Mikä talopakettitoimittaja menee seuraavaksi konkurssiin?

Meidän Sievitalo-projektimme kiintokalustetoimittajan mentyä konkurssiin meitä alkoi mietityttämään että vieläkö tässä menee muitakin meidän projektissamme vaikuttaneita yrityksiä nurin. Rakennusala kun on tällä hetkellä vähän ahdingossa. Talomme kaksivuotinen takuuaika on edelleen voimassa, joten Sievitalon tai Sievitalon aliurakoitsijan konkurssi tarkoittaisi että vetämässä olevat reklamaatiot ja muut takuuasiat saattaisivat jäädä hoitamatta.

Talopakettimarkkinat ovat Talouselämä-lehdessä 31.1.2024 julkaistun artikkelin mukaan nyt alimmillaan yli 50 vuoteen. Vuonna 2023 talopaketteja myytiin yli puolet (54%) vuotta 2022 vähemmän.

Lama-aikanakin, esimerkiksi vuonna 1995 rakennettiin enemmän taloja - 6800 kappaletta. Viime vuonna (2023) taloja rakennettiin tuntuvasti vähemmän, 3700 kappaletta. Vielä vuonna 2021 viime vuoden myynniksi ennustettiin 9000 taloa. Pudotusta ennusteeseen nähden on siis ollut tuntuvasti.

Syitä tähän on paljon. Inflaatio laukkaa. Venäjän hyökkäyssota painaa markkinoita. Kuluttajien luottamus talouteen on heikkoa. Rakennusprojekteja lykätään. Lainaa on vaikeampi saada. Tonttien hinnat ovat nousseet. Korkotaso on noussut. Samoin ovat rakentamisen kustannukset. Rakennusmateriaalien raju hintojen nousu alkoi jo koronavuosina. Käytännössä talopaketeista on tullut liian kalliita kuluttajille. Talopakettitoimittajilla on edelleen paineita hintojen nostoon koska materiaalien hinnat ja yleinen hintataso ovat jatkaneet nousuaan.

Talouselämän mukaan vuonna 2017 talopaketin keskihinta oli 103.000 euroa, kun taas vuonna 2023 se oli jo peräti 161.000 euroa. Ja tämä on siis pelkän talopaketin materiaalien hinta. Siihen tulee päälle paljon suurempi summa, joka koostuu tontista, itse rakennustyöstä (palkoista), viranomaismaksuista, perustuksista, maatöistä, pihatöistä, jne. Rakennustietosäätiö RTS:n seurannan mukaan talopakettien hinnat ovat nousseet 45% vuodesta 2020 vuoteen 2023. Ei ihme että talopaketit alkavat olla kuluttajille jo liian kalliita. Rakennustietosäätiö RTS:n arvion mukaan rakentamisen kustannukset ovat tällä hetkellä 20% liian korkealla.

Talouselämässä 2.7.2023 julkaistun artikkelin mukaan keskikatteet voivat pientaloissa olla vain viiden prosentin luokkaa. Tämän vuoksi talopakettitoimittajan on oltava todella tarkka hinnoittelussa. Esimerkiksi rakennusmateriaalien hintojen voimakas nousu kiinteähintaisen sopimuksen laatimisen jälkeen voi tehdä talopakettitoimituksesta yritykselle tappiollisen. Juuri tällaista tapahtui koronavuosien aikana. Hintojen voimakas ja nopea nousu yllätti kaikki.

Talopakettimarkkina ylikuumeni korona-aikana, mutta alkoi viilentyä kesällä 2022. Myynti heikkeni loppuvuoteen 2022 mennessä niin paljon että esimerkiksi Kastelli ja sittemmin konkurssiin ajautunut Jukkatalo joutuivat lomauttamaan tai irtisanomaan henkilöstöään. Ennen Jukkataloa konkurssiin menivät Aatelitalot (elokuu 2022), Evesa-talot ja Saagatalot (molemmat alkuvuodesta 2023). Jukkatalolta jäi konkurssitilanteessa 50 pientalon työmaat kesken. Näistä suurin osa oli yksittäisten perheiden työmaita.

Talopakettimarkkinan ylikuumeneminen korona-aikana johti siihen että laadusta kiinni pitäviä alihankkijoita ei riittänyt kaikille työmaille. Hommiin jouduttiin palkkamaan huonoakin porukkaa. Esimerkiksi Kastellin laatuongelmat nousivat tuolloin julkisuuteen asti.

Talouselämän haastattelussa Pientaloteollisuus PTT Ry:n mukaan heidän jäsenensä odottavat kuitenkin markkinan kääntyvän paremmaksi tänä keväänä (kevät 2024). Tämäkin kesä on kuitenkin luultavasti menetetty, mutta syksyllä rakentaminen voisi kääntyä nousuun. Tämä on kuitenkin epävarmaa. Jukkatalon tapaisia suurien yritysten konkursseja ei luultavasti ole odotettavissa. Monet yritykset ovat nimittäin tehneet voimakkaita sopeutustoimia kuten henkilöstön lomautuksia syksyllä 2022 ja keväällä 2023.

