Kiintokalustetoimittaja meni konkurssiin

Meidän Sievitalomme ehti valmistua ennen rakennusalan parhaillaan meneillään olevaa ahdinkoa. Ahdingon myötä isoista talopakettitoimittajista Jukkatalo meni viime vuonna konkurssiin, mutta Sievitalo on pysynyt vielä pystyssä, vaikka tekeekin tappiota ainakin tuoreimpien saatavilla olevien talouslukujen perusteella (12/2022).

Talomme takuuasioihin eivät rakennusalan konkurssit, mukaanlukien Sievitalon aliurakoitsijoiden mahdolliset konkurssit, ole tähän saakka vaikuttaneet.

Kokemuksemme on ollut että Sievitalon takuuasiat ovat peliä, jossa Sievitalo sysää vastuuta aliurakoitsijoille. Aliurakoitsijat sysäävät puolestaan vastuuta toisilleen tai takaisin Sievitalolle. Valitettavan usein olemme törmänneet tilanteeseen, jossa kukaan ei ota vastuuta mistään ja näin ollen tarvitaan tukea Kuluttajaneuvonnalta. Olemme kirjoittaneet haasteistamme takuuasioissa aiemmissa blogikirjoituksissa:

Takuuasiat ovat Sievitalon kanssa olleet sen verran hankalia, että jos Sievitalon aliurakoitsija sattuisi menemään konkurssiin, Sievitalo tuskin ottaisi reklamaatioista koppia, vaan ne jäisivät hoitamatta.

Asia tuli meille ajankohtaiseksi kun takuuasioiden keskellä paljastui että talomme kiintokalustetoimittaja oli mennyt kesken kalusteiden takuuajan konkurssiin.

Sievitalo ei meille konkurssista kertonut. Sen sijaan he väistivät tuoreimman reklamaatiomme kiintokalusteista kehottaen meitä olemaan suoraan yhteydessä (konkurssiin menneeseen) kiintokalustetoimittajaan.

Tämä oli mielenkiintoinen kehotus, koska konkurssiin mennyt kiintokalustetoimittaja on irtisanonut henkilöstönsä ja sulkenut myymälänsä. Firman mentyä nurin sen puhelinnumerot on lakkautettu ja sähköpostiinkin saa vastauksena vain virheilmoituksen jossa kerrotaan että osoitetta ei ole olemassa. Yrityksen toimitusjohtaja vaikuttaisi jääneen työttömäksi.

Oletettavissa oleva lopputulos lienee että jäljelläolevat kiintokalustetoimittajan hoitamattomat reklamaatiot jäävät hoitamatta.

Kiintokalustetoimittajan konkurssia ei tietenkään voi verrata ongelmiin, jotka syntyisivät jos koko Sievitalo ajautuisi konkurssiin. Jukkatalon konkurssitilanteessa jäivät 50 omakotitalon työmaat kesken ympäri Suomea. Mutta kiintokalustetoimittajan konkurssi on silti hyvä muistutus siitä kuinka epävarma tilanne rakennusalalla nyt on. Meneillään olevaa uudisrakentamisen ja korjausrakentamisen yhtäaikainen romahdus on myrkkyä alan toimijoille.

Toivoa sopii että tilanne alkaisi vuoden aikana kääntymään parempaan suuntaan.

Kuva ajalta, jolloin kiintokalusteiden asennus oli vielä vaiheessa


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se