Sievitalon tunarointeja: terassit kasattiin ruostuvia kiinnikkeitä käyttäen

Amatöörirakentajakin tietää että kestopuisten terassien kasaamiseen pitää käyttää ruostumattomia kiinnikkeitä (siis ruostumattomia nauloja ja/tai ruuveja). Eli RST-ruuveja, "haponkestäviä" ruuveja, rosteriruuveja - näille on monta nimeä. 

Paljastui että Sievitalon ammattirakentajat eivät tätä ilmeisesti tiedä. Tai todennäköisemmin eivät välitä. Sievitalomme taka- ja etuterassi kyhättiin molemmat kokoon käyttäen ruostuvia kiinnikkeitä, siis sinkittyä tavaraa, ei RST-tavaraa. 

Sormatin (firma, joka valmistaa mm. erilaisia ruuveja) webbisivuilla asia sinkittyjen kiinnikkeiden ja kestopuun suhteen tiivistetään näin:  

"Tavallisia sinkittyjä metallikiinnikkeitä ei saa käyttää kestopuun kanssa. Piste."

Asiaa ei taida olla mahdollista tämän selkeämmin sanoa. Ja tämä on asia, jonka jokainen ammattirakentaja kyllä tietää. Jos ammattirakentaja Sievitalon timpureiden tapaan päätyy käyttämään sinkittyjä kiinnikkeitä kestopuun kanssa, syyn täytyy olla jossain muualla kuin tietämättömyydessä.

Miksi sinkittyä tavaraa ei saa käyttää kestopuun kanssa? No koska kestopuun (eli siis painekyllästetyn terassilaudan ja terassin runkopuiden) sisältämät kyllästysaineet edistävät sinkitettyjen ruuvien ja naulojen ruostumista - kestopuun sisällä sinkitetty tavara ruostuu nopeasti (tämän blogin kirjoittajien omakohtaisen kokemuksen perusteella muutamassa vuodessa) puhki. Tämän vuoksi terassit pitää kasata käyttäen asianmukaisia ruostumattomia terassiruuveja, ei halvempia sähkösinkittyjä tai edes kuumasinkittyjä ruuveja.

Meillä on tästä omakohtaista kokemusta - amatöörejä kun olemme, niin kasasimme joskus menneisyydessä piha-aidan käyttäen sinkittyjä ruuveja. Ruuvit kestivät puun sisällä noin kaksi vuotta ennen kuin ensimmäiset ruuvit ruostuivat poikki ja aita-elementit alkoivat tipahdella alas aitatolpista. Jouduimme vaihtamaan aidan kaikki ruuvit RST-ruuveihin. Kantapään kautta oppii. 

Eräs rakennusalan ammattilainen kertoi meille kerran kasanneensa asiakkaalle terassin sinkityillä ruuveilla. Terassi alkoi pettämään sinkittyjen ruuvien ruostuttua muutamassa vuodessa poikki, jolloin rakentaja joutui asiakkaan reklamatoitua kasaamaan terassin uudestaan. 

Väärissä asioissa ei kannata säästää.

Miten siis on mahdollista että Sievitalon ammattirakentajat päätyivät kasaamaan terassin ruostuvasta tavarasta? On vaikea keksiä muuta syytä kuin pakkomielteinen tarve säästää seurauksista piittaamatta. Sinkityt ruuvit ja naulat ovat useita kertoja halvempia kuin RST-tavara. Meidän etu- ja takaterassiimme kului sen verran kiinnikkeitä että sinkittyä tavaraa käyttämällä oli mahdollista säästää karkeasti arvioiden useita satoja euroja, ehkä jopa yli tuhat euroa.

Lisäksi kiinnijäämisen riski on melko pieni. Sinkityllä tavaralla kasattu terassi kyllä todennäköisesti kestää talon takuuajan eli kaksi vuotta. Sen jälkeen asialla ei ole Sievitalon kannalta väliä - jos terassi romahtaa, niin se on Jonkun Toisen Ongelma (JTO). Takuuaika on päättynyt, joten Sievitalo voi pestä asiasta kätensä. Asiakkaan olisi pitänyt havaita virhe ja reklamoida siitä takuuajan sisällä. Asiakkaan moka.

Ja lisäksi asiakkaan on melko vaikea todeta millaisesta tavarasta terassi on kasattu ilman että hän repii puutavaraa irti ja tarkistaa millaisia kiinnikkeitä on käytetty. Ja harvassa taitavat olla ne asiakkaat jotka osaavat kertoa eron sinkitetyn ja RST-kiinnikkeen välillä. Ja tietysti vielä harvemmassa ne, jotka ylipäätään alkavat repimään terassistaan lautoja irti.

Ja kuka nyt päätyisi kaivamaan auki maaperän terassin vierestä, jotta pääsisi ryömimään terassin alle tarkistamaan tilanteen? Tuskin kukaan.

