Tunarointia kylpyhuoneen rakentamisessa

 

Nyt jo vuoden ikään ehtinyt Sievitalomme on alkanut oireilla Sievitalon lukemattomien rakennusvirheiden seurauksena. Tuorein ongelma ovat Sievitalon laatoittajan tunaroinnit talon kylpyhuoneessa. Ongelman korjaamista odotellessa olimme yli kaksi viikkoa käyttämättä suihkua. Jouduimme lopulta kääntymään Kuluttajaneuvonnan puoleen ennen kuin Sievitalo tuli korjaamaan ongelman.

Kylpyhuonetunarointi on jatkoa viime viikkojen muille ongelmille. Ensin paljastui että Sievitalo oli asentanut taloon viallisen ilmanvaihtokoneen. Seuraavaksi kylpyhuoneen ulko-oven syvennykseen avautui rako. Ulko-oven ympäriltä löytyi 5,7 metrin aukko höyrynsulussa. Lasitettu takaterassi alkoi kallistua väärinpäin asennettujen ja liikaa avattujen korkeussäädettävien terassijalkojen johdosta. Ja nyt löytyi ongelmia kylpyhuoneesta. Tuntuu että näitä Sievitalon tunarointeja paljastuu lisää joka ikinen viikko. Ja Sievitalo on toki tunaroinut ahkerasti jo ennen tätä tuoreinta tunarointiputkea, kuten olemme aiemmassa blogikirjoituksessa kirjoittaneet.

No mitä tunarointeja kylpyhuoneesta sitten löytyi?

Silikonisaumat asennettiin likaisiin laattoihin

Sievitalon laatoittaja ei viitsinyt puhdistaa kylpyhuoneen ja muiden laatoitettujen tilojen laattoja saumalaastin jäämistä. Sekä seinä- että lattialaatat olivat kauttaaltaan laattojen pintaan kiinni jämähtäneen saumalaastin peitossa vielä silloinkin kun muutimme taloon.
 
Valitettavasti Sievitalon laatoittaja ei jaksanut puhdistaa edes pintoja silikonisaumojen alta, vaan pursotti silikonin kiinni saumalaastin tahrimiin ja kaiken lisäksi rakennusaikaisen pölyn peitossa oleviin laattoihin. Valitettavasti pölyinen ja likainen laatta ei ole kovinkaan otollinen tartuntapinta silikonille.

Silikonisaumat alkoivat irrota

Havahduimme ongelmiin kylpyhuoneessa, kun meidän Vieserin linjalattiakaivojamme ympäröiviin silikoneihin alkoi muodostua valkoisia laikkuja. Läheltä tarkasteltuna valkoiset laikut paljastuivat kalkiksi. Tässä nyt ei sinänsä ollut mitään kovin ihmeellistä, koska meilläpäin vesijohtovesi on todella kalkkipitoista. Mutta kun satuimme painamaan silikonisaumaa kalkkitahraa tutkiessamme, silikonin ja linjalattiakaivon reunan välistä alkoi valua vettä. Silikonisaumat olivatkin alkaneet irrota kauttaaltaan linjalattiakaivojen ympärillä ja muuallakin kylpyhuoneessa. Ja silikonisauman alla vaikutti olevan runsaasti vettä.
 
Allaolevassa kuvassa näkyy kalkin tahrimaa ja rakoilevaa silikonisaumaa linjalattiakaivon metallikaukalon reunan ja alimman seinälaattarivin välissä.

Ja seuraavassa kuvassa puolestaan näkyy rakoilevaa silikonisaumaa linjalattiakaivon ja sen viereisen lattialaatan välissä:

Laattojen liikuntasaumat tungettiin täyteen silikonia

Silikonisaumoja lähemmin tarkastellessa ilmeni että saumat olivat paikoitellen irti useamman sentin matkalta. Irronnutta saumaa raottaessa paljastui, että koko seinälaatan ja lattialaatan (ja linjalattiakaivon ja seinälaatan) välinen niin sanottu liikuntasauma oli tungettu täyteen silikonia.

Liikuntasauman tehtävänä on antaa laatoille liikkumavaraa seinän eläessä. Joidenkin lähteiden mukaan laattaseinä ja -lattia voivat elää muutaman millimetrin vuodenaikojen mukaan. Jos liikuntasaumaa ei olisi, laatat puristuisivat toisiaan vasten ja voisivat pahimmillaan irrota.