Talouselämä-lehdessä 16.11.2023 julkaistu artikkeli pisteytti eri talopakettitoimittajien kannattavuutta, kasvua, omavaraisuutta ja nettovelkaisuutta. Tämän blogin kirjoittajat ovat Sievitalon asiakkaita, joten meitä kiinnostaa luonnollisesti Sievitalon taloustilanne. Vertailun huonoimmat arvosanat saivat Sievitalo ja Kastelli. Vuonna 2022 Sievitalo teki 26 miljoonan euron liikevaihdolla miljoona euroa tappiota. Tappiollisen Sievitalon sijoitetun pääoman tuotto oli -28%, omavaraisuusaste 19% ja nettovelkaantumisaste -99%. Sievitalolla oli vuonna 2022 46 työntekijää.

Omavaraisuusasteen viittellisten ohjearvojen mukaan Sievitalon 19% omavaraisuusaste on välttävä. Alle 15% omavaraisuusaste olisi jo heikko. Sievitalon omavaraisuusaste oli Talouselämän vertailun toiseksi huonoin. Korkein omavaraisuusaste oli Honkarakenteella, 67%. Omavaraisuusaste antaa viitteitä yrityksen vakavaraisuudesta, tappion sietokyvystä sekä kyvystä selviytyä sitoumuksista pitkällä aikavälillä. Se kuvaa millaiset puskurit yrityksellä on käytössään tappioita vastaan. Mikäli omavaraisuusaste laskee liian alhaiseksi, saattaa yksikin huono vuosi kaataa yrityksen.

Sievitalon negatiivinen nettovelkaantumistaste on puolestaan hyvä asia ja tarkoittaa että vuonna 2022 Sievitalo oli nettovelaton. Mutta toki Sievitalon alhainen omavaraisuusaste yhdistettynä tappioihin ei herätä luottamusta.

Miten Sievitalo sitten vertautuu vuonna 2023 konkurssiin menneeseen Jukkataloon? Jukkatalo teki vuonna 2022 liikevaihtoa 95,1 miljoonaa euroa ja tappiota 4,6 miljoonaa. Omavaraisuusaste oli vain 3%. Sievitalo oli siis ainakin vuonna 2022 Jukkataloa paremmassa kunnossa.

Talouselämän haastattelussa vuonna 2023 Sievitalo vakuuttikin taseensa kestävän hankalista ajoista huolimatta.

Tilanne pientalomarkkinoilla on kuitenkin lienee sellainen että mikäli odotettua käännettä parempaa ei tänä syksynä tapahdu, tilaa markkinoilla ei välttämättä riitä kaikille.

Ylen uutisten 6.9.2023 julkaistussa artikkelissa liikkeenjohdon konsultti laski kassavirtatuloksen Suomen kahdeksalle suurimmalle talopakettitoimittajalle. Yksi niistä oli Sievitalo. Artikkelin mukaan Sievitalon vuoden 2022 kassavirtatulos oli miinuksella suurten varastojen ja saamisten takia. Mutta mikäli varastot ja saamiset eivät kasvaneet vuonna 2023 (vuoden 2023 luvut eivät ole vielä saatavilla), niin tuloksen pitäisi parantua. Lisäksi Sievitalolla on suuri kassareservi eli yrityksen pitäisi kestää huonoja vuosia ja tappioitakin.

Yksi kahdeksasta yllämainitussa Ylen artikkelissa tarkastellusta talopakettitoimittajasta oli Jukkatalo. Muiden seitsemän toimittajan pitäisi artikkelin mukaan selvitä vaikeista ajoista.

Eriäviäkin mielipiteitä löytyy. Talouselämän 8.9.2023 julkaistussa artikkelissa Rakennustietosäätiö RTS:n toimitusjohtaja arvioi olevan mahdollista että heikossa markkinatilanteessa kaatuu pienien toimijoiden lisäksi vielä jokin Jukkatalon kaltainen isompi talotehdas. Talouselämän yrityksille laskemien yllämainittujen arvosanojen perusteella seuraava kaatuja voisi olla esimerkiksi Sievitalo tai Kastelli-talot. Molemmat saivat isoista talopakettitoimittajista huonoimmat arvosanat, jakaen vertailun jumbosijan.

Lopulta se, että nähdäänkö markkinoilla vielä lisää suurien pientalotoimittajien konkursseja vai ei riippuu siitä kenen arvioita uskoo. Viime kädessä asia on kiinni siitä kuinka pitkään kestää ennen kuin kuluttajat rohkenevat taas käynnistellä rakennusprojektejaan.

Meidän Sievitaloprojektimme kokemuksia löytyy lisää esimerkiksi seuraavista blogikirjoituksista:



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se