ajatus kaivurista työskentelemässä maalaustelineiden läheisyydessä kuulostaa työturvallisuusriskiltä. Maaurakoitsija ilmoitti että pihatöitä on siirretty viikolla eteenpäin. Kukaan vaan ei ollut vaivautunut meille asiasta kertomaan (tällainen kommunikaation puute asiakasta kohtaan on muuten myös ollut tuttua touhua tässä projektissa). No, mutta ainakin ulkomaalaus ja pihatyöt toteutuvat lopulta kuitenkin oikeassa järjestyksessä (paitsi jos sadepäivät hidastavat maalaushommia, mikä johtaisi pihatöiden ja ulkomaalauksen menemiseen osittain päällekkäin).

Maalaustöiden lopputuloksesta voisimme kirjoitella enemmän niiden valmistuttua. Mutta alku vaikuttaa kaikkea muuta kuin lupaavalta. Yksi perussäännöistä maalauksessa on että ulkoseinälaudat pitäisi maalata yhdellä kertaa koko pituudeltaan, jotta maalipintaan ei jäisi "saumakohtia". Sievitalon maalarit eivät tätä sääntöä noudata, vaan maalaavat useita lautoja kerralla ja jättävät osittain maalatut laudat yön yli kuivumaan. Tämä varmistanee sen että lautoihin jää mahdollisimman näkyviä saumoja. Huokaus. Tätäkään ei tehdä kunnolla. Allaolevassa kuvassa on yksi tyylinäyte.

Maalaustöiden ohella myös kiintokalusteiden suhteen on tapahtunut edistystä. Kuten edellisessä blogipostauksessamme kirjoitimme, kiintokalustetoimittajamme Aina-keittiöt jätti kiintokalusteiden asennuksen kesken eikä useamman kuukauden jälkeenkään ollut halukas viemään asennusta loppuun toistuvista reklamaatioista huolimatta. Pienenä valopilkkuna kiintokalusteet saatiin lopulta valmiiksi viime viikolla kun Sievitalo palkkasi kolmannen osapuolen asentajat viemään hommat maaliin Aina-keittiöiden puolesta. Kaikkiaan kiintokalusteet taisivat valmistua noin puoli vuotta aikataulusta jäljessä ja meillä onkin jo useamman kuukauden kokemus keskeneräisten kiintokalusteiden keskellä elämisestä. Aina-keittiöt on osoittaunut monella tapaa huonoksi valinnaksi. Kuulimme että emme ole suinkaan ainoat Aina-keittiöiden asiakkaat joilla on ollut vaikeuksia saada kiintokalusteiden asennus valmiiksi. 

Lisää taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy täältä.



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se