Liikuntasaumaa ei saisi tukkia silikonilla, koska silikonilla tukittu sauma johtaa kosteuden patoutumiseen seinälaattojen taakse. Kylpyhuonehan toimii niin, että laattojen välinen saumalaasti ei ole vedenpitävää, vaan saumalaastin läpi kosteutta kulkeutuu jonkin verran seinälaattojen taakse. Toinen reitti laattojen taakse ovat silikonisaumojen raot.

Normaalitilanteessa kosteus seinälaattojen takana kulkeutuu vedeneristeen ja laattojen välissä olevassa laastissa kohti kylpyhuoneen lattiaa ja liikuntasaumaa. Liikuntasauman kautta kosteus sitten siirtyy lattialaattojen alle ja kulkee siellä vedeneristeen päällä kohti lattiakaivoa.

Mutta jos liikuntasauman tukkii silikonilla, kuten Sievitalon laatoittaja teki, kosteus ei pääse siirtymään seinälaattojen takaa lattialaattojen alle, vaan se patoutuu alimman seinälaattarivin taakse. Juuri näin meidän kylpyhuoneessamme oli nyt käynyt.

Liikuntasauman pohjalle jäi tyhjä tila

Valitettavasti Sievitalon laatoittaja oli epäonnistunut liikuntasauman täyttämisessä silikonilla, mikä pahensi ongelmaa entisestään. Laatoittaja sai silikonin tungettua kiinni seinään saakka, mikä siis johti veden patoutumiseen seinälaattojen taakse, mutta hän epäonnistui silikonin tunkemisessa kiinni lattiaan (eli siis liikuntasauman pohjalla olevaan lattian vedeneristeeseen saakka). Tämän johdosta lattian vedeneristeen ja silikonin väliin jäin tyhjä tila. 
 
Ongelmaksi muodostui, että vesi, pesuainejäämät ja muut epäpuhtaudet pääsivät virtaamaan tyhjään tilaan silikonisaumojen aukoista. Jo koska tyhjä tila oli kauttaaltaan ympäröity silikonilla ja vedeneristeellä, vesi ja epäpuhtaudet eivät päässeet haihtumaan tyhjästä tilasta mihinkään.
 
Kun silikonisaumoja avattiin myöhemmin virheen todentamiseksi, liikuntasauman pohjalta löytyi haisevaa keltaista mönjää, joka koostui pesuainejäämistä.

Reklamaatio Sievitalolle

Koska liikuntasauman tukkiminen silikonilla on rakennusvirhe ja koska virhe selvästikin aiheutti ongelmia kylpyhuoneessa, lähetimme luonnollisesti asiasta reklamaation Sievitalolle. Ja samalla reklamoimme myös irtoilevista silikoneista.

Sievitalo lähetti reklamaation eteenpäin virolaiselle laatoittajalle, jonka kädenjälkeä kylpyhuoneemme on. Virolainen laatoittaja katosi tavoittamattomiin saatuaan kylpyhuoneen valmiiksi eikä ole vastannut mitään kylpyhuoneesta aiemmin tehtyihin reklamaatioihin. Kyseiset reklamaatiot ovat edelleenkin hoitamatta - laatoittajaa ei ole saatu yrityksistä huolimatta kiinni.
 
Lisäksi Sievitalo pyysi meitä todentamaan virheen. Reklamaatio ei näemmä heille riittänyt, vaan virheestä tarvittiin ilmeisesti lisätodisteita. Itse he eivät tietenkään vaivautuneet tulla toteamaan virhettä. Tällaisen virheen todistaminen aukottomasti ei oikein onnistu millään muulla tavalla kuin poistamalla silikonia liikuntasaumasta. Ja silikonin poistaminen liikuntasaumasta on riskialtis operaatio, koska silikoneja auki viillellessä saattaa puhkaista kylpyhuoneen vesieristeen, mikä aiheuttaisi myöhemmin kosteusvaurion.

