Viimeisin Sievitalon laiminlyönti: asentamatta jätetyt yläpohjan lämpöeristeet

Kuten olemme aiemmin tässä blogissa maininneet, Sievitalon filosofia on, ainakin meidän kokemuksemme mukaan, että "kaikki mikä jää piiloon voidaan tehdä huonosti" tai pahimmassa tapauksessa asiat voidaan jättää kokonaan tekemättä jos pelkoa kiinnijäämisestä ei ole.

Viimeisin talosta paljastunut törkeä laiminlyönti ovat yläpohjan puuttuvat lämpöeristeet. Kyllä, talosta puuttuvat lämpöeristeet. Tämä blogikirjoitus pohdiskelee sitä miten talopakettitoimittaja voi alentua tällaiseen törkeyteen.

Sievitalon pohjattomien tunarointien ja laiminlyöntien korjaamiseksi talossamme on jouduttu jopa avaamaan rakenteita kuten kipsilevyjä, seiniä, listoja, kattoa, saunan paneeleita ja ulko-ovien ympäryksiä. Neljä ikkunaakin on talosta revitty irti. Ja kaikki kattotuolit. Talossa oli jo aiemmin paljastunut muun muassa seuraavia piilotettuja laiminlyöntejä:

  • Avointa höyrynsulkua
  • Asentamatta jätettyä ilmansulkua
  • Tiivistämättömiä sähköläpivientejä (jopa saunassa!)
  • Tiivistämättömiä ilmanvaihdon läpivientejä (nämäkin saunassa!)
  • Puutteelliset tuuletusraot saunan seinien koolauksessa
  • Tiivistämättömiä alapohjan läpivientejä
  • Reikiä tai aukkoja höyrynsulussa
  • Aukkoja tiilikatteessa (joista sadevesi virtasi tiilikatteen alle)
  • Ylösalaisin asennettuja ja terassien pilarikenkiä
  • Löysälle jätettyä, vuotavaa aluskatetta
  • Aukkoja jyrsijäverkossa
  • Lämpöeristämättä jätetty tulovesiputki (joka - yllätys, yllätys - jäätyi)
  • Ulko-ovi, jota ei kiinnitetty kunnolla (ja joka lähti karmeineen kallistumaan)
  • Taloon asennettu ilmanvaihtokone paljastui heti ensimmäisenä talvena vialliseksi (se jäätyi toistuvasti umpeen)
  • Kesken jätetty maalämpökaivon asennus (kaivo "unohdettiin" katkaista oikealle korkeudelle ja tämäkin laiminlyönti jouduttiin korjaamaan myöhemmin)
  • Tekemättä jätettyjä sähkötöitä (valokatkaisijoita, jotka eivät toimineet; kiertovesipumppu johon ei oltu kytketty sähköjä; maalämmön viilennyksen rele jota ei oltu asennettu; ilmanvaihdon kanavapatterin anturi jota ei myöskään asennettu)
  • Asentamatta jätettyjä silikonisaumoja 
  • Ryömintätilaan "unohdettu", asentamatta jätetty tietoliikennekaapeli (jonka asentaminen jälkikäteen vaati kokonaisen seinän repimistä auki)
  • Umpeen laitettu kalusteisiin integroidun kylmälaitteen tuuletusaukko keittiökaapistossa (mikä paljastui kun laite alkoi tuuletuksen puutteen vuoksi pitämään voimakasta meteliä)
  • Terassit, joiden kestopuurungot kiinnitettiin yhteen ruostuvilla nauloilla (amatöörirakentajakin tietää että kestopuuhun pitäisi käyttää vain ja ainoastaan ruostesuojattuja RST-kiinnikkeitä)
  • Ja listaa voisi jatkaa loputtomiin. Lisää törkeyksiä löytyy aiemmasta blogikirjoituksestamme.

Kaikki ylläolevat laiminlyönnit on korjattu. Tämä on vaatinut melkoista kädenvääntöä Sievitalon kanssa, asiantuntijalausuntoja ja Kuluttaneuvonnan tukea. 

Meille asiakkaina on jäänyt sellainen olo että Sievitalo yrittää sairaalloisesti säästää aivan kaikessa. Tästä syystä asioita jätetään tietoisesti tekemättä tai tehdään tarkoituksella huonosti. Toiveena on että asiakas ei huomaa laiminlyötejä talon takuuaikana, jolloin laiminlyönneistä koituu Sievitalolle rahallista hyötyä. Näin varsinkin koska laiminlyöntejä on piilossa aivan kaikkialla.

Tuorein vastaantullut Sievitalon laiminlyönti on törkeydessään vertaansa vailla - paljastui että Sievitalo oli jättänyt lämpöeristeet asentamatta talon yläpohjaan (eli rakennusalan jargonin unohtaen - talon ullakolle).

Ihmettelimme pitkään miksi talomme yläpohja on jaettu kipsilevyillä kahteen osioon. Mitään järkevää syytä tällaiseen ratkaisuun ei tietääksemme ole olemassa - normaalisti yläpohja on käsittääksemme yhtenäistä tilaa. Vain ensimmäiseen ullakon osioon on jätetty kulkuaukko - sinne pääsee tikapuilla talon päädystä (jos sattuu omistamaan noin seitsemän metriä pitkät tikapuut). Toiseen osioon ei pääse kertakaikkiaan mistään - kipsilevyseinämä on täysin yhtenäinen, joten ensimmäisestä osiosta ei ole pääsyä toiseen. Eikä toiseen osioon pääse myöskään talon ulkopuolelta - sinne ei ole kulkuaukkoa. Niinpä emme olleet koskaan päässeet tarkistamaan mitä ullakon toinen osio on syönyt.

