Talo ei tullut valmiiksi ajallaan ja saunan IV-läpiviennit jäivät tiivistämättä

Tämän viikon piti olla Sievitaloprojektimme viimeinen viikko. Sievitalon piti luovuttaa talo meille eilen. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan projekti on edelleenkin vaiheessa. Viikon aikana tapahtui kuitenkin edistystä, muun muassa putkitöitä ja parketin asennusta. Viikon törkein teko puolestaan oli että saunan katon IV-läpiviennit jätettiin tiivistämättä. Ja matkan varrelle mahtui myös jäätynyt tulovesiputki.

Maanantai

Maanantaina työmaalla oli vielä rauhallista. Laatuongelmainen parkettierä kannettiin talon autokatokseen ja peiteltiin pressuilla. Parkettivalmistaja tulee noutamaan sen lähitulevaisuudessa. Lisäksi saunan lauteet saapuivat:

Tiistai

Tiistaina lattia-asentaja teki comebackin työmaalle. Aiemmin asennettu huonolaatuinen parketti poistettiin. Uutta parkettia ehdittiin iltapäivän aikana laittamaan olohuoneen nurkkaan muutama neliö. Lisäksi yhteen makuuhuoneeseen laitettiin pari lankkua. Olohuoneen nurkalla parketti näytti tältä:


Keskiviikko

Keskiviikkona työmaalla häärivät lattia-asentaja, keittiön tasojen asentaja ja putkiasentajat. Lattia-asentaja laittoi parketit kaikkiin makuuhuoneisiin yhtä huonetta lukuunottamatta. Lisäksi päivän aikana paikkailtiin olohuoneen lattian halkeamia ja tasoitettiin lattiaa:

Talon betonilattia on halkeillut voimakkaasti, koska Sievitalo käytti maakostean betonin toimittajan ohjeiden vastaisesti valun kuivattamiseen rakennuskuivainta.

 

Kivilähteen / Kaavin Kiven tasoasentaja laittoi paikalleen keittiön ja kodinhoitohuoneen kivitasot:


Putkiasentajat puolestaan asensivat WC-istuimet, hanat, altaat ja suihkut. Hommat jäivät kuitenkin kesken kun paljastui että tulovesiputki oli jäässä. Torstaina olisikin luvassa uusi yritys.

Torstai

Torstaina lattia-asentaja sai olohuoneen ja viimeisen makuuhuoneen parketit paikalleen. Parkettilattia tulikin valmiiksi. Emme ole vielä nähneet lattiaa kokonaisuudessaan koska se peiteltiin suojapahvien alle:


Putkiasentajat palasivat myös työmaalle ja laittoivat hanat, suihkut ja WC-istuimet toimintakuntoon.

Perjantai

Talomme luovutuspäivän piti olla perjantaina. Tämän piti olla se suuri, hartaasti odotettu päivä jolloin tämä jo yli puoli vuotta kestänyt Sievitalo-painajainen päättyisi. Mutta ei. Perjantaina työmaalla ei tapahtunut yhtään mitään. Vastaava mestarimme sai Sievitalolta selville että talo voisi valmistua ensi viikolla, noin viikon aikataulusta jäljessä. Vastaava mestarimme peruikin maanantaille sovitun talon käyttöönottokatselmuksen.

 

Talon luovutusajankohdan lykkääntymisen vuoksi olemme nyt talon hankintasopimukseen kirjatun pykälän perusteella oikeutettuja saamaan Sievitalolta korvauksen jokaisesta ylimenevästä päivästä.

 

Koska perjantaina ei työmaalla tapahtunut mitään, meille jäikin enemmän aikaa tutkia työn jälkeä.

 

Aiemmin viikolla ilmanvaihtoasentaja oli laittanut kaikkien huoneiden kattoon IV-venttiilit. Meitä kiinnostivat erityisesti saunan katon kaksi venttiiliä. Tähän saakka saunan katon IV-putkien läpiviennit ovat olleet tiivistämättä. Kun kyselimme asiasta muutama viikko sitten Sievitalolta, vastaus oli että läpiviennit tiivistetään siinä vaiheessa kun IV-putkia jatketaan venttiilejä asennettaessa. Mutta koska Sievitalon asentajien into tiivistää läpivientejä on ollut tähän asti rajallinen (kaikki saunan sähköläpiviennit jätettiin järjestelmällisesti tiivistämättä), epäilys oli kova että IV-läpivientienkin tiivistys olisi jätetty tekemättä. Kiersimmekin venttiilit irti ja tarkistimme. Ja kyllä, läpiviennit olivat tiivistämättä. Käsittämätöntä! Tilanne näyttää tältä:

Kuvassa näkyy kuinka metallisen IV-putken ja saunan kattopaneelin välisestä raosta pilkistää keltaisena katon Sauna-Satu-eristelevyn reuna. Eristelevyn reunan ja IV-putken väliin jäävään rakoon ei ole laitettu tiivisteeksi yhtään mitään. Siellä pitäisi olla polyuretaanivaahtoa ja alumiiniteippiä.

Tässä on nyt siis kaksi aukkoa saunan höyrynsulussa ja vieläpä saunan katossa. Siellä saunan kuuma ja kostea ilma pääsee avoimien läpivientien kautta kattorakenteisiin. Seurauksena on ajan kanssa kosteusvaurio. Reklamoimme asiasta heti kotiin päästyämme. Nämä on korjattava. Tällainen peli ei kerta kaikkiaan vetele.

Päällisin puolin kaikki näyttää ok:lta - saunan sisäpuolelta kun näkee vain kattoon oikeaoppisen näköisesti asennetut IV-venttiilit:
Tämä tuntuu olevan Sievitalon lähestymistapa. Tärkeintä on että kaikki näyttää pintapuolisesti ok:lta. Ei ole niin väliä mitä pinnan alla piilee. Ja valitettavan usein sieltä onkin paljastunut törkeän huonoa rakentamista.

Toinen taidonnäyte, joka osui silmiimme oli että katon IV-venttiilien reunoille oli jäänyt reikiä:
Näistäkin täytyy reklamoida. 

Ensi viikko

Jotta talo saataisiin valmiiksi ensi viikon aikana, nämä työvaiheet pitäisi hoitaa valmiiksi viiden työpäivän kuluessa:
  • Sähkötyöt talon sisällä ja ulkopuolella
  • Lattialistojen, kattolistojen, ovilistojen ja kynnyslistojen asennus
  • Väliovien ja niiden karmien asennus
  • Ulko-oven asennus 
  • Varaston katon ja seinien maalaus
  • Korjausmaalaukset
  • Saunan lauteiden ja kiukaan asennus
  • Saunan puolilasiseinän ja oven asennus
  • Varaston portaiden teko
  • Ulko-ovien smyygilautojen asennus
  • Ilmanvaihtolaitteen käyttöönotto
  • Työmaalle pitäisi saada sieltä puuttuvat pakastin ja kiuas
  • Kiintokalusteiden asennuksen viimeistely
  • Loppusiivous
  • Useat hoitamattomat reklamaatiot

Onko nämä kaikki mahdollista saada valmiiksi viiden työpäivän kuluessa? On, jos työmaalla pyörii yhtä aikaa useampi asentaja kuten sähköasentaja, maalari, lista- ja oviasentaja, Sievitalon viimeistelijä, timpurit, Sun-Saunan asentaja, Aina Keittiöiden kiintokalusteasentaja, IV-asentaja ja siivooja. Melkoinen loppurutistus pitäisi siis olla edessä. Katsotaan miten käy.

Taloprojektimme Sievitalo-kokemuksia löytyy lisää täältä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se