Ja koska virheen aukoton todistaminen vaatii myös asiantuntijalausunnon, palkkasimme hommaan Raksystemsin asiantuntijan. Asiantuntijan palkkio tulisi olemaan pikkuisen vajaat 500 euroa, joten halvaksi virheen todistaminen ei meille tullut. Lisäksi kylpyhuonetta ei saanut käyttää ennen asiantuntijan tuloa, koska asiantuntija tekisi kylpyhuoneessa pintakosteusmittauksia varmistaakseen että vesivahinkoa ei ole tapahtunut.

Asiantuntija todentaa virheen

Liikuntasauma avattiin linjalattiakaivojen ympärillä. Ja asiantuntija päätyi täsmälleen samaan johtopäätökseen kuin minkä olimme itse jo aiemmin kirjanneet reklamaatioon - liikuntasauma on tungettu täyteen silikonia, mikä johtaa kosteuden patoutumiseen seinälaattojen taakse. 
 
Poistettua silikonisaumaa näkyy allaolevassa kuvassa. Paikoitellen liikuntasaumasta ongittiin yli 2cm paksuja ja 50cm pitkiä silikoniklönttejä. Sievitalon laatoittajan on täytynyt tunkea silikonia liikuntasaumaan naama irvessä. Mitään järkeähän kyseisessä touhussa ei ole. Silikonisaumat on suositeltava uusia muutaman vuoden välein ja tällaisen silikonimäärän poistaminen liikuntasaumasta on valtava urakka.
 

Aliurakoitsija ei vastaa reklamaatioon

Sievitalon laatoittajaa (eli Sievitalon aliurakoitsijaa) ei yrityksistä ja odottelusta huolimatta saatu kiinni. Tyyppi jätti yhteydenottoyritykset täysin huomioimatta. Tavoittamattomiin katoaminen on tietysti hyvä tapa välttää vastuu virheistään.
 
Sievitalo luonnollisesti yritti vierittää vastuuta virheestä ja sen korjaamisesta aliurakoitsijalle. Eli mikäli laatoittajaa ei saataisi kiinni, virhe jäisi korjaamatta.

Elämää ilman suihkua

Tilanne oli ikävä meidän kannaltamme. Kylpyhuoneestasta oli virheen todentamiseksi poistettu silikonisaumaa, joten emme rohjenneet käyttää kylpyhuonetta. 
 
Sievitalon kanta oli että suihkua voi kosteusteknisessä mielessä käyttää, koska vesieriste laattojen alla on ehjä. Toki se mikä on kosteusteknisesti mahdollista ja mikä on järkevää ei tässä tapauksessa ollut sama asia. Suihkua käytettäessä avoimesta silikonisaumasta liikuntasaumaan virtaisi entistä enemmän vettä ja pesuainejäämiä. Uusien silikonien ja saumalaastien asentaminen kosteisiin ja pesuainejäämiä sisältäviin pintoihin ei kuulostanut myöskään toimivalta ajatukselta. Paikkojen pitäisi antaa kuivua ja ne pitäisi puhdistaa perusteellisesti.

Avoin liikuntasauma näkyy allaolevassa kuvassa. Kuvassa näkyvä metallinen kaukalo on linjalattiakaivon kaukalo. Liikuntasauma pilkistää metallikaukalon ja alimman seinälaattarivin välistä. Liikuntasauma on arviolta 30mm korkea ja 9-12mm syvä, joten sinne mahtuu mukavasti pesuainejäämiä ja vettä (kuten sinne mahtui myös käsittämätön määrä silikonia).


Alkoi vaikuttaa siltä että aliurakoitsijaa ei tultaisi saamaan kiinni. Ja Sievitalo ei halunnut omalla kustannuksellaan lähteä virhettä korjaamaan.

Kuluttajaneuvonnan puoleen kääntyminen

Päädyimmekin kääntymään asiassa Kuluttajaneuvonnan puoleen. Kuluttajaneuvonnan kanta oli että olemme tehneet sopimuksen Sievitalon kanssa, emmekä aliurakoitsijan kanssa. Näin ollen Sievitalo ei voi vierittää vastuuta aliurakoitsijalle, vaan vastuu virheen korjaamisesta kuuluu Sievitalolle. Lisäksi kyseessä on kiireellinen korjaustoimenpide. Kuluttajaneuvonnan mukaan Sievitalo on myös velvollinen korvaamaan virheen todentamisesta aiheutuneet asiantuntijakustannukset ja kulut, jotka meille aiheutuu siitä, että kylpyhuone ei ole käytössä (esim. uimahallikäynnit).