Ullakon ensimmäiseen osioon on täysin oikein asennettu lämpöeristeeksi noin 50cm kerros puhallusvillaa. Ullakon toisesta osiosta lämpöeristys puuttuu. Ensimmäisenä talvena talossa asuessamme ihmettelimme miksi toisen osion alla olevat huonetilat ovat kylmempiä ja vaativat lämmityksen säätämistä suurelle teholle. Talossa on maalämpö, mutta suuren lämmitystarpeen vuoksi maalämmön tehot eivät pakkasilla riittäneet lämmittämään taloa, vaan taloa jouduttiin lämmittämään suoralla sähköllä (mikä tuli talven 2022-23 hinnoilla kalliiksi). Käytännössä puuttuvien lämpöeristeiden takia lämpö karkasi huonetilojen kattojen kautta täysin harakoille.

Meillä talvisin kylmässä Suomenmaassa talot on tapana lämpöeristää. Sievitaloja tosin ei näemmä kuitenkaan välttämättä lämpöeristetä.

Vahinko tämä lämpöeristeiden puuttuminen ei mitenkään voi olla. Eihän nyt yksikään pientaloja päätoimisesti rakentava yritys voi kertakaikkiaan unohtaa lämpöeristää talon yläpohjaa. Ei mitenkään.

Sievitalon aiemmat "metkut" tuntien mahdollinen selitys on että tilaisuus tekee varkaan. Koska kenelläkään ei ole pääsyä yläpohjan toiseen, umpeenlevytettyyn osioon, niin miksi vaivautua laittamaan sinne lämpöeristeitä (puhallusvillaa) ollenkaan? Koska tilaan ei pääse, niin kukaanhan ei koskaan pysty toteamaan että eristeet puuttuvat. Tämähän on helppo keino säästää vähän rahaa eristeissä! Kukapa nyt siitä välittäisi että asukkaat palelevat talossa talvisin tai maksavat itsensä kipeiksi lämmittäessään lämpöeristämättömiä tiloja suoralla sähköllä. Tai talolle mahdollisesti aiheutuvista vaurioista kuten kosteuden tiivistymisestä rakenteisiin. JTO - Jonkun Toisen Ongelma! Meidän firmamme säästää pikkuisen rahaa lämpöeristeissä (joista asiakas on meille toimitussisällön mukaisesti maksanut - puhdasta voittoa!).

Ainoa hyvä puoli Sievitalon järjestelmällisessä tunaroinnissa ja laiminlyönneissä on että kun rakenteita joudutaan avaamaan yhden laiminlyönnin korjaamiseksi, niin samalla paljastuu tukku muita piiloon jääneitä laiminlyöntejä. Toiminta ei kestä päivänvaloa.

Tässä tapauksessa kävi niin "onnellisesti" että varaston ilmanvaihto paljastui puutteelliseksi (luonnollisesti - eihän ilmanvaihtoakaan kannata tehdä kunnolla ellei asiakas erikseen sitä tajua vaatia). Varastoomme jouduttiinkin jälkikäteen asentamaan koneellinen poistoilmanvaihto. Tämä vaati muun muassa uuden ilmanvaihtokanavan vetämistä yläpohjan ensimmäisestä osiosta läpi kipsilevymuurin yläpohjan toiseen osioon. Toisin sanoen Sievitalon ilmanvaihtoasentaja joutui sahaamaan aukon kipsilevymuurin. Ja törkeä laiminlyönti paljastuikin aukon takaa (ks. Kuva 1 alla) - "Hupsistakeikkaa, täältähän puuttuvat lämpöeristeet". 

On vaikea uskoa että yksikään yritys vajoaa näin alas. Sievitalo ylitti (tai alitti) taas itsensä.

Kuva 1 - Hupsistakeikkaa, kipsilevyseinämän takanahan ei näy laisinkaan lämpöeristeitä
 

Kuva 2 - Tästä puuttuu puolen metrin kerros puhallusvillaa

Kuva 3 - Kylläpä nyt kelpaa olla kun Sievitaloon saatiin oikein lämpöeristeet!

Sievitalo-kokemuksia - linkkejä aiempiin kirjoituksiin

Miten on mahdollista että tällaisia törkeyksiä harrastetaan pientalon työmaalla? Jaoimme tästä ajatuksia aiemmassa blogikirjoituksessa, joka löytyy täältä: Miksi nykyrakentaminen on niin huonoa?

Yhteenveto Sievitalo-helvetistämme löytyy puolestaan tästä blogikirjoituksesta: Sievitalo-kokemuksia - tarina pientaloteollisuuden alennustilasta

Ja murheellisen pitkä lista Sievitalon tunaroinnista taloprojektissamme on täällä: Yhteenveto vastoinkäymisistä Sievitalomme rakennusprojektissa.

Sievitalo-kokemuksiamme Sievitalon Huoleton / Täysin Valmis / MuuttovalmisPlus -toimitussisällöstä (Sievitalo tuntuu jostain syystä vaihtavan toimitussisällön nimeä joka vuosi) on täällä: Sievitalo Täysin Valmis -kokemuksia täysvalmiista talopaketista.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Taloprojekti edistyy Kuluttajaneuvonnan tuella

Kiintokalustetoimittaja meni konkurssiin