Näin ollen tilaisuus tekee varkaan ja jopa yli tuhannen euron säästöä havitteleva ahne ja piittaamaton pientalotoimittaja päätyy kasaamaan terassin halvoilla mutta täysin vääränlaisilla kiinnikkeillä.

Miten me sitten huomasimme tämänkin törkeän laiminlyönnin?

Kuten aiemmassa blogikirjoituksessa totesimme, Sievitalo on vetänyt laiminlyöntien määrän täysin överiksi. Laiminlyöntejä tehdään niin paljon että osa niistä väistämättä paljastuu. Ja kun rakenteita revitään auki, puretaan tai tarkastetaan yhden havaitun laiminlyönnin korjaamiseksi, löytyykin tukku uusia laiminlyöntejä. Jos ei halua jäädä kiinni, niin laiminlyöntejä kannattaisi tehdä harkitusti, ei järjestelmällisesti.

Meidän tapauksessamme ongelma paljastui kun ensin havaittiin että Sievitalon timpurit olivat asentaneet terassien alle liian lyhyet korkeussäädettävät pilarikengät (siis pylväät, joiden varaan terassi on rakennettu) ja olivat vielä kaiken lisäksi asentaneet liian lyhyet pilarikengät ylösalaisin(!). Kirjoitimme tästä aiemmassa blogikirjoituksessa. Liian lyhyitä korkeussäädettäviä pilarikenkiä oli avattu aivan liikaa niiden pituuden jatkamiseksi. Näiden käsittämättömien tunarointien seurauksena pilarikengät taittuivat ja koko takaterassi nytkähti, kallistuen aavistuksen verran kohti takapihaa. Ongelmaa pahensi se että pilarikengät oli asennettu ylösalaisin.

Takaterassin nytkähdettyä aloimme pelätä että koko terassi (ja sen päälle asennettu lasiterassi) romahtavat. Terassia ryhdyttiinkin kiireen vilkkaa vahvistamaan asentamalla sinne lisää pilarikenkiä, tällä kertaa oikeanpituisia ja oikeinpäin asennettuja.

Terassin alla ryömittäessä paljastuivat myös ruostuvaa terästä olevat kiinnikkeet. Sinkittyjä nauloja oli ammuttu paikoilleen vähän miten sattuu. Osa niistä oli mennyt ohi ja niiden teräviä kärkiä törrötti esillä terassin runkopuista. Pari esimerkkiä on Kuvissa 1 ja 2 alla. Oli kuin timpurit olisivat käyneet terassin alla naulapyssysotaa.

Sievitalo siis tunaroi terassien rakentamisessa melkein kaiken tunaroitavissa olevan. Arvatenkin yrityksenä säästää käytettiin liian lyhyitä korkeussäädettäviä pilarikenkiä (pitemmät pilarikengät maksaisivat pari kymppiä enemmän per kappale) ja tunaroinnin huipentumana pilarikengät asennettiin ylösalaisin. Eikä tämäkään riittänyt - kirsikkana kakun päälle terassit kasattiin ruostuvilla kiinnikkeillä.

Ahneus, piittaamattomuus ja ammattitaidottomuus ovat jäätävä yhdistelmä. 

Miten homma sitten päättyi? Sievitalon timpurit joutuivat lopulta palaamaan työmaalle ja uusimaan terassien kiinnikkeet. Tosin tämäkin vaati taas melkoista sinnikkyyttä ja Kuluttajaneuvonnan tukea.

Kuva 1 - sinkitty naula, joka on ammuttu ohi 

Kuva 2 - tämäkään sinkitty naula ei löytänyt perille

Kuva 3 - huolimattomasti ammutut naulat ovat halkaisseet runkopuun

Sievitalo-kokemuksia - linkkejä aiempiin kirjoituksiin

Miten on mahdollista että tällaisia törkeyksiä harrastetaan pientalon työmaalla? Jaoimme tästä ajatuksia aiemmassa blogikirjoituksessa, joka löytyy täältä: Miksi nykyrakentaminen on niin huonoa?

Yhteenveto Sievitalo-helvetistämme löytyy puolestaan tästä blogikirjoituksesta: Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Ja murheellisen pitkä lista Sievitalon tunaroinnista taloprojektissamme on täällä: Yhteenveto vastoinkäymisistä Sievitalomme rakennusprojektissa.

Sievitalo-kokemuksiamme Sievitalon Huoleton / Täysin Valmis / MuuttovalmisPlus -toimitussisällöstä (Sievitalo tuntuu jostain syystä vaihtavan toimitussisällön nimeä joka vuosi) on täällä: Sievitalo Täysin Valmis -kokemuksia täysvalmiista talopaketista.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Takuukorjausvastuun välttelyä

Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Harvinaisen törkeä rakennusvirhe ja yritys piilottaa se