Kuluttajaneuvonta kehotti lähettämään Sievitalolle uuden reklamaation, jossa antaisimme Sievitalolle viikon aikaa tulla korjaamaan virhe. Uuteen reklamaatioon pitäisi kirjoittaa, että mikäli Sievitalo ei viikon kuluessa korjaa virhettä, meille ei jää asian kiireellisyyden vuoksi muuta vaihtoehtoa kuin palkata toinen yritys korjaamaan kylpyhuone. Ja korjaamisesta syntyneistä kuluista meidän pitäisi luonnollisesti saada korvaus Sievitalolta.

Kuluttajaneuvonnan puoleen kääntyminen ratkaisi asian

Kun mainitisimme Sievitalolle, että olimme olleet yhteydessä Kuluttajaneuvontaan ja lähetettyämme uuden reklamaation, Sievitalo viimeinkin aktivoitui. Virhe tultaisiin korjaamaan viikon kuluttua (mikä oli siis Kuluttajaneuvonnan ilmoittama takaraja). Oli hyvä uutinen että Sievitalo viimeinkin otti vastuun virheestä, mutta huono puoli oli että kylpyhuoneen käyttökatko jatkuisi.

Korjaustoimenpiteet

Mitä kylpyhuoneessa sitten lopulta tehtiin? Ensimmäiseksi virheet korjannut asentaja joutui poistamaan isot silikoniklöntit seinä- ja lattialaattojen välisistä liikuntasaumoista. Silikonia oli survottu saumaan melkoisia määriä ja valtavien silikoniklönttien poistaminen kapeasta raosta laattojen välillä vaati asentajalta melkoista akrobatiaa. Homma piti tehdä myös äärimmäisen varovasti, jotta vesieristeitä liikuntasauman pohjalla ei viillettäisi vahingossa auki. 
 
Allaolevassa kuvassa näkyy avattua liikuntasaumaa. Kuvassa näkyvää vilttiä asentaja käytti suojaamaan lattiaa.

Linjalattiakaivojen ympärillä silikoni korvattiin asentajan suosituksesta saumalaastilla. Muualla suihkujen vaikutusalueella silikonit korvattiin uusilla, mutta siten että liikuntasaumaa ei tällä kertaa tungettu täyteen silikonia.

Yli kaksi viikkoa ilman suihkua

Koko prosessissa sisältäen virheen havaitsemisen, reklamaation, Sievitalon kanssa taistelun, aliurakoitsijan tavoittelun, Kuluttajaneuvonnan puoleen kääntymisen, uuden reklamaation, korjauksen tekevän asentajan odottelun ja uusien silikonien ja saumalaastien kuivumisen odottelun, kului kaikkiaan kaksi ja puoli viikkoa. 
 
Tällainen Sievitalon harrastama vastuun välttely, asiakkaan pompottelu ja asiakkaalle aiheutuvat kustannukset ja epämukavuudet ovat kerta kaikkiaan raivostuttavia.

Sievitalo-kokemuksia

Miksi tällaista ala-arvoista rakentamista harrastetaan omakotitalojen työmailla? Jaoimme tästä ajatuksia aiemmassa blogikirjoituksessa, joka löytyy täältä: Miksi nykyrakentaminen on niin huonoa?

Yhteenveto Sievitalo-kokemuksistamme löytyy puolestaan tästä blogikirjoituksesta: Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Ja murheellisen pitkä lista Sievitalon tunaroinnista taloprojektissamme on täällä: Yhteenveto vastoinkäymisistä Sievitalomme rakennusprojektissa.

Sievitalo-kokemuksiamme Sievitalon Täysin Valmis / MuuttovalmisPlus -toimitussisällöstä on täällä: Sievitalo Täysin Valmis -kokemuksia täysvalmiista talopaketista.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Taloprojekti edistyy Kuluttajaneuvonnan tuella

Viimeisin Sievitalon laiminlyönti: asentamatta jätetyt yläpohjan lämpöeristeet

Kiintokalustetoimittaja meni konkurssiin