Tiiveysmittaus jouduttiin uusimaan epäselvyyksien vuoksi

Meidän Sievitalo-piinamme saa aina vaan omituisempia käänteitä. Nyt nimittäin paljastui että talon alkuperäiseen tiiveysmittaukseen liittyi tukku epäselvyyksiä. Taloon tehtiinkin lopulta uusi tiiveysmittaus, koska alkuperäisen tiiveysmittauksen tuloksia ei voitu pitää luotettavina.

Alkuperäisen tiiveysmittauksen luotettavuutta alettiin epäillä kun Sievitalostamme löytyi 5,7 metriä pitkä avoin höyrynsulku takaterassille johtavan ulko-oven ympäriltä. Näin ison aukon olisi ilman muuta pitänyt paljastua talon tiiveysmittauksessa. Jäikin suureksi mysteeriksi, että miten ihmeessä avoin höyrynsulku oli voinut jäädä ammattimaiselta tiiveysmittaajalta huomaamatta. Asiaa alettiin selvittämään. Lopulta paljastui muitakin puutteita, kuten useita tiivistämättömiä alapohjan läpivientejä, joiden olisi myös ilman muuta pitänyt paljastua talon alkuperäisessä tiiveysmittauksessa.

Alla on lueteltu epäselvyyksiä, jotka löysimme käymällä läpi vanhoja sähköposteja ja reklamaatioita, kertaamalla valvojamme kanssa vaihdettuja WhatsApp-viestejä ja tutkimalla talosta sen rakennusaikana otettuja valokuvia.

Asiakkaalle ei pyynnöistä huolimatta ilmoitettu tiiveysmittauksen ajankohtaa

Pyysimme Sievitaloa useita kertoja ilmoittamaan meille talon tiiveysmittauksen ajankohdan. Halusimme olla mittauksessa paikalla, koska meidän vastaava mestarimme oli meille niin suositellut. Toistuvista pyynnöistä huolimatta Sievitalo ei meille ajankohtaa ilmoittanut, vaan tiiveysmittaus suoritettiin meiltä pimennossa.

Valvojaa ei päästetty sisälle taloon tiiveysmittauksen aikana

Taloprojektille palkkaamamme ylimääräinen valvoja kertoi meille että hän oli sattumalta osunut paikalle työmaalle tiiveysmittauksen aikana. Sievitalon timpurit ja tiiveysmittaajat eivät kuitenkaan päästäneet häntä sisälle taloon tiiveysmittausta seuraamaan. Verukkeena käytettiin sitä, että talon työmaaoveen oli asennettu talon alipaineistuksessa käytettävä ovikehikko ja tiivistyskangas. Talon uusintatiiveysmittauksessa kuitenkin selvisi että ovikehikon ja tiivistyskangaan poistaminen on todella helppoa - tiiveysmittaajat availivat kehikkoa ja kangasta toistuvasti käydäkseen hakemassa puuttuvia työkaluja autostansa.

Tiiveysmittaus tehtiin ennen kuin ikkuna- ja oviaukot oli puhkaistu

Ylivoimaisesti suurin omituisuus talomme alkuperäisessä tiiveysmittauksessa selvisi tutkimalla kuvia, jotka työmaalta oli otettu tiiveysmittauspäivän iltana. Kuvista paljastui että tiiveysmittauksen aikana talon ikkunat ja ovet olivat olleet vielä suojassa elementtitehtaalla asennettujen höyrynsulkumuovien takana. Näin ollen tiiveysmittauksessa ei koskaan varmennettu ikkunoiden ja ovien tiiveyttä. Tämä selittikin miksi 5,7 metrin aukko takaterassin ulko-oven höyrynsulussa jäi tiiveysmittauksessa huomaamatta - koko aukkoa ei oltu vielä edes puhkaistu tiiveysmittaushetkellä. Tiiveysmittauspäivän iltana takaterassin ulko-ovi näytti tältä:

Kuvasta näkyy kuinka tiiveysmittauksen aikana takaterassin ulko-ovi oli ilmatiiviisti peitossa elementtitehtaalla asennetun höyrynsulkumuovin takana. Höyrynsulkumuovi viillettiin auki vasta pitemmän aikaa tiiveysmittauksen jälkeen.

Saman kaavan mukaisesti talon muitakin ikkunoita oli ilmatiiviisti suojassa höyrynsulkumuovien takana:

On täysin käsittämätöntä että tunnetun tiiveysmittauksia suorittavan yrityksen mittaaja suostui suorittamaan tiiveysmittauksen talossa, jonka ikkuna- ja oviaukkoja ei oltu vielä edes puhkaistu. Tiiveysmittausta ei oikeastaan ole mitään järkeä suorittaa kyseisissä olosuhteissa. Ainoa järkeenkäypä syy toimia näin on jos tiiveysmittauksen tuloksia halutaan kaunistella. Ilmatiiviisti höyrynsulkumuovin taakse suljetut ovi- ja ikkuna-aukot kun ovat todellakin ilmatiiviit, mikä oleellisesti parantaa tiiveysmittauksen tulosta.

Talon ulko-ovi oli tiiveysmittauksen aikana vielä asentamatta

Talon alkuperäiseen tiiveysmittausraporttiin oli kirjattu että tiiveysmittauksen tilaaja (Sievitalo) oli ilmoittanut talon olevan valmis tiiveysmittausta varten, mutta kuitenkin tiiveysmittauspäivänä talon pääovi oli vielä asentamatta. Näin ollen pääovea ympäröivän höyrynsulun tiiveyttä ei koskaan varmistettu tiiveysmittauksessa. 

Tiiveysmittauksen aikana pääoven tilanne näytti lähestulkoon tältä:

Eli lopullinen pääovi oli tiiveysmittauksessa vielä asentamatta paikalleen. Lisäksi pääoven vieressä ja yläpuolella olevat ikkunat olivat ilmatiiviisti suojassa elementtitehtaalla asennetun höyrynsulkumuovin takana. Tai itse asiassa oven oikealla puolella oleva ikkuna oli vieläpä kipsilevyn takana piilossa - ylläoleva kuva on otettu useita päiviä tiiveysmittauksen jälkeen.

Talon sisäseinät oli jo levytetty tiiveysmittausta suoritettaessa

Paras ajankohta tehdä uudisrakennuksen tiiveysmittaus on silloin kun talon höyrynsulku on vielä paljaana (linkki). Tällöin vuotokohdat höyrynsulussa on helppo havaita ja paikata.

Sievitalo ei tätä logiikkaa tietenkään seurannut, vaan tiiveysmittaus tehtiin vasta siinä vaiheessa kun talon sisäseinät oli jo levytetty. Tässä ei siinä mielessä ole mitään järkeä, että tiiveysmittauksessa löydettyjen vuotokohtien paikkaaminen vaatisi kipsilevyjen irroittamista. Eivätkä vuotokohdat ole edes kovin helposti havaittavissa kipsilevyjen takana.

Syy sille miksi Sievitalo suoritti tiiveysmittauksen vasta seinien levytyksen jälkeen ei koskaan selvinnyt meille, ei vaikka kysyimme Sievitalolta asiasta. Mahdollisia syitä ovat joko puhdas laiskuus ja/tai halu kaunistella tiiveysmittauksen tuloksia. Talon ollessa jo levytetty pieniä vuotokohtia ei enää kannata lähteä paikkaamaan. Ja lisäksi levytetty talo on tiiviimpi kuin levyttämätön, joten pienet vuotokohdat eivät levytetyssä talossa välttämättä edes enää tule ilmi. Ja kas näin vältetään näpertely, jota höyrynsulun pienten aukkojen teippaaminen vaatisi. Asiakas tässä toki häviää, koska taloon jää vuotokohtia. Mutta kukapa nyt asiakkaasta välittäisi.

Tiiveysmittauksessa jäi huomaamatta kolme tiivistämätöntä alapohjan läpivientiä

Reklamoituamme tiiveysmittauksen epäselvyyksistä taloon tehtiin lopulta uusi tiiveysmittaus. Uusintatiiveysmittauksessa talosta löytyi lisää vuotokohtia, joiden olisi ilman muuta pitänyt tulla ilmi jo ensimmäisessä tiiveysmittauksessa:

  • Takaterassin ulko-oven 5,7m aukko höyrynsulussa tosiaan vuoti kuin seula. Höyrynsulku tiivistettiin, jotta uusintatiiveysmittaus pystyttiin suorittamaan; ulko-oven ympäristö vuoti niin pahasti että tiiveysmittauksen lopputulos ei olisi ollut hyväksyttävä.
  • Talosta löytyi hulppeat kolme täysin tiivistämätöntä alapohjan läpivientiä. Tiiveysmittauksessa luodussa alipaineessa selvisi että taloon virtasi ilmaa talon alapohjasta (eli ryömintätilasta).
  • Käyttöullakon luukun reunat oli tiivistetty puutteellisesti. Tiiveysmittauksessa kylmää ulkoilmaa virtasi runsaasti taloon käyttöullakon luukun reunoilta.
  • Useamman ikkunan tiivisteet oli asennettu puutteellisesti ja vuotavien tiivisteiden kautta taloon virtasi kylmää ulkoilmaa.

 Tässä kuva uusintatiiveysmittauksessa talon etuoveen asennetusta tiivistyskankaasta ja sen ovikehikosta:

Tiiveysmittauksen ajaksi kaikki talon ilmanvaihtoventtiilit ja keskuspölynimurin imurasiat täytyi tiivistää remonttiteipillä, kuten allaolevassa kuvassa näkyy. Kaikkiaan täytyi tiivistää kaksikymmentä erilaista venttiiliä, imurasiaa tai läpivientiä.

Yhteenveto 

Meille on edelleenkin epäselvää mitä talon alkuperäisessä tiiveysmittauksessa tapahtui. Mutta siis:
  • Tiiveysmittaus olisi pitänyt suorittaa ennen seinien levytystä. Näin ei tehty.
  • Ovi- ja ikkuna-aukkoja suojaavat elementtitehtaalla asennetut höyrynsulkumuovit olisi pitänyt poistaa tai edes viiltää auki ennen tiiveysmittausta. Näin ei tehty.
  • Saunan ulkoseinältä löytyneen aukon höyrynsulussa olisi pitänyt paljastua alkuperäisessä tiiveysmittauksessa. Eipä paljastunut.
  • On jokseenkin mahdotonta että talon kolme alapohjan täysin avointa läpivientiä jäivät havaitsematta alkuperäisessä tiiveysmittauksessa. Kuitenkin ne jäivät.
  • Talon lopullisen ulko-oven olisi pitänyt olla paikallaan tiiveysmittaushetkellä. Se ei ollut.
  • Talosta löytyi uusintatiiveysmittauksessa niin paljon merkittäviä vuotokohtia, että alkuperäisen tiiveysmittauksen ei olisi missään tapauksessa pitänyt mennä läpi. Mutta se meni.

Sievitalo-kokemuksia

Miksi tällaista ala-arvoista toimintaa harrastetaan omakotitalojen työmailla? Jaoimme tästä ajatuksia aiemmassa blogikirjoituksessa, joka löytyy täältä: Miksi nykyrakentaminen on niin huonoa?

Yhteenveto Sievitalo-kokemuksistamme löytyy puolestaan tästä blogikirjoituksesta: Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Ja murheellisen pitkä lista Sievitalon tunaroinnista taloprojektissamme on täällä: Yhteenveto vastoinkäymisistä Sievitalomme rakennusprojektissa.

Sievitalo-kokemuksiamme Sievitalon Täysin Valmis / MuuttovalmisPlus -toimitussisällöstä on täällä: Sievitalo Täysin Valmis -kokemuksia täysvalmiista talopaketista.